kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
 

Dev komplo

Komplo teorisyenleri bayram ediyor. Ortada yepyeni bir ürün var: Washington'un Büyük Ortadoğu (Greater Middle East ya da kısaca GME) projesi. Bir süredir George Bush'un söz ettiği kavram, son aylarda Amerikan hükümeti tarafından daha somut temellere dayandırılarak siyasi hedef ve inisiyatiflere dönüştürüldü. Bizim komplo teoricilerine sorarsanız GME'nin ne olduğunu ballandıra ballandıra anlatıyor, 'ABD ilk adımda Doğu Akdeniz'in güvenliği için Kıbrıs'ta barış istiyor' falan gibi teorilerle de süslüyorlar. (Sanki amaç Akdeniz'de ipek ve baharat ticaretini ele geçirmek; sanki uluslararası camia 30 yıldır Kıbrıs'ta çözüm için çabalamıyor gibi.)
Oysa GME, komplolara gerek olmayan transparanlıkta ilerleyen bir proje. Kökleri 11 Eylül'e uzanıyor. Hâlâ dünya siyasi dengelerini basit bir Marksist mantıkla yorumlamak isteyenler, 11 Eylül'ün ABD'nin dünyaya bakışında nasıl sismik bir sarsıntı yarattığını kavrayamadı. Irak savaşı aslında her şeyden çok güvenlik ve Arap dünyasında alternatif yaratma amaçlıydı. Petrol için olduğunda ısrar ettiler. Oysa kim üretirse üretsin dünyada tek bir petrol piyasası var. O petrolü Saddam'dan satın almak, 100 milyar dolar harcayıp Irak'ı işgal etmekten çok daha kolay olurdu...

Türkiye'den esinlendiler

Bu yeni açılımın, GME'in ilk nüvelerini, George Bush'un altı ay önce Ulusal Demokrasi Vakfı'nda yaptığı konuşmada duyduk. Bush, kısaca 'Yıllarca Ortadoğu'da istikrarın korunmasını demokrasiden daha fazla önemsedik. Bu hataydı. Bundan sonra Ortadoğu ve İslam dünyasının gelişmesi için ileri strateji izleyeceğiz' demişti. Kısaca Washington'un analizi şu: Ortadoğu bu haliyle devam edemez. Demokrasi olmayınca terör ve şiddet var. Diktatörler ne ekonomik ne de siyasi açıdan faydalı. ABD ve dünyanın güvenliği için demokrasi, açık toplum, serbest piyasa lazım.
Bush'un bizzat Tayyip Erdoğan'la da paylaştığı bu tezin temel inisiyatifleri hazirandaki G8 ve İstanbul'daki NATO zirvelerinde dünyaya açıklanacak. Hiçbir şey hazır değil; hükümetin çeşitli birimlerinde insanlar oturmuş hala bunun altını doldurmaya çalışıyor. El Hayat gazetesine sızan bir taslağa göre amaç, BM Kalkınma Programı (UNDP) tarafından hazırlanan Arap Kalkınma Raporları'ndan yola çıkarak Ortadoğu'daki üç eksikliği tamamlamak: bilgi, eğitim, kadınların katılımı. Bu amaçla seçimlere destek, özgür basına teşvik, ufak işletmelere kredi sağlanması, kadın kürsüleri gibi onlarca ıvır zıvır var. GME'ye esin kaynağı olan model ne derseniz... Evet bildiniz, tabii ki Türkiye.

Türkiye'nin AB üyeliği

Tüm bunlar cuma günü Beyaz Saray'da Gerhard Schröder ve Bush arasındaki 'buzları eritme' randevusunun da temel başlıklarıydı. Bir süredir Almanya ve ABD arasında GME konusunda dirsek teması var. Duyduğum kadarıyla Almanlar bu konuda heyecanlı. Schröder'in gezisi sonunda yayınlanan ikili deklarasyon da kimsenin kafasında kuşku bırakmayacak şekilde bu inisiyatifin Almanya ve ABD'nin ön planda olduğu yeni bir Transatlantik proje olarak ilerleyeceğini gösteriyor. Fransa da yakında kervana katılacaktır. Türkiye'nin AB üyeliğine de bu çerçevede bakıyor Washington.
Büyük Ortadoğu deyince temel felsefeler dışında henüz tasarlanmış çok şey yok. Zaman zaman Amerikalı diplomatlar, kendi hallerine gülüyorlar. Onlar da tam bilmiyor neyi nasıl yapacaklarını. Ama II. Dünya Savaşı sonrası dünya dinamiklerini belirleyen Transatlantik İttifakı'da her şeyden önce bir konsept olarak çıkmış, zamanla o çatının altına dev bir siyasi mimari gelmişti. Şimdi de yapılan, çatının inşası.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Banal kötülük   / 10-05-2004
 Tel Aviv gerçeği   / 03-05-2004
 Bağdat günleri   / 12-04-2004
 B Planı   / 05-04-2004
 Seçimin yansımaları   / 29-03-2004
 Hamlet Serdar Denktaş   / 22-03-2004
 Şiddetin adı   / 15-03-2004
 Kıbrıs'tan Bağdat'a   / 08-03-2004
 Dev komplo   / 01-03-2004
 Irak'ı unutmamak   / 23-02-2004
ASLI AYDINTAŞBAŞ
YÖK
Washington'da YÖK tartışmalarına konsantre...
Sarı -  Lacivert şölen
Sarı - Lacivert şölen
Fenerbahçe, 15. şampiyonluğunu dün görkemli bir törenle kutladı.
3.yıldız gökten indi
3.yıldız gökten indi
Statta ceza alanlarının önüne konmuş olan birer yıldıza helikopterle...
Ahmet Arif'in şiirini okuyan Şener alkışlandı
Ahmet Arif'in şiirini okuyan Şener alkışlandı
Mardin'de Ahmet Arif'in '33 kurşun şiirini okuyan Bakan Şener,...
Bakan, Başkan'ı Kürtce teselli etti
Bakan, Başkan'ı Kürtce teselli etti
Diyarbakır Belediye Başkanı'na protokolde yer verilmediğini öğrenen...
Türkiye yol ayrımında
Türkiye yol ayrımında
Uyuşturucu, Avrupa pazarına Türkiye üzerinden geçiyor. Doğu'dan gelen...
Çaresiz bir annenin çıldırtan ikilemi
Çaresiz bir annenin çıldırtan ikilemi
E.A. 48 yaşında bir ev hanımı. Aynı zamanda 6 yıldır uyuşturucu...
Fay hattı İstanbul'u 4.2 ile uyardı
Yalova'da dün sabah meydana gelen 4.2'lik deprem uzmanlara göre...
Kaldırımda öldüler
Mecidiyeköy'de aşırı hız nedeniyle kontrolden çıkan otomobil, iki...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.