kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye yol ayrımında
Türkiye yol ayrımında
Çıkmaz sokağa ilk adım:ESRAR
Başlarken
Doğu-batı Uyuşturucu Köprüsü

Türkiye yol ayrımında

Uyuşturucu, Avrupa pazarına Türkiye üzerinden geçiyor. Doğu'dan gelen 'mal'lar Batı'ya; sentetikler ise Doğu'ya akıyor HER iki yönden transferde geçiş noktası olan Türkiye ise her yıl daha çok gencini 'beyaz bataklığa' kurban veriyor.

Anadolu kadını, çocuğunun dişi ya da midesi ağrıdığında ilk başvurduğu madde olan afyonun tüm dünyanın başına dert açacağını aklının ucundan bile geçirmedi. Ya da anne karnındaki bir bebeğin daha doğmadan bağımlı olabileceğini Modern hayatın yarattığı metropoller, artık doğduktan 7 saat sonra eroin krizine girip yaşamını yitiren bebeklerin günahını taşıyor. Keşfedilmesi ve kullanılmaya başlaması insanlık tarihi kadar eski olan uyuşturucu maddeler, günümüzde tüm dünyayı tehdit eder boyutlara ulaştı. İnsan ırkının başına bela olan uyuşturucu ve uyarıcı maddeler, ülkemizde de her geçen gün gençler arasında hızla yayılıyor.

BAŞLAMA YAŞI 12'YE İNDİ
TÜRKİYE'DE
bundan 10 yıl öncesine kadar 18 olan uyuşturucuya başlama yaşı, artık 12-13'e kadar indi. Bağımlı sayısını artırmak isteyen uyuşturucu tacirleri, her zevke ve kişiliğe göre "mal" üretiyor. Seks isteyene, uyuşmak isteyene, hayal görmek isteyene bu etkileri yaratacak sentetikler piyasa sürüyor. Peki uyuşturucu baronları, bu maddeleri nerelerde üretiyor, hangi anayolları kullanarak zehirleyecekleri insanlara ulaştırıyor. Türkiye, jeopolitik konumu nedeniyle uyuşturucu maddelerin üretildiği ve tüketildiği ülkelerin tam ortasında yer alıyor. Bu nedenle bu kirli trafik içerisinde çok önemli ve stratejik bir ülke konumunda. Böyle bir konumda olmamız, uyuşturucunun ülkemizde kalmasına ve kullanımının hızla yayılmasına neden oluyor. Uyuşturucu kaçakçıları, Türkiye'nin de içinde bulunduğu üç ayrı yolu kullanarak uyuşturucu maddeyi hedef kitlesinin eline ulaştırıyor.

PAZAR "ALTIN HİLAL"DE
BİRÇOK
uyuşturcunun ana maddesi afyon bitkisi, Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın bir çok yerinde yetiştiriliyor. Ancak dünya uyuşturucu pazarının büyük bir kısmını Afganistan, Pakistan ve İran'da üretilen afyon haşhaşı karşılıyor. Uyuşturucu baronları, üç ülkeden oluşan üçgeni, "altın üçgen" ya da "altın hilal" olarak adlandırıyor. Bu üç ülkenin tercih edilmesinin en önemli sebebi ise özellikle Afganistan ve Pakistan'ın çoğrafi şekilleri ve bu ülkelerdeki yönetim boşlukları nedeniyle afyonun çok rahat yetiştirilmesi. ABD, 11 Eylül sonrası bu ülkelere yaptığı operasyonlarla afyon haşhaşının ekimi engellenmeye çalışsa da sağlam uyuşturucu ağını çökertmeyi başaramadı. "Altın hilal" bölgesinde afyon haşhaşından yerinde ve çok rahat üretilen uyuşturucu madde, buradan başta AB ülkeleri olmak üzere dünyaya dağılıyor.

SENTETİKLER AB ÜLKELERİNDEN
SENTETİK
maddelerde tam tersi bir durum söz konusu. Ecstasy ve captogon türü laboratuvar ortamında üretilen sentetik uyarıcılar, genellikle AB ülkelerinde üretilip, gene büyük bölümü oralarda tüketiliyor. AB ülkelerinde hafta sonları 30-40 milyona yakın hap tüketildiği biliniyor. Burada üretilen uyarıcı haplar, gelişmekte olan üçüncü dünya ülkelerine de dağılıyor. Türkiye'yi geçiş ülkesi olarak kullanan uyuşturucu satıcıları, ülkemizde kendilerine belirledikleri üç ayrı rota üzerinden alıcılara ulaşıyor. Birincisi Balkan Rotası olarak adlandırılıyor. Afganistan ve Pakistan'da üretilen uyuşturucu maddeleri, İran ve Türkiye üzerinden geçip Balkan Yarımadası'nda iki kola ayrılıyor. Birinci kol Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya üzerinden Avrupa ülkelerine, ikinci kol ise Türkiye ve Yunanistan üzerinden deniz yoluyla İtalya'ya gidiyor. Balkan rotası üzerinden giden eroin, kokain ve esrar doğudan batıya, ecstasy, captagon gibi sentetik maddeler ise batıdan doğuya aktarılıyor. Her iki ulaşımda da Türkiye çift başlı akıma maruz kalıyor.

İKİ ROTA DAHA VAR
KUZEY
Karadeniz rotasının çıkış noktasını yine Afganistan oluşturuyor. İki kola ayrılıyor. Afganistan'dan çıkan uyuşturucu madde, Orta Asya Cumhuriyetleri'ni geçerek Rusya, Ukrayna ve Polonya üzerinden Batı Avrupa pazarına ulaşıyor. İkinci kol ise Afganistan'dan çıkan uyuşturucu İran, Azarbeycan, Ermenistan, Gürcistan ve Rusya üzerinden Batı Avrupa pazarına ulaşıyor. Balkan Rotası çok sık kullanılmasına rağmen Türkiye'nin aldığı sık önlemler nedeniyle son zamanlarda Kuzey Karadeniz Rotası, uyuşturucu baronları tarafından tercih ediliyor. Bir diğer yol ise 'Doğu Akdeniz Rotası.' Pakistan Limanları'ndan çıkan uyuşturucu, Hint Okyanusu, Kızıldeniz, Süveyş Kanalı ve Kıbrıs üzerinden Avrupa'ya ulaşıyor.

Pervin METİN - Ali BALCI

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Çaresiz bir annenin çıldırtan ikilemi
 Hidrojen devriminin kıvılcımı İstanbul'dan
 'Milli Mücadelede İlk Adım Yürüyüşü'
 Kış Geri Geldi
 Yağmurla ilk tanışma
EMRE AKÖZ
Tecrübe pahalıdır!
HaberTürk TV'nin editörlerine...
MEHMET ALTAN
Kadınları ürkütmek...
Mart yerel seçimlerinin kesin...
ERGUN BABAHAN
Özgürlük veya düzen
Amerika yaza sıcaklar, Irak...
UMUR TALU
Bağımsız ama bitkin!
Şahsen, şu yazının yazıldığı,...
Bayrakla koşmayın nefret artmasın
Bush yüzünden Amerika'nın vay haline... ABD Olimpiyat Komitesi, Atina...
İşkence emrinin sahibi Rumsfeld'miş
New Yorker dergisi Iraklı mahkumlara yapılan işkenceler...
Sarı -  Lacivert şölen
Sarı - Lacivert şölen
Fenerbahçe, 15. şampiyonluğunu dün görkemli bir törenle kutladı.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.