kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Olimpiyat meşalesi emin ellerde taşınacak
Olimpiyat meşalesi emin ellerde taşınacak
İsimsiz kahramanların Doğu illeri temsilcisi
Dünya çapında 823 gönüllü var
Ünlü isimler taşıyacak
Olimpiyatlar'a ilk kim gitti?

Olimpiyat meşalesi emin ellerde taşınacak

Down sendromlu 14 yaşındaki Berk, 6 Temmuz'da Olimpiyat meşalesini taşıyacağını öğrendiğinde annesine bu cümleyi söyledi. Beş yaşından bu yana jimnastik yapan Berk, geçtiğimiz yıl Dünya Özel Olimpiyatları'nda birinci seçilerek Türkiye'ye altın madalya kazandırmıştı.

Tüm dünyada Olimpiyat coşkusunu şölene dönüştüren 'Olimpiyat Meşalesi Koşusu', tarihinde üçüncü kez İstanbul'dan geçecek. Atina 2004 Olimpiyatları'nın başlaması için geri sayım anlamına gelen meşale, 6 Temmuz'da İstanbul'a gelecek. Şehir içinde sürecek 50 kilometrelik koşuda meşaleyi taşıyacak kişiler, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ile sponsorlar Coca Cola ve Samsung'un belirlediği kriterlere göre gönüllüler arasından belirlendi. Seçmelerde pek çok ünlü ismin yanı sıra, halk arasından da barışçı, uzlaştırıcı, birleştirci, pozitif olma, tek başına fark yaratma, zorluklara meydan okuma ve topluma katkıda bulunma gibi, olimpiyat ruhuna uygun özelliklere sahip olduğu düşünülen 125 kişi belirlendi. Bu yazı dizisinde Olimpiyat meşalesini taşıyacak olan ve her biri bugüne kadar kendi onur hikayesini oluşturmaya çalışmış, zorluklara ve imkansızlıklara rağmen Türkiye adına çeşitli başarılara imza atmış kişilerin hikayelerini okuyacaksınız...

***

Dünyanın enmutlu insanıbenim anne
Down Sendromu hastası 14 yaşındaki Berk Canbulak, spordaki başarıları nedeniyle Türkiye Milli Olimpiyat komitesi tarafından 6 Temmuz'da Olimpiyat meşalesini taşıyacak kişiler arasına seçildi. Özürlü çocuklar arasında düzenlenen Dünya Özel Olimpiyatları'nın jimnastik dalında önce Avrupa birincisi seçilen Berk, ardından da 2003 yılında Dünya Birincisi olarak Türkiye'ye altın madalya kazandırmıştı. Beş yaşından bu yana annesi Seriman Canbulak'ın desteği ile jimnastik yapan Berk, bu yıl olimpiyat meşalesini taşıyacağını öğrendiğinde sevincini "Dünyanın en mutlu insanı benim anne" sözleriyle dile getirmiş.

ELBİSELERİ ŞIK DURSUN
Doğuştan Down Sendromu hastası olan Berk, normal insanlarda 46 olan kromozomlardan birinin bölünerek sayının 47'ye çıkmasıyla doğum sonrası bedensel ve zihinsel hasara sebep olan hastalığına rağmen, Türkiye'yi jimnastik alanında dünya birincisi olarak temsil ediyor. Oğlunun hastalık nedeniyle kamburlaşıp şişmanlamaması için 5 yaşından itibaren jimnastik yaptırmaya başladıklarını belirten anne Seriman Canbulak, Berk'in gelişimini şöyle anlatıyor: "Down Sendromlu çocuklarda zamanla kamburlaşma oluyor, kollar geriye açılıyor, şişmanlık oluyor. Jimnastiğe başlama amacımız fizik olarak Berk'in görünüşünün düzgün olmasıydı. 18 yaşına geldiği zaman giydiği elbise yakışsın istedik. Fakat o zaman bu kadar yoğun çalışmıyordu. Ama baktık ki Berk jimnastiği çok iyi yapıyor, iyi bir hoca ile çalıştırmaya başladık. O zamanlar spor salonlarında kimse bizimle gruba girmiyordu. Berk, başarısı arttıkça dikkat çekmeye başladı. Şimdi istediği gruba rahatlıkla dahil olabiliyor". İlk zamanlar oğlunu Bağlarbaşı Spor Salonu'nda yapılan yarışmalara götürdüğünü anlatan anne Seriman Hanım, kendisine ya da eşine bir şey olduğu takdirde Berk'e bakması için Sakıp Sabancı Spastik Merkezi'ne kayıt yaptırdıklarını, daha sonra ise Sakıp Sabancı'nın önderliğinde uluslararası yarışmalara katılmaya başladıklarını anlatıyor. Seriman Hanım, "Çocuklar salonda yarışırken 'Berk haydi sende bir gösteri yap' diye ısrar ediyordu hocaları. Salondan gelen alkışlarla yeteneği fark edilmeye başlandı. 1998 yılında Amerika'daki bir yarışmaya gönderilmek üzere Bursa'da 20 günlük bir kampa alındı. Ancak o zaman henüz 8 yaşındaydı ve bana çok bağlı olduğu ve orada problem çıkarabileceği düşünülerek Amerika'ya götürülmedi" diyor.

DÜNYA BİRİNCİSİ OLDU
Sakıp Sabancı ile birlikte 2000 yılında Hollanda'da düzenlenen ve özürlü çocukların katıldığı Dünya Özel Olimpiyatları'na giden ve Avrupa Birincisi olan Berk, 2003 yılı haziran ayında Dublin'de yapılan aynı yarışmada dünya birincisi seçildi. Dr. Sait Darga İlköğretim Okulu orta birinci sınıf öğrencisi oğlunun hastalığı nedeniyle derslerden geri kaldığını anlatan Canbulak, hiçbir zaman engelli bir çocuğu olduğu için üzüntü hissetmediğini belirterek şöyle konuşuyor: "Dünya birincisi olduğunda öğretmenine gidip, 'Ben artık evlenebilirim' demiş. Okuldaki eksikliğini iyi biliyor, bu tür başarılarla okuldaki eksiğini kapatmaya çalışıyor. Bir de, cinsel duygularını bastırmakta bizler kadar ehil değil. İnsanlar akıllarından geçirir, o suratınıza söylüyor. Şimdi de meşale taşıyacak. Haber geldiğinde 'Dünyanın en mutlu insanı benim' dedi. Böyle bir oğlum olduğu için ben de çok mutluyum" diyor.

YILDIZ ATEŞ MERKEZ

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Dünyanın en basit ama en sağlıklı mutfağı
 Önce hayat kurtarıp sonra evlendiler
 "Londra'da, çiftlikte yenileniyorum"
 'Yeşil' filmler gösterime sunuldu
 Alışverişin 3 hali
 Akrep'in eşi Balık'tır
 Çiçek kolye
HAKAN & UTKU
Alo Sinan Hattı
- Sinan, kramponlar nooldu kramponlar?...
AYŞE TÜTER
Piliç biryani
Isıtılmış yağda soğan, sarmısak ve...
İlk yardım çantası nasıl hazırlanır?
İlk yardım çantası nasıl hazırlanır?
Değerli okurlar, istisnasız herkes yaşamının bir döneminde ilkyardım...
Artık aynaya bakmak daha güzel
Artık aynaya bakmak daha güzel
atv'de yayınlanan "Bambaşka Biri" programına katılan ve bir dizi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.