kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mankenlik disiplin gerektirir
Mankenlik disiplin gerektirir

Naomi, Cindy, Kate, Linda gibi mankenlerin dünyada ün yapmasının nedeni, mesleklerinin bir 'karakter' olduğunu bilmeleridir. Sanırım ülkemizdeki sorun, manken olmayanların 'manken' adı altında diğerlerinden ayırt edilememesi.

Yoğun bir hafta bitti benim için. Hafta bitti ama, yoğunluk bitmedi. Ekibimle birlikte yarın Ankara'ya gidiyoruz. Keyifli bir koşturmaca bekliyor orada bizi. Çarşamba günü Amerikan Büyükelçiliği'nde Meme Kanseri Vakfı yararına 2004 ilkbahar-yaz couture koleksiyonumu sunacağım. 32 parçadan oluşan koleksiyon, ayakkabıları ve aksesuvarlarıyla... Bu kadar eşyanın Paris'e, Lizbon'a uzun bir yolculuk yaparak, sonunda özel bir gecede ülkemde sunulacak, izlenecek olması fikri beni heyecanlandırıyor. Bir defilenin yakından izlenmesi çok farklıdır. Bir müzisyeni televizyonda izlemekle, canlı performansını izlemek arasındaki fark gibi. Tasarımcının gerçek performansını gösterebildiği yer bence podyumdur. Podyumda koleksiyonun, dekorun, müziğin yanı sıra, özellikle couture defilerde kıyafetleri sunan mankenlerin de çok önemli olduğunu düşünüyorum.

90'LAR VE TOP MODELLER
Mankenler ve mankenlik ile ilgili şöyle bir düşündüğümde, 90'lı yıllar tam anlamıyla top modeller dönemiydi. Naomi, Cindy, Kate, Linda gibi dünyaca ünlü isimler oldu ve birçok ülke kendi top modellerini öne çıkardı. Bu isimlerin top model olarak bilinmesinin en önemli sebebi ise, sadece kıyafet taşımaktan daha fazlasını sunabilmeyi, görünümleri dışında mankenliğin bir yetenek, karakter olduğunu bilmeleridir. 90'lı yıllarda başlayan top model furyası artık sona erdi. Bu dönemlerin mankenliğinin moda sektörüyle doğru orantılı gelişimi önemli ve gerekliydi. Bir modeli iyi yapan, farklı kılan en önemli özellik, çalıştıkları tasarımcıları, fotoğrafçıları anlamaları, onların çalışmalarını kavramaları ve bunu yansıtabilmeleridir. Ülkemizde de moda sektörüne paralel olarak mankenlikte bir disiplin içerisine yapılanmaya, çekimleri, defileleri takip ettiğimiz dönemlere doğru yöneliyoruz.

ULUSLARARASI İSİMLER VAR
Bir mankenin podyumda yürüyüşü, tavrı ve koleksiyonun ruhunu anlayabilmesi ne kadar önemliyse, tasarımcının, kıyafetlerini taşıyacak, çalışmasının özelliklerini yansıtabilecek mankenleri seçebilmesi de o kadar önemlidir. Mankenlik kolay bir meslek değil. Disiplin, motivasyon, enerji gerektiriyor. Ülkemizde de bu özelliklere sahip uluslararası podyumlarda yer alabilecek isimler var. Sanırım ülkemizdeki sorun, manken olmayanların 'manken' adı altında değerlendirilmesi, diğerlerinden ayırt edilememesi...

HER ZAMAN BİRİNCİ VARDIR
Geçtiğimiz hafta bir tasarım yarışması vardı. Tasarıma dair en keyif aldığım noktalardan biri, hangi alanda olursa olsun evrensel olan, geniş, ortak noktalarda birleşen, ama farklı bakış açıları taşıyan insanlar. De Beers grubunun pazarlama kolu 'Diamond Trading Company' tarafından düzenlenen Tria Tasarım Yarışması'ydı katıldığım... Pırlantalı mücevher tasarımında yaratıcılığa teşvik eden bu yarışmada, 11 finalist arasından Necibe Darcan tarafından tasarlanan ve Molu Mücevher tarafından üretilen 'tria gerdanlık' birinci oldu. Jüri üyeleri arasında olduğum bu yarışmada, tasarımların hepsi birbirinden değerli ve özeldi ama yarışmalarda her zaman bir birinci vardır. Bu tür organizasyonları düzenleyen, destekleyen tüm kurum ve kuruluşların, ülkemiz için bir misyon üstlendiklerini düşünüyorum. Bu yöndeki çalışmaların ülkemiz için büyük önem taşıdığının bilinci içinde olabilmeleri, tasarıma, fikirlere, kimliklere önem vermeleri sonucu inanıyorum ki, Türkiye'nin genç nesilleri dünya platformlarına daha çok yer alacak...

Dilek HANİF

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Bebekleri yolda masallar ise hazır
 Akademi gecesinde kostüm tartışması
 Köln'den Tarkan geçti
 Değişim dolu bir yaza hazırlanın
 Fenerler turizme açılıyor
 Peçeteyi sakın boynunuza asmayın
 MFÖ konserinde motosiklet gösterisi
 Antalya'da 'şık' düet
 HİTİT çizgileri ile geri dönüyor
 Diyarbakır'ın minik kuğuları
 Geleceğin sumocuları
 Paçaları uzatmak için...
 Tiksindiren gerçekler
 Aşırı hareketli çocuk sevgiyi görmek ister
HAKAN & UTKU
Bush Türkiye'ye gelmesin
Bu aralar İstanbul'un dört bir...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Yayla tatlısı
Yumurtaların...
Seyahat hastalıklarından korunun, tatilin tadı çıksın
Seyahat hastalıklarından korunun, tatilin tadı çıksın
Uzak veya yakın her türlü seyahat, bazı sağlık sorunlarını da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.