kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
 

Seçimin yansımaları

Türkiye sandık başına giderken Washington'u asıl meşgul eden konu, AKP'nin yüzde 45 ya da 50 ile yerel seçimleri kazanması değil, İsviçre'de süren Kıbrıs müzakereleri. Haftasonu Abdullah Gül'ün beklendiği gibi Colin Powell'ı aramasıyla, zaten dakika dakika müzakereleri takip eden ABD, müzakerelerin içine daha da girmiş oldu.
Powell'ın etkisini önümüzdeki günlerde göreceğiz. Seçimlere dönersek, AKP'nin parmak ısırtan galibiyeti dışında Washington bu hafta büyük bir sürpriz beklemiyor. Genel hatlarıyla ABD yönetimi, Türk kamuoyunda da satır aralarında ifade edilen muhalefetsiz mutlak iktidar düşüncesinin bir demokrasi için sağlıklı olmadığının farkında. "Her sağlıklı demokraside muhalefete ihtiyaç var" diyor bir yetkili.
Baykal'a mercek
Buna karşın, Washington'da kimse Deniz Baykal liderliğindeki CHP'ye göz yaşı dökmüyor. ABD başkentinde Irak tezkeresi öncesi ve sonrasında CHP'nin bilinçli bir Amerikan düşmanlığı söylemi tutturduğu ve Türkiye'nin temel meselelerinde yapıcı muhalefet yapamadığı izlenimi var. Önümüzdeki dönemde ilgiyle izlenen CHP'nin yüzde kaç aldığı değil, yerel seçim sonuçlarının Baykal'ın partideki geleceğini nasıl etkileyeceği.
Washington'da Türkiye ile ilgilenen hükümet dışı gözlemciler ise, yerel seçimler sonucunda doğabilecek mutlak iktidar senaryosuna resmi çevrelerden daha hassas gözüküyor. Bazı kesimlerde AKP'nin devasa seçim başarısının, Başbakan Erdoğan'ı tabandan gelebilecek İslamcı taleplerin tatmini konusunda "cesaretlendirebileceği," bunun da Türkiye'de bir süredir gündemden düşen İslamcı-laik kavgasını bir kez daha alevlendirebileceği analizi yapılıyor.
Bu kaygıyı en net biçimde dile getiren Washington Institute araştırmacısı Soner Çağaptay, analizinde "AKP'nin küçük ama sesli İslamcı seçmeni, Erdoğan'ı partisinin laiklik konusunda uzlaşmacı tavrını bırakıp yerine kutuplaşmayı seçmesini isteyebilir" diyor. Çağaptay analizinde Erdoğan'ın başörtüsü konusunda "laik blok"la hesaplaşma yoluna gidebileceğini söylüyor. Diğer analizlerde de AKP adaylarının yüzde 80'inin Milli Görüş kökenli olduğu saptaması yapılıyor.
Bu senaryo gereksiz ölçüde negatif görünüyor. Erdoğan şu ana kadar gizli bir tabanı olan lider değil merkeze oynayan lider olarak yönetmeye çalıştı Türkiye'yi. "İslamcı" diye tanımlanan AKP'nin çekirdek tabanının siyasi zıtlaşma yerine daha yumuşak bir evrim istediği de ortada. Ayrıca başörtüsü meselesini Türkiye'de herkes tatlıya bağlamak istiyor. AKP tabanı derseniz, bence bu kitlenin tatmin olması için ille de hükümetin başörtüsü konusunda devasa bir hukuki adım atmasına gerek yok; şu an için Laura Bush ve Emine Erdoğan'ın yanyana resimlerini görmeye, Emine Erdoğan'ın hazirandaki NATO zirvesinde Başkan Bush onuruna verilecek resmi yemeğe katılmasına razılar.
Şaron'a bakış...
Washington'da Türkiye'yle ilgilenen çevrelerdeki bir diğer yanlış yargı da seçim sonuçlarının Erdoğan'ın Kıbrıs gibi dış politika konularında daha kolay taviz verebilecek biçimde elini güçlendireceği. Oysa Erdoğan, zaten şu ana kadar Türk dış politikasında radikal açılımlar yaptı. Tam tersine seçim galibiyeti Erdoğan'ın elini dış politikada uzlaşıya muhtaç olmaktan çıkarabilir. Kıbrıs'ta varılacak anlaşmaya göre önümüzdeki dönem hükümetin dış politikada farklı bir rota izlemesini beklememek lazım.
Bir istisna dışında. AKP'nin İsrail'de Şaron hükümetine herhangi bir yakınlık hissetmediği gerçeği, Hamas lideri Şeyh Yasin'in öldürülmesiyle ilgili Ankara'da yapılan resmi açıklamalara da yansıdı. İki ülke arasında gittikçe soğuyan bir dostluk var. Ankara, Arap dünyası içindeki imajına eskisinden daha fazla önem veriyor. Bu iki trendin artmasını beklemek yanlış olmayacaktır bence...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Banal kötülük   / 10-05-2004
 Tel Aviv gerçeği   / 03-05-2004
 Bağdat günleri   / 12-04-2004
 B Planı   / 05-04-2004
 Seçimin yansımaları   / 29-03-2004
 Hamlet Serdar Denktaş   / 22-03-2004
 Şiddetin adı   / 15-03-2004
 Kıbrıs'tan Bağdat'a   / 08-03-2004
 Dev komplo   / 01-03-2004
 Irak'ı unutmamak   / 23-02-2004
ASLI AYDINTAŞBAŞ
YÖK
Washington'da YÖK tartışmalarına konsantre...
Sarı -  Lacivert şölen
Sarı - Lacivert şölen
Fenerbahçe, 15. şampiyonluğunu dün görkemli bir törenle kutladı.
3.yıldız gökten indi
3.yıldız gökten indi
Statta ceza alanlarının önüne konmuş olan birer yıldıza helikopterle...
Ahmet Arif'in şiirini okuyan Şener alkışlandı
Ahmet Arif'in şiirini okuyan Şener alkışlandı
Mardin'de Ahmet Arif'in '33 kurşun şiirini okuyan Bakan Şener,...
Bakan, Başkan'ı Kürtce teselli etti
Bakan, Başkan'ı Kürtce teselli etti
Diyarbakır Belediye Başkanı'na protokolde yer verilmediğini öğrenen...
Türkiye yol ayrımında
Türkiye yol ayrımında
Uyuşturucu, Avrupa pazarına Türkiye üzerinden geçiyor. Doğu'dan gelen...
Çaresiz bir annenin çıldırtan ikilemi
Çaresiz bir annenin çıldırtan ikilemi
E.A. 48 yaşında bir ev hanımı. Aynı zamanda 6 yıldır uyuşturucu...
Fay hattı İstanbul'u 4.2 ile uyardı
Yalova'da dün sabah meydana gelen 4.2'lik deprem uzmanlara göre...
Kaldırımda öldüler
Mecidiyeköy'de aşırı hız nedeniyle kontrolden çıkan otomobil, iki...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.