kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Peçeteyi sakın boynunuza asmayın
Peçeteyi sakın boynunuza asmayın

Gençler, özel bir yemek davetinde, hangi çatal ve bıçakla yemeğe başlamanız gerektiğini bilmiyorsanız zor anlar yaşayabilirsiniz. Mahçup duruma düşmemek için, öncelikle sofrada nasıl davranılması gerektiğini iyice öğrenin.

Uzun zamandır peşinde koştuğunuz kız arkadaşınız, nihayet akşam yemeği davetinizi kabul etti. Ya da belki de hayatınızı birleştireceğiniz erkekle yiyeceğiniz ilk yemek... Ancak bu özel yemekteki davranışlarınız, sizin görgünüzü ve kalitenizi ortaya koyacağı için çok dikkatli olmalısınız. Belli başlı sofra kurallarını biliyor olsanız da iş detaylara geldiğinde kafanız karışabilir. Hoş olmayan durumlara meydan vermemek için, yemeğe çıkmadan önce sofra kurallarını iyice öğrenmenizde büyük yarar var. Özel bir akşam yemeğinde, sofraya oturduğunuz anda çatalı nasıl tutacağınızı, peçeteyi nasıl kullanacağınızı ve de sofradaki diğer insanlarla nasıl konuşacağınızı öğrenmek için, bu yazı dizisini çok dikkatli okuyun. Etrafınızdaki insanların sizin için 'Ne kadar görgüsüz' yerine 'Ne kibar bir genç, ne hanımefend bir kız' demesini istiyorsanız 'dersinize' iyi çalışın!

İLK ADIMLAR

1. Masaya otururken
Genç erkekler öncelikle sözümüz size! Masaya otururken yanınızda bulunan genç bayanın koltuğunu çekip, oturmasına yardımcı olmanız gerekiyor. Ayrıca bayanların daima sağında oturmalısınız. Masaya oturduğunuzda etrafınıza aval aval bakınmak yerine, tüm ilginizi yanınızda oturan genç bayana yöneltmelisiniz.

2. Hangi çatal, bıçaktan başlayacaksınız?
Tabağınıza en uzak olan çatal ve bıçaktan başlamanız gerekiyor, yani doğru sıralama dıştan içe doğru olanı. Bu sıralama çoğu zaman işe yarasa da, siz yine de et bıçağı ile balık bıçağını birbirinden ayırt edebilmelisiniz. Eğer yanlış çatal veya bıçakla işe başlarsanız, bozmadan devam edin; bozuntuya vermeniz karizmanızı çok daha fazla sarsabilir.

3. Peçetenizi nasıl kullanacaksınız?
Peçetenizi sakın boynunuza ya da belinize bağlamayın, peçetenizin yeri kucağınızdır. Açarak kucağınıza serin. Balık ya da et size sol tarafınızdan servis edilecektir; siz de servis çatalını sol, servis kaşığını ise sağ elinize alın.

* Tabağınıza servis yapılırken, mümkün olduğunca küçük porsiyonları isteyin. Böylece servis edilen yemeği beğenmezseniz zor durumda kalmazsınız; dolu bir tabağı yememek hoş bir görüntü vermeyebilir. Yanınızdaki bayanın yemeğe başlamasını beklemek zorunda değilsiniz, kadınlar genelde yavaş yemekten hoşlanırlar, fakat tabağa aç kurtlar gibi de saldırmayın.

YEMEĞE GEÇİŞ

Çorba kursu
*
Çorba masaya büyük bir çorba kasesi içinde getirilir. Çorba kaşığı sağ elde ve ucundan tutulur. Kaşığı sopa tutar gibi tutmayın.
* Çorbayı içerken sakın ses çıkarmayın ve kaşığı tabağın içinden kendinize doğru değil, kendinizden dışa doğru doldurun.
* Çorbanız bittiğinde çorba kasesini ileriye itin.

Balık kursu
* Balık çatalını sol elinizde tutmalısınız ve çatalın ucu mutlaka aşağıya doğru olmalı. Çatalla balığı tutarken, sağ elinizdeki bıçağı kesme ve itme işinde kullanacaksınız.

* Eğer balığınız kılçıksızsa yemeniz oldukça kolay olacak. Böyle bir durumda bıçak kullanmanıza gerek kalmayabilir. Çatalla balığınızı yerken, bıçağı tabağın kenarına değil, kullanmıyorsanız masaya koyun. Sadece çatalı kullanıyorsanız, sakın sol elinizde tutmayın.

Zeynep Güler / GÜNAYDIN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Bebekleri yolda masallar ise hazır
 Akademi gecesinde kostüm tartışması
 Köln'den Tarkan geçti
 Değişim dolu bir yaza hazırlanın
 Fenerler turizme açılıyor
 Mankenlik disiplin gerektirir
 MFÖ konserinde motosiklet gösterisi
 Antalya'da 'şık' düet
 HİTİT çizgileri ile geri dönüyor
 Diyarbakır'ın minik kuğuları
 Geleceğin sumocuları
 Paçaları uzatmak için...
 Tiksindiren gerçekler
 Aşırı hareketli çocuk sevgiyi görmek ister
HAKAN & UTKU
Bush Türkiye'ye gelmesin
Bu aralar İstanbul'un dört bir...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Yayla tatlısı
Yumurtaların...
Seyahat hastalıklarından korunun, tatilin tadı çıksın
Seyahat hastalıklarından korunun, tatilin tadı çıksın
Uzak veya yakın her türlü seyahat, bazı sağlık sorunlarını da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.