kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
732'de 500 EVET
732'de 500 EVET
Türk parlamenterin AP'deki 2'nci dönemi
Seçimlere ilgi yıllar geçtikçe azalıyor
Rakamlarla Avrupa Parlamento seçimleri

732'de 500 EVET

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde büyük ülkelerdeki iktidarların darbe yemesi, Türkiye'nin aleyhinde algılandı. Oysa 25 ülkedeki partilerin seçim öncesi Türkiye politikaları incelendiğinde 732 sandalyeli AP'de Türkiye lehine 500 civarında potansiyel oy olduğu ortaya çıkıyor.

25 AB ülkesinde 3 gün süren Avrupa Parlamentosu seçimleri pazar gecesi sona erdi. Başa güreşen ülkelerdeki Türkiye yanlısı iktidarların; Irak savaşı, işsizlik gibi çeşitli nedenlerden darbe yemesi üzerine AP'de Türkiye karşıtı bir dönemin başladığı yönünde hava esti. Ancak seçim sonrası görüştüğümüz Türk ve AB'li diplomatlar, AP'ye giren yüzlerce partinin seçim öncesi politikalarını anlatınca durumun "içler acısı" olmadığı ortaya çıktı. Parti politikaları üzerine yaptığımız araştırmayla 732 sandalyeli Avrupa Parlamentosu'nun yeni hali şöyle:

8 ÜLKEYE LOBİ ŞART
Avusturya... Parlamentoya 5 partiden 18 vekil soktu. Sosyal Demokratlar (7) ve Yeşiller (2) Türkiye'nin üyeliğine açık destek veriyor. Avusturya Partisi (6) ve Hans-Peter Martin (2) üyeliğimize karşı. Avusturya'dan Türkiye'ye 9 puan!.. Parlamentoya 24 vekil sokan Belçika'da Türkiye yanlısı partiler şöyle: Sosyalist Parti (4), SPIRIT (3), Vlaamse Liberal (3), Reform Hareketi (3), Ekolojistler (1), Yeşiller (1), Merkez Demokratlar (1)... 4 Hıristiyan Demokrat'tan 2'si de Türkiye yanlısı. Belçika'dan da 18 puan... 6 sandalye hakkı olan Kıbrıs Rum kesiminde de Laos dışında Türkiye'ye karşı gelen parti yok. Danimarka... Muhafazakârlar (1), Sosyalist Parti (1), Radikaller (1) Türkiye yanlısı. Parlamentoya 5 vekil sokan Sosyal Demokratlar'da da yalnızca liderleri Türkiye'ye karşı. 14 sandalye hakkı olan ülkede 7 vekil ise destekliyor. Finlandiya'dan meclise giren 6 parti de seçim öncesi Türkiye lehine ya da aleyhine kampanya yapmadı. Ancak diplomatlar, 14 Fin vekilin de oyunun Ankara'nın yanında olduğunu söylüyor. Ve Almanya... SPD (23) ve Yeşiller'den (13) 33 oy görünüyor. Türkiye karşıtı Hıristiyan Demokratlar ise oylarını artırıp 40 vekil çıkarttı ... 24 sandalye hakkı olan Yunanistan'dan Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkan parti yok gibi... İrlanda... 13 vekil hakkı olan ülkede 5 parti parlamentoya girdi. Sol Parti, İşçi Partisi ve FineGael'in Türkiye desteği de bu ülkeden 11 vekilin Türkiye'ye evet diyeceği şeklinde yorumlanıyor. İtalya'da seçimler öncesi Türkiye lehine açıkça destek veren 2 parti vardı: Radikaller ve Berlusconi'nin Forza Italia'sı... Ancak uzmanlar 78 İtalyan vekilin de Türkiye'ye karşı olmayacağında birleşiyor. 6 sandalyeli Lüksemburg'da ise durum biraz kötü: 2 Türkiye yanlısı partiden 2 vekil... Hollanda'daki 8 partiden 4'ü açıkça destek veriyor. 7 vekil çıkaran Hıristiyan Demokratlar'ın yarısı da Türkiye yanlısı. Bu da Hollanda'dan Türkiye'ye 15 oy anlamına geliyor. Liga Polskich Rodzin Partisi dışında Polonya'dan Türkiye'ye 44 oy çıkıyor. Portekiz... Sol Blok, Sosyalist Parti ve Sosyal Demokratlar'ın 22 vekili destek vermişti. İspanya'daki ana muhalefet ve iktidar partileri de Türkiye'yi istiyor. Bu da artı 52 demek... İsveç'teki ilk 2 parti Sosyal Demokratlar ve Ilımlı Parti de Türkiye'yi destekliyor. Yani 9 oy... İngiltere'de durum farklı. Türkiye yanlısı İşçi Parti, Liberal Demokratlar ve Yeşiller 17, 11 ve 2 vekil çıkardı. Diğer 3 partinin 48 vekili ise karşı. Fransa'dan durum biraz kötü.... Yeşiller (4) ve 33 vekilli Sosyalistler'in yarısı dışında Türkiye'yi destekleyen parti yok. Ve diğer 8 ülke: Estonya, Macaristan, Slovenya, Slovakya, Malta, Litvanya, Letonya ve Çek Cumhuriyeti... 102 sandalye potansiyaline sahip 8 ülkenin partileri, seçimler öncesi Türkiye üzerinden politikası yapmadı. Lobi çalışmalarıyla bu 102 oyu lehe çevirebileceğine inanan uzmanlar, genel toplamda 500 rakamına ulaşıyor.


Emre ERGÜL

DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Türkiye lehine kulis çalışmaları yapacağım
 Değişen Türkiye'nin önünü kimse kesemeyecek
 Seçimde Kazanan Ve Oy Kaybetmeyenler
 Bu Seçimde Kaybedenler...
 Annan Planı'na evet diyen DİSİ birinci!
 Amfibik Araçla Rekor
Kadıköy'de 3-6-1
Kadıköy'de 3-6-1
İç saha maçlarında defansı üçlü kurmayı düşünen Alman teknik adamın...
Detroit şampi...88-80
Detroit şampi...88-80
Son 5 dakikaya 70-67 önde giren Pistons, 7-0'lık seri ile Lakers'ı...
Erdoğan ve Şahin'den DEHAP'a sert tepki
Erdoğan ve Şahin'den DEHAP'a sert tepki
DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan'ın "Hükümet'e de örgüte de...
Ya herru, ya merru
Ya herru, ya merru
Muhalefetin imza kampanyası başlatması üzerine CHP lideri Deniz...
Türkiye'de Her 70 camiye karşılık sadece bir hastane var
Türkiye'de Her 70 camiye karşılık sadece bir hastane var
Erdoğan'ın ABD'de önerdiği, "Cami yerine hastane yapın" sözlerini...
'Şimdi boşanıyorum ama evliliğim hülle değildi
'Şimdi boşanıyorum ama evliliğim hülle değildi
Merve Kavakçı vatandaşlıktan çıkarıldıktan sonra apar topar...
Sendeleyince yakayı ele verdi
Dış hatlardan gelen bir yolcunun sendelediğini fark eden polis,...
Hiç tiyatro görmediler ama ödülü götürdüler
Bilgi Üniversitesi'nin düzenlediği liseler arası kompozisyon, tiyatro...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.