kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kağıt üzerinde bilgisayar eğitimi
Kağıt üzerinde bilgisayar eğitimi
'Dershaneye gidiyorum'
Hiçbir imkâna sahip değiliz
'Ne yazık ki pişmanım'
Babaları İşçi Ve Memur
İnternet Kullanmıyorlar
Kültürel Yaşamdan Uzaklar
Düşünceleriniz

Kağıt üzerinde bilgisayar eğitimi

Kendilerine haksızlık yapıldığını düşünüyorlar. Aldıkları eğitimden memnun değiller. 'Meslek sahibi olmak için buraya geldik, kâğıt üzerinde bilgisayar eğitimi alıyoruz' diyorlar.

Meslek liseleri öğrencileri, aileleri tarafından 'bir meslek sahibi olsunlar' diye bu okullara gönderilen fakir aile çocukları. Öğrencilerin yüzde 45'inin ailesinin aylık geliri 300 ile 600 milyon lira arasında. Yüzde 16'sının geliri ise 300 milyon liranın altında. Meslek sahibi olacakları umuduyla bu okullara gönderilen öğrencilerin yüzde 36.7'si verilen eğitimin kendilerini ne mesleğe ne de üniversiteye hazırlamadığını düşünüyor. Okullarındaki teknik olanaksızlıklardan ve ders kitaplarının yetersizliğinden yakınan öğrenciler, öğretmenlerinin de mesleki bilgi ve becerileri konusunda şüpheli. Öğrencilerin yüzde 34.7'si öğretmenlerini mesleğe ve üniversiteye hazırlama konusunda 'kısmen yeterli', yüzde 12.2'si ise 'yetersiz' buluyor. Bu okullarda okuyan öğrencilerin yüzde 80'i devletin meslek liselerini ihmal ettiği görüşünde. Büyük çoğunluğu yükseköğrenime devam etmek istiyor ancak düşük katsayı ile haksızlığa uğradıklarına inanıyorlar.

'TEKNOLOJİ ÇOK ESKİ'
Üsküdar Esatpaşa Ticaret Meslek Lisesi Muhasebe Bölümü öğrencisi Elif Karadere, annesinin seçimi ile bu okula gelmiş. "Annem kısa yoldan meslek sahibi olmam için meslek lisesini seçti. Ama bu gidişle bunun gerçekleşmesi hayal olarak kalacak. Çünkü aldığımız eğitim yeterli değil. Üniversiteye de katsayı haksızlığı yüzünden gidemeyeceğiz. Oysa biz diğer öğrencilerle eşit şartlarda yarışmak istiyoruz. Bunun bizim hakkımız olduğunu düşünüyorum" diye konuşuyor. Tekstil Konfeksiyon Bölümü öğrencisi Nuray Öztürk ise, tekrar liseye başlama şansı olsa klasik liseye gideceğini anlatıyor: "Tekstil mühendisi olmak istiyorum ama aldığım eğitim ve düşük katsayı uygulaması ile bu bir hayal. Müfredat çok eski, teknoloji de. Bilgisayarda çalışmamız gerek ama üç kişi bir bilgisayarı kullanıyoruz."

'ATÖLYE BİLE YOK'
Levent Kız Meslek Lisesi Tekstil Bölümü öğrencisi Raziye Erol bilgisayar eğitimini kağıt üzerinde almaktan şikayetçi "Okulda bilgisayar diye bir şey görmedim. Bilgisayar eğitimi dersini kağıt üzerinde gördük" diyen Erol şöyle konuşuyor: "Tekstil atölyesi dışında okulda tek bir atölye yok, labaratuvar da yok. Hocaların bilgileri ise bazı konularda çok yetersiz kalıyor." Makine Ressamlığı Bölümü öğrencisi Ali Türkoğlu da öğretmenlerin de ders kitaplarının da bilgi konusunda yetersizliğinden şikayet ediyor: "Meslek kitapları teknolojiyi takip etmiyor. Demode bilgiler kitaplarda yer alıyor. Kitapların gösterdiği makineler ortada yok,"

ÖĞRETMENLER YETERSİZ
Elektrik Bölümü öğrencisi Erdem Çınar ise eğitimin yetersizliğini şu sözlerle dile getiriyor: "Hocaların da kitapların da bilgisi yetmiyor. Zaten hocalar kaba kuvvet uygulayarak bu eksikliğini kapatmaya çalışıyor. Araç gereç yok. Deftere çizerek, kitaba bakarak meslek mi öğrenilir?" Üsküdar Ticaret Lisesi muhasebe Bölümü öğrencisi Kamil Yılmaz ve Öznur Kayabaşı ise tüm muhasebe işlemlerinin bilgisayarla yapılmasına rağmen, bilgisayar programları konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıklarını söylüyorlar: "Bilgisayar sayısı yetersiz, üç kişi bir bilgisayarı kullanmaya çalışıyoruz" diyorlar.

'KURBAN EDİLDİK'
Ziya Kalkavan Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi Gemi-Makine Bölümü öğrencisi Hasan Mumcu ise öğrencilerin 'nasılsa üniversiteyi kazanamayız' diyerek, meslek dersleri dışındaki dersleri önemsemediklerini söylüyor: Kalkavan yaşadıklarını şöyle anlatıyor: "İmam hatiplilerin önünü kesmek için bizim kurban edildiğimizi düşünüyorum. En azından kendi alanımızda önümüzün açılması ve kontenjanların arttırılması gerek. Zaten aldığımız eğitim bizi mesleğe hazırlamıyor."

Pervin KAPLAN

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Okullar aile birliklerine teslim
 'Okulun dışına çıkarsak kim gelip bağış yapacak!'
 6 milyon çocuk okula uzaktan bakıyor
 Sezer 'Annelere Özgürlük' istedi
 Özkök, Şehit Annelerini Kutladı
 Rum kadından Erdoğan'a iltifat
 Yaşlıların şikâyet ettiği müdüre soruşturma
UMUR TALU
Sınav soruları!
Merhaba!
Nasılsınız?
Yandaki...
EMRE AKÖZ
Ohh! Geçti...
Hayır, hayır; futbolla başlıyor ama bu bir...
MEHMET ALTAN
Kendi kendine çelme takmak...
Önceki günkü Sabah...
ÖMER ÇELİK
İktidarın doğası
İktidar, genel olarak "hükümet" kavramı...
Putin: Kadirov öldü fakat hiç yenilmedi
Kadirov'un öldürüldüğünü doğrulayan Putin; onun gerçek bir kahraman...
İstanbul'u kimyasal silahla vurabilirler
Los Angeles Times'tan uyarı: El Kaide'nin kirli bomba yapımıyla...
Yer Sarı Gök Lacivert:4-0
Yer Sarı Gök Lacivert:4-0
Hooijdonk, Tuncay (2) ve Ümit'le farka giden sarı-lacivertliler bir...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.