kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İngilizler'in utanç fotoğrafları
İngilizler'in utanç fotoğrafları
'Dehşete düştük'
Bu ne yaman çelişki?

Şerefsizler

İnsan bakmaya utanıyor... İngiliz asker başına çuval geçirip işkence yaptığı Iraklı'nın bir de üstüne işiyor

Irak'ta her gün utanç verici bir işkence fotoğrafı çıkıyor. "İşkenceci" diye suçladıkları Saddam'dan ülkeyi kurtarmak ve "insan hakları" getirmek gerekçesiyle Irak'a giren işgal kuvvetlerinin yaptığı işkenceler bir bir ortaya dökülüyor.

İşkencede Eli Kanlı Diktatörleri Geçtiler
Amerikan askerlerinin Iraklılar'ı çırılçıplak soyup öldüresiye dövdükleri, cinsel ilişkiye zorladıkları fotoğraflardan sonra bu kez İngiliz askerlerinin yaptığı işkencenin fotoğrafları dünyayı sarstı. Bir Iraklı'ya yapılanlar, kanlı diktatörlerin yöntemlerini aratmıyor.

"Dayanamıyorum" dedi Fotoğrafları Sızdırdı
Korkunç işkencenin tanığı bir İngiliz askerinin "artık dayanamıyorum" diyerek basına verdiği fotoğrafları Daily Mirror gazetesi "alçaklık" diye manşet yaptı. İngiltere karıştı, askerlere soruşturma açıldı, AB "şok olduk" dedi.


***

İngilizler'in utanç fotoğrafları

Irak'ta, ABD askerlerinden sonra İngiliz askerlerinin de işkence yaptığını gösteren fotoğraflar dünyayı şok etti İngiliz Daily Mirror, İngiliz askerinin, kafasına çuval geçirilmiş Iraklı mahkûma işkence yaparken fotoğrafını yayımladı.

Amerikan askerlerinin Iraklıları çırılçıplak soyup öldüresiye dövdükleri, cinsel ilişkiye zorladıkları fotoğraflardan sonra bu kez de İngiliz askerlerin yaptığı işkencelerin fotoğrafları dünyayı şok etti. İngiliz askerlerinin, işkenceci diye suçladıkları Saddam'dan da daha vahşi olabildiklerini gösteren bu fotoğraflar hırsızlık suçundan yakalanan 18 yaşındaki Iraklı bir mahkuma yapılan işkenceleri belgeliyor. İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Daily Mirror, bir İngiliz askerinin, kafasına çuval geçirilmiş, yarı çıplak Iraklı bir mahkumun üzerine idrarını yaparken çekilmiş fotoğrafını yayımladı. Diğer fotoğraflarda ise Iraklı mahkum kafasına silah dayanmış, kasıklarına silahla vurulurken, ağzına silah namlusu dayanmış ve üstü başı yırtılmış bir şekilde görülüyor.
Fotoğrafların ortaya çıkmasını sağlayan kişi ise güvenlik nedeniyle ismi gizli tutulan bir İngiliz askeri. İşkence fotoğraflarını gazeteye ileten asker, Basra'daki İngiliz birlikleri içinde sertlik yanlısı bir grubun bulunduğunu, bu askerlerin esirlerin yanı sıra sivillere de eziyet ettiğini söyledi. Fotoğrafları basına neden verdiğine dair soruyu ise "Amerikan ve İngiliz askerlerinin Irak'ta neden öfke dolu bir direnişle karşı karşıya kaldığını göstermek istedim. Biz kendimize yardım etmiyoruz. Hiçbir zaman onları yanımıza çekemeyeceğiz. Kaybedilmiş bir savaş için mücadele ediyoruz" sözleriyle yanıtladı. İşkence olaylarına katıldığını söyleyen bir İngiliz askeri ise fotoğraflarda görülen talihsiz Iraklı ile ilgili şunları anlattı: "Onu yakalamak ve etkisiz hale getirmek için ilk önce sadece birkaç yumruk attık. Daha sonra aracın arkasına koyduk. Parmaklarına, kafasına, dizlerine coplarla vuruyorlardı. 8 saat boyunca çeşitli işkencelere maruz kaldı. Ölümle, dişlerinin sökülmesi ve kemiklerinin kırılmasıyla tehdit ediliyordu. Yüzünden gelen kanı görebiliyordunuz. Kafasındaki torbayı çıkartıp biraz su verdik ve dinlenmesi için 10 dakika bekledik. Sadece birkaç kelime söyleyebildi. O sırada 'Hayır, hayır' diye bağırıyordu. Daha sonra dişleri kırıldı. Ağzı burnu darmadağın oldu. Çenesi kırıldı, konuşamıyordu. Öleceğinden korktum. Daha sonra hareket halindeki bir araçtan yola atıldı. Yaşayıp yaşamadığını ise bilmiyorum. Gerçekten hiçbir şey yapmamıştı. Bunun yanlış olduğunu biliyorum. Çok üzgünüm."

GENELKURMAY DEVREDE
Gazete işkence fotoğraflarının yanı sıra, mahkumların köprüden atılarak cezalandırıldıklarına dair video görüntüleri olduğunu da yazdı. Savunma Bakanlığı ve Başbakanlık görüntünün utanç verici olduğunu açıklarken olayla ilgili soruşturma başlattı. Başbakan Tony Blair'in sözcüsü, İngiliz askerlerinden, görevlerinin zorluğuna rağmen yüksek standartlı davranış beklediklerini söyledi. İngiltere Genelkurmay Başkanı Sir Mike Jackson da, iddiaların kanıtlanması halinde, kötü muamele ettikleri öne sürülen Lancashire taburundaki bazı askerlerin ordudan ihraç edileceklerini belirtti.

DIŞ HABERLER

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Sansürsüz basının başarısı
 Eminönü'nde meydan nöbeti
 'Oğlum, başaramadık...'
 Aşırı hız yine iki gencin canını aldı
 Bircan'a eroin satan torbacı ele geçirildi
 Gezici Anaokulu
 Molla Krekar karizmayı çizdi
 'Lanetli değil Türkiyeliyiz'
 İşçilerden Bush'a: Gelme
 Dünyada 1 Mayıs
 Başbakan Erdoğan rektörlere rest çekti
 Meclis otoparkı pozitif ayrımcılık konusunda öncü
 Hristodulos şimdilik saygıda kusur etmeyecek
 Papadopulos: Bizi tanımalısınız
MEHMET TEZKAN
Kültür turuna yaşlılar mı çıkar?
Nevşehir'deki yeraltı...
EMRE AKÖZ
Müthiş bir küresel konser
Cuma akşamı Aya İrini'de...
UMUR TALU
Serbest piyasa işkencecileri
Fotoğrafları gördünüz mü?...
MUHARREM SARIKAYA
Baykal: DGM'nin kalkmasına hayır diyemem...
CHP lideri ...
BMW 'liler yatakta daha hızlı
Alman otomobil dergisinin haberine göre BMW sahipleri, diğer...
Genişleme töreni besmeleyle başladı
Tarihinin en büyük genişleme dalgasını gerçekleştiren Avrupa...
Alex için çalışıyoruz
Alex için çalışıyoruz
F.Bahçe 2. Başkanı Özdemir, "Brezilya'dan transfer çok zor. Ama...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.