kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Okullar aile birliklerine teslim
Okullar aile birliklerine teslim

Dernek ve vakıflarla ilgili yasa değişikliği okulları vurdu! Bütçeden pay aktarılmadan bağışların kesilmesi, okul hizmetlerini aksattı. Hükümet, kantin gelirlerini okul aile birliklerine vererek açığı kapatmaya çalışıyor.

Kamu kurumlarındaki dernek ve vakıfların kamu hizmetinin sunumu sırasında 'araya girerek' bağış adı altında zorla para alması; geçtiğimiz yıllarda kamuoyunun en çok şikayet ettiği konulardan biriydi. Vatandaşı uzun yıllar canından bezdiren bu uygulama, giderek artan tepkiler üzerine yeni bir düzenlemeyle ortadan kaldırıldı. Ancak çok da iyi planlanmadan hayata geçirilen düzenleme, deyim yerindeyse kurunun yanında yaşı da yaktı.' Örneğin temizlik maddesi, kırık sıra, kapı, cam gibi giderler... Bütçeden yeteri kadar pay alamayan okullar, tüm bunlar için gereken parayı velilerden toplanan bağışlarla karşılıyordu.

ÇOK ŞİKAYET GELDİ
Kamu'daki dernek ve vakıflarla ilgili olarak çıkan yasal düzenlemenin okullarda çok sıkıntı yarattığını kabul eden İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, kendilerine pek çok şikayetin iletildiğini söylüyor. Sonradan yapılan düzenlemeyle özellikle okullardaki dernek ve vakıfların yerini okul aile birliklerinin almasının kararlaştırıldığını kaydeden Balıbey, "Bununla ilgili yönetmelik değişikliği yapıldı. Okul aile birlikleri liselerde devreye girsin dendi. Kantin gelirlerinin okul aile birliklerine verilmesi yolu benimsendi" diyor. Bu uygulamanın liselerde başlatıldığını vurgulayan Balıbey, şöyle diyor: "Şu anda liselerde bu yapıldı ama ilköğretim okulları için henüz uygulanamadı. Bunun için İçişleri Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında bir protokol yapılması gerekiyor. Ama okulların kaybolan gelirlerinin yerine bütçeden okulların aldıkları payların artırılması halen söz konusu değil."

17 KATRİLYON HARCANIYOR
Eğitim-Sen Başkanı Alaattin Dinçer ise yıllardır okullarda temel harcamaların, yurttaşlardan "dolaylı vergi" ya da "haraç" olarak adlandırılabilecek kaynaklarla yapıldığını belirtiyor. "Bizim yaptığımız hesaplamalara göre eğitimde bir yıl boyunca okullarda hükümetin verdiği bütçe kaynaklarının dışında 17 katrilyon harcanmakta" diyen Dinçer; eğitimin hızla paralı hale geldiğini söylüyor. Bu durumun vatandaşı tedirgin ettiğini vurgulayan Dinçer şöyle konuşuyor: "Türkiye'de eğitimden soğuma var. Çünkü bugün eğitim görenlerin yüzde 80'i dar gelirli aile çocukları. Oysa eğitim pahalı bir alan haline geldi. Parası olanın yararlandığı alan haline dönüştü." Şu anda insanların imam hatip okullarına yönelmelerinin altında da bu gerçeğin yattığını dile getiren Dinçer, "Bu okullar ve etrafında örgütlenenler adeta fakir insanların çocuklarını devşirme gibi imam hatiplere yönlendiriyor. Çocuklar birtakım cemaatlerin, tarikatların kucağına itiliyor" diyor.

ELLER VELİLERİN CEBİNDE
Bugün devlet okullarının üvey evlat muamelesi gördüğünü kaydeden Dinçer şöyle devam ediyor: "Velilerin katkısına rağmen bitkisel hayat sürüyorlar. Anadolu'da durum daha vahim. Sürekli olarak yöneticilerin eli velilerin cebinde. Aksi halde yöneticiler kendi ceplerinden harcıyor." Dernek ve vakıflara ilişkin düzenlemeler yapılırken bunları özellikle vurguladıklarını belirten Dinçer, "Önce altyapısını hazırlayın dedik. Her okulun temel bütçesini çıkarın dedik. Bugün bin öğrencilik bir okulun aylık gideri 5 milyar lira. Bu bütçeyi yapmadan, okullara bu kaynağı aktarmadan nasıl böyle bir yola gidilebilir ki?" diyor.
Hükümetin konuyu enine boyuna araştırmadan hareket ettiğini savunan Dinçer, şu örneği veriyor: "Geçen yılın rakamlarına bakıldığında velilerden toplanan katkı paylarının 300-400 trilyon olduğu görülüyor. Bakın geçen yıl 175 trilyon lira harcanarak ücretsiz kitap dağıtıldı. Bunu yapacağınıza bu parayı okullara dağıtsaydınız da velilerden para istemeseydiniz. Vatandaş kitabı bir şekilde bulabiliyor. Bu yıl yine 200-250 trilyon liralık kitap dağıtacaklar. Oysa daha geçen yıl dağıtılan kitabın kapağı bile açılmadı. Hep politikasızlık, tutarsızlık..."

NEVZAT ATAL

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'Okulun dışına çıkarsak kim gelip bağış yapacak!'
 6 milyon çocuk okula uzaktan bakıyor
 Sezer 'Annelere Özgürlük' istedi
 Özkök, Şehit Annelerini Kutladı
 Rum kadından Erdoğan'a iltifat
 Yaşlıların şikâyet ettiği müdüre soruşturma
 Kağıt üzerinde bilgisayar eğitimi
UMUR TALU
Sınav soruları!
Merhaba!
Nasılsınız?
Yandaki...
EMRE AKÖZ
Ohh! Geçti...
Hayır, hayır; futbolla başlıyor ama bu bir...
MEHMET ALTAN
Kendi kendine çelme takmak...
Önceki günkü Sabah...
ÖMER ÇELİK
İktidarın doğası
İktidar, genel olarak "hükümet" kavramı...
Putin: Kadirov öldü fakat hiç yenilmedi
Kadirov'un öldürüldüğünü doğrulayan Putin; onun gerçek bir kahraman...
İstanbul'u kimyasal silahla vurabilirler
Los Angeles Times'tan uyarı: El Kaide'nin kirli bomba yapımıyla...
Yer Sarı Gök Lacivert:4-0
Yer Sarı Gök Lacivert:4-0
Hooijdonk, Tuncay (2) ve Ümit'le farka giden sarı-lacivertliler bir...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.