kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Aileyi sarsan ölümler
Fiat son veliahtını da kaybetti
Firmayı krizden kurtaran adam
Aileyi sarsan ölümler

Aileyi sarsan ölümler


Umberto Agnelli'nin de hayatı diğer Agnelliler gibi trajedilerle dolu. Daha bir yaşında annesini, 11 yaşında babasını kaybeden Umberto, kendisinden 11 yaş büyük ağabeyine biraz da baba gözüyle baktı. Çok sevdiği oğlu Alberto Giovanni'yi 1997 yılında 33 yaşında kaybetti. Bu olayın ardından birkaç yıl sonra bu kez de ağabeyi Gianni Agnelli'nin oğlu Eduardo intihar etti. Umberto Agnelli, normal bir insandı. Ortalıkta fazla görünmek ve sosyete yaşamına katılmaktan hoşlanmazdı. Fiat'ın başkanı ve Agnelli ailesinin lideri Umberto Agnelli'nin ölümünden sonra başa kimin geçeceği Agnelli ailesi kadar ekonomi ve siyaset çevrelerini, bankaları ilgilendiren bir soru.

Umberto Agnelli'nin erken ölümünün (69 yaşında) Fiat grubuna ve Agnelli ailesine getireceği problemlerin kolay çözülür cinsten olmadığı vurgulanıyor. En önemli sorulardan biri Agnelli ailesinin yeni bir lider bulup bulamıyacağı. Gianni Agnelli'nin ölümünden sonra, Umberto'nun varlığı aileye belli bir güven vermişti. Bir yıl aradan sonra Umberto Agnelli'nin de ölümü, yerine kim gelecek sorusunu tüm ağırlığıyla bıraktı. Her ne kadar kağıt üzerinde Gianni Agnelli'nin kızının oğlu Jaki Elkann'ın imparatorluğun başına geçmesi, yazılı olsa da gerçekte sorun bu formal düzenlemenin çok ötesine geçiyor. Genç Jaki'nin aile tarafından bir lider olarak kabul edilip edilmeyeceği ilk düğümlerden biri. Çok kısa bir süre önce gruba giren ve marjinal görevlerde çalıştırılan Jaki Elkann'ın liderliği uzak bir çözüm gibi görünüyor.

Ailenin bu durumda hayatta kalan hissedarları ise Gianni Agnelli'nin kızı Margherita ve kızkardeşleri, yani Jaki'nin teyzeleri. Bu koşullarda ailenin risk almak istemeyeceği de öne sürülüyor. İtalyan ekonomi uzmanlarının üzerinde durdukları senaryolar birbirinden farklı: Agnelli ailesi mevcut yönetim kurulu başkanı Giuseppe Morchio'yu başkanlığa getirebilir ya da Umberto Agnelli'nin yerine aynı zamanda yakın aile dostları olan avukat Franz Grande Stevens gibi bir isim seçebilir. Önümüzdeki yıl bankalar Fiat'a verdikleri maksi borçları hisseye çevirmek durumundalar. Bu gerçekleşirse Fiat'ın büyük hissedarları bankalar olacak, yönetim problemi de bankaların sorunu haline gelecek. Diğer bir senaryoya göre de Agnelli ailesi iktidarı kaybetmemek için başka yollar deneyebilir. Başkanlık görevine Umberto Agnelli'nin yıllarca en yakın yardımcısı olan ve bugün Mediobanca'nın koltuğunda oturan Gabriele Galateri di Genola getirilebilir. Galateri'nin hem kendisini Fiat ailesine kabul ettirmek hem de grubu yönetmek için yeterince tecrübesi olduğundan kimse kuşku duymuyor.

Galateri'yi dışarda bırakmayan diğer bir çözüm de, kısa zamanda ailenin bütün finans şirketlerinin (Ifi, Ifil, akomandit ) bir tek finans kurumunda birleştirilmesi ve belki de Fiat'la füzyona geçilmesi. Bu durumda ailenin Fiat içinde ağırlığının azalması ile birlikte aile fertlerinin ellerindeki kotalı hisselerinin tümünü veya bir kısmını satma şansı ortaya çıkıyor. Bu arada geçen yıl Fiat'a elini uzatan ve Umberto Agnelli tarafından reddedilen ünlü iş adamı ve İtalyan Telekom'unun eski yönetim kurulu başkanı Roberto Colaninno'nun yeniden Fiat kartını oynamak isteyebileceği senaryolar arasında konuşuluyor.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Fransız Sokağı'na görkemli açılış
 Radyoterapi yanıklarına krem
 Cinsellik saf ibadettir
 Kanserlilerin ABD'deki umut kapısı
 Troialılar zeytin mezesi yerdi
 İkizler imparatorluğu
 Galata'da Ceneviz haftası
 İstanbul'a eğlenmeye gelecekler
 Onun silahı yalnızca fotoğraf makinesi
 Avrupa'nın göbeğinde anarşist cumhuriyet
 Dördüncü dünya savaşı yaşanıyor
 Mimariyle sanat buluşuyor
 6 Spastik çocuklar sokakta kalacak
 Psikiyatri literatürüne geçen ilk Türk doktor
 Boğa'ya fındıklı Akrep'e viskili
 Bipolar Bozukluk Nedir?
 Bodrum'da belgesel film festivali
 Doğulu kızların okuma çabası
 Çocuklar ölmesin artık
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Bütün mağazalarda pazarlık edilir
Ünlü restoranlar, şık...
MEHMET ALTAN
Rize'nin küreselleşmedeki yeri...
Önceki gün, Rize'nin...
ÖNCEL ÖZİÇER
Köşelerde 'sera' dönemi başlıyor
Nasıl domatesin,...
REFİK DURBAŞ
Aynasına akan gökkuşağı
Kendisini "çirkefleri eşeleyen,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.