kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Son günlerinde çocuk oyunları oynuyordu
Son günlerinde çocuk oyunları oynuyordu
'Sen Benim Hayatımsın'
'Reagan'ın da Büstü Kazınsın'

Son günlerinde çocuk oyunları oynuyordu

Soğuk Savaş'ın bitimi, Berlin Duvarı'nın yıkılışı gibi tarihi dönemeçlerde ABD Başkanlık koltuğunda oturan Ronald Reagan'ın son günleri, Alzheimer hastalığının etkisiyle çocuk oyunları oynamakla geçti.

Önceki gece hayatını kaybeden Amerika'nın 40'ıncı Başkanı Ronald Reagan'ın, yıllardır çektiği Alzheimer hastalığı yüzünden hafızasının neredeyse tamamını kaybettiği ortaya çıktı. Alzheimer hastası olan eski başkan, önceki gece zatürreeden yaşamını yitirdi. 93 yaşında ölen Reagan, Alzheimer'ı nedeniyle son yıllarında artık eşi Nancy'yi bile tanıyamaz hale gelmişti. Hatta karısıyla çocuk oyunları oynamaya başlamıştı. 8 yıllık "dünya lideri", görevinde Soğuk Savaş'ın bitimini, Berlin Duvarı'nın yıkılışını yaşadı. Ölümünün ardından sadece üyesi olduğu Cumhuriyetçiler'in değil birçok siyasi görüşten kişinin desteklediği iki fikir konuşuluyor. Biri, 10 dolarlık banknotların üzerine onun fotoğrafının yerleştirilmesi. Diğeri ise Rushmore Dağı'nda kayalara yüzleri kazılı 4 ABD başkanının yanına onun da eklenmesi...

ALKOLİK BİR BABANIN OĞLU
6 Şubat 1911'de Illinois eyaletinde alkolik bir ayakkabı satıcısının oğlu olarak dünyaya geldi. Okulda Amerikan futbol takımına alınmak için başladığı fizik geliştirme sporunu 70 yıl boyunca bırakmadı. Üniversitede ekonomi eğitimi aldı. Sosyal yönleri de bu yıllarda çok gelişti. Yüzme takımı kaptanı, Amerikan futbol takımı oyuncusu, öğrenci birliği başkanı oldu. Sinemaya geçişi sağlayan oyunculuğu da yine üniversitede başladı. 26 yaşında sinema oyunculuğuna başladı. Burada ilk eşi Jane Wyman'la tanıştı. Çiftin 10 yıllık evliliğinden iki çocukları dünyaya geldi (kızları Maureen, iki yıl önce beyin kanserinden öldü, Christine ise sadece 9 saat yaşadı). Michael adını verdikleri bir erkek çocuğu da evlat edindiler. Ancak en iyi oyuncu Oscar'ını kazanan Wyman, kariyerinde aynı başarıyı henüz sağlayamamış Reagan'dan boşandı.

NANCY'NİN ISRARIYLA CUMHURİYETÇİ OLDU
Ronald Reagan ise bu boşanmanın sonrasında tanışıp evlendiği Nancy Davis'in ise kollarında son nefesini verdi. Siyasi geleceğini belirleyen gelişme de eşi Nancy'nin onu Demokratlar'dan koparıp Cumhuriyetçi yapması oldu. 1966'da Cumhuriyetçi partiden California Valisi seçildiğinde, ileriki yıllarda da yanından bir an olsun ayrılmayan ve ona her durumda destek veren biricik eşi Nancy vardı. 1981'de dönemin başkanı Jimmy Carter'a karşı yarıştı. 50 eyaletten 46'sında zafer kazanan Reagan, 8 milyon oy farkı yapmayı başardı. Aynı zamanda 69 yaşında başkan seçilerek ABD tarihinde bu göreve gelen en yaşlı kişi oldu.

YARDIMCISI BABA BUSH'TU
Başkan Yardımcısı olarak baba George Bush'u seçti. Göreve geldikten sonraki ilk önemli icraatı, İran'da bir yıldır rehin tutulan 52 Amerikalı'nın serbest bırakılması oldu. Başkanlığının 69'uncu gününde suikast girişimine uğradı. Kalbini birkaç santimle sıyıran kurşunun çıkarılması için ameliyata alınırken doktorlara "Umarım Cumhuriyetçisiniz" demesi tarihine geçen cümlelerinden biri oldu.

İRAN KONTRA SKANDALI
Dönemin Sovyetler'inden gelebilecek tehlikeler karşısında ülkesinin askeri bütçesini yüzde 13 artırdı. 1984 sonunda yeniden seçildi. ABD'nin bugün üzerinde çalıştığı füze savunma kalkanı sisteminin temellerini o dönem Reagan attı. 1986'da, başkanlığının ikinci büyük krizi patlak verdi: İran'a silah satışı... İran'a silah satıldığı, oradan gelen paranın da Nikaragua'da hükümete karşı savaşan militanlara aktarıldığını itiraf etti. Komutanlar kovuldu, Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert McFarlene intihara kalkıştı.

'BU DUVARI YIKIN' DEDİ, İKİ YIL SONRA BERLİN BİRLEŞTİ
12 Haziran 1987'de, Almanya'nın başkenti Berlin'de Gorbaçov'a "Bu duvarı yıkın" diye seslendi. İki yıl sonra bu dileği gerçekleşti. İniş çıkışlarla geçen başkanlık dönemi bittiğinde geride kendisinden önceki 39 başkanın yaptığı bütçe açığının toplamından da büyük bir "delik" bıraktı. Muhalifleri, onun bir siyasetçiyi oynayan bir aktör olduğunu söylüyordu. Ancak o hep Amerika'nın gelmiş geçmiş en iyi "iletişimci" başkanı olarak görüldü.

DIŞ HABERLER

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Bağdat Caddesi'nde cinayet gibi kaza
 Çok acil olmadıkça doktora gitmiyorlar
 Çete liderleri metroseksüel!
 'Kara tren'in bahtı açıldı
 Evlere servis yalan makinesi testi!
EMRE AKÖZ
Şu Alex meselesi...
Birkaç gündür özellikle ...
MEHMET ALTAN
Kadınlar Cehennemi
Dünkü Radikal gazetesinde, kırsal...
UMUR TALU
Sahici trenlerle oynayan çocuk
Ve zaman dediğimiz nedir...
İşte Dan Brown'ı yıkan ikili
ABD'li iki gencin kaleme aldığı ve 500 yıl önce Venedik'te yazılan...
Ebu Garib'ten çuvalla çıktı
Tahmin edeceğiniz gibi burası Irak. Fotoğraftaki kişi de...
Karar Hagi'nin
Karar Hagi'nin
Oyun kurucu olarak düşünülen Djalminha ve Gallardo arasında tercih...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.