kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İstanbul'u kimyasal silahla vurabilirler
İstanbul'u kimyasal silahla vurabilirler

Los Angeles Times'tan uyarı: El Kaide'nin kirli bomba yapımıyla ilgilenen teröristleri uzun süredir bekliyor. Harekete geçebilirler. Muhtemel hedefleri ise İstanbul'daki Haziran NATO Zirvesi; Atina'daki Olimpiyatlar.

İstihbarat ve nükleer silah uzmanlarına göre, El Kaide terör örgütü ve bağlantılı gruplar, Amerika ya da Avrupa'da büyük bir kirli bomba (kimyasal ya da biyolojik silah) saldırısı planlıyor... Los Angeles Times gazetesi muhabiri Douglas Frantz'in (New York Times'ın eski İstanbul muhabiri) dün manşete çıkan haberi böyle başlıyor. 3 sayfalık iddianın en korkuncu ise saldırının 28- 29 Haziran tarihindeki NATO Zirvesi nedeniyle İstanbul'a düzenlenebileceğiyle ilgili... El Kaide'nin kirli bomba yapımıyla ilgilenen terörist ekibin uzun süredir sessiz olduğunu belirten gazete, bu ekibin İstanbul ya da olimpiyatlar yüzünden Atina'da korkunç yüzünü gösterebileceğini söylüyor. İşte gazetenin iddiası:

SİNYALLER "SALDIRI OLUR" DİYOR
ABD ve AB'li terör uzmanlarının elinde henüz geçerli bir delil yok. Ancak son gelişmeler, El Kaide ya da diğer örgütlerin kirli bomba saldırısıyla ilgilenmiş olabileceğini gösteriyor. Fransa'da 500 kilo amonyum nitrat kayboldu. Gürcistan'da radyoaktif maddeler (strontium-90) içeren 2 konteynır yakalandı. 2003 yılı içinde 60 nükleer madde kaçakçılığı tespit edildi. Bunların çoğu radyoterapide kullanılan ve istenirse kirli bombanın temel maddesi olan cesium 137'di. El Kaide'nin uzun süredir yeni bir saldırı için de hazırlık yaptığı biliniyor. Bir İslami sitede kirli bomba yapımı ile ilgili yazışmalar ele geçirildi. Saldırı için muhtemel iki hedef görülüyor: İlki Atina... Ağustos ayındaki Olimpiyatlar yüzünden tüm dünya Atina'da olacak. İkincisi İstanbul... ABD Başkanı George W. Bush'un da katılacağı NATO Zirvesi 28- 29 Haziran'da İstanbul'da düzenlenecek. Geçen hafta Türkiye'de NATO Zirvesi'ne saldırı planlayan El Kaide bağlantılı teröristler yakalanmıştı.

'SOFT TARGET' DÖNEMİ BİTTİ
Bu saldırıyı El Kaide mi düzenleyecek? Bunun cevabı kuşkusuz "başka gruplar da olabilir." Ancak El Kaide uzun süredir sessiz. Bunun nedeni ise 2001 yılından bu yana örgütün birçok üst düzey adamını kaybetmesi. Yine de örgütün 2 ayrı ekibi var. İlki, Bali, Kazablanka, İstanbul (Kasım ayındaki ikiz saldırı) ve Madrid'deki (11 Mart saldırısı) saldırıları düzenleyen ekip. Bunlar "soft target" denilen beklenmedik hedeflere saldırı düzenleyen ekipti. Diğer ekip ise hiç ortada görünmeyen kirli bomba yapım ekibiydi. Bu kişiler, Afganistan'daki terör kamplarında bomba eğitimi aldı. Başlarında ise 3 kişi vardı: Mithat Mursi (Mısırlı kimyager, lakabı Ebu Kebab, ABD'nin elinde olduğu söyleniyor), Assadallah Abdülrahman (Kör İmam Ömer Abdülrahman'ın oğlu, Mısırlı, Celalabad'da bomba eğitimi aldı), Ebu Beşir Yemeni (Kabil'deki kamplarda eğitim gördü)... St. Andrews Üniversitesi antiterör uzmanı Magnus Ranstorp konu ile ilgili "El Kaide'nin bu kanadının beklediği ve yakında büyük bir saldırı düzenleyeceğine dair bir his var. Bu dönüş belkikirli bomba ile olacak" diye konuştu. İngiliz iç istihbarat servisi MI5'in şefi Eliza Manningham-Buller de "Büyük bir Batılı kente böyle bir saldırı ancak son anda farkedilebilir "diyerek iddianın korkunçluğunu gözler önüne seriyor.

'60 MAHALLE YOK OLUR' İDDİASI
Kirli bombanın etkisi ne? ABD'li uzmanlar bilgisayar ortamında Manhattan'a 49 gramlık cesium saldırısının neye malolacağını araştırdı. Sonuç korkunç: 60 mahalle yok olacak, havaya karışan maddeler diğer insanlarda radyasyon bağlantılı hastalıklara yol açacak. İşin kötü tarafı, kirli bomba saldırısı daha önce denenmek üzereydi. Moskova'daki bir parka 1995'te yerleştirilen bomba, Çeçenler'in daha sonra bunu açıklayamacaklarını farkına varıp ihbar etmesi üzerine bulunup yok edilebildi... Kirli bomba yapım malzemelerini bulmak ise çok kolay. ABD ile birlikte 49 ülkede 10 milyon konteynır dolusu madde bulunuyor. Bunların özellikle, Çeçenistan'daki Pankisi Vadisi gibi girilemeyen bölgelerdeki kaçak satışı hâlâ bilinmiyor. Dünyayı büyük bir tehlike bekliyor...
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Putin: Kadirov öldü fakat hiç yenilmedi
 Ruslar şimdi 'OUT'
 Lula alkolik mi?
 Bağdat'ta patlama: 7 ölü
 25 yaşın altındaki en ünlü insan.
 Hiç amcasına çekmemiş!
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Banal kötülük
Yıllar boyu Saddam rejimini eleştiren, o...
Yer Sarı Gök Lacivert:4-0
Yer Sarı Gök Lacivert:4-0
Hooijdonk, Tuncay (2) ve Ümit'le farka giden sarı-lacivertliler bir...
Daum'u alkışlayın
Daum'u alkışlayın
F.Bahçe'ye 15. şampiyonluğunu getiren Daum, kariyerinde 4. kez mutlu...
'Din eğitimi zorunluluk'
'Din eğitimi zorunluluk'
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı ve Erciyes Üniversitesi...
Meclis AKP'nin tavrına göre çalışacak
Türkiye Büyük Millet Meclisi haftaya, YÖK Yasa Tasarısı...
Okullar aile birliklerine teslim
Okullar aile birliklerine teslim
Dernek ve vakıflarla ilgili yasa değişikliği okulları vurdu! Bütçeden...
'Okulun dışına çıkarsak kim gelip bağış yapacak!'
'Okulun dışına çıkarsak kim gelip bağış yapacak!'
İstanbul Lisesi Koruma Derneği Başkanı Gönül Ertür; dernek ve...
Sonunda yaptı yapacağını...
Aile içi şiddet, cinsel taciz ve uyuşturucu kullanmak suçundan...
Bacaklarından bıçakladılar
Teneffüste bahçeye giren yabancı gençleri dışarı çıkarmaya çalışan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.