kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İşçilerden Bush'a: Gelme
Olaysız 1 Mayıs'ta 166 gözaltı var

Taksim'e izin verilmemesi nedeniyle 1 Mayıs'ta, İstanbul'da ilk kez iki ayrı kutlama yapıldı. 45 ilde izinli kutlamalar olaysız geçerken, Taksim'de 56, Diyarbakır'da da 110 kişi izinsiz gösteri yapınca gözaltına alındı.

***

İşçilerden Bush'a: Gelme

Türk-İş'in Şişli'de, DİSK ve KESK'in ise Saraçhane'de yaptığı 1 Mayıs kutlamaları barış içinde geçti. Kutlamalara 28 Haziran'da yapılacak olan NATO zirvesi damgasını vurdu.

İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları büyük kitleler tarafından iki ayrı alanda kutlandı. Saraçhane Parkı'nda ve Abide-i Hürriyet Meydanı'ndaki kutlamalar olaysız sona erdi. Taksim'de gösteri yapmak isteyen küçük gruplara müdahale eden polis 56 kişiyi gözaltına aldı. 1 Mayıs kutlamaları çerçevesinde ilk tören Taksim'de gerçekleşti. Sendikacılar ve parti temsilcileri, 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybeden 37 kişi için anma töreni düzenlediler ve Kazancı Yokuşu'na karanfiller bıraktılar. Yokuşa karanfiller bırakan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Taksim'in işçilerin 1 Mayıs alanı olduğunu belirtti.

DİSK VE KESK SARAÇHANE'DE
DİSK, KESK, TTB, TMMOB'un yanı sıra bazı siyasi partilerden gruplar saat 09.30'da Saraçhane Parkı'nda toplandı. Törende konuşan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, IMF politikalarını eleştirdi. Çelebi, 1 Mayıs'ı Abide-i Hürriyet Meydanı'nda kutlayan işçilere de selam gönderdi. KESK Genel Başkanı Sami Evren de, İstanbul Valisi Muammer Güler'i padişah gibi davranmakla eleştirdi ve "Taksim aklımızda, bilsinler, mutlaka bir gün çıkacağız'' dedi. NATO Zirvesi'nin yapılacağı 28 Haziran'da da yine binlerce emekçinin İstanbul meydanında olacağını söyleyen Evren, "Asla Bush'u İstanbul'a sokmayacağız. ABD'nin Ortadoğu projesine asla izin vermeyeceğiz'' diye konuştu. Yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı kutlamalarda "Emperyalistler 6. Filo'yu iyi biliyorsunuz, NATO'ya geçit vermeyeceğiz'', "Yaşasın 1 Mayıs'', "İstanbul NATO'ya Kapılarını Kapatıyor'', "Irak'ta İşgale Son'' yazılı pankartlarlar açıldı. Tören sonunda İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın izin vermesi üzerine Yenikapı'ya kadar yürüyen göstericiler olaysız şekilde dağıldı. Türk-İş ve bazı sivil toplum kuruluşları ile İşçi Partisi, EMEP üyeleri ise sabah saatlerinde Pişalepaşa Bulvarı'nda toplanarak Abide-i Hürriyet Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı törende konuşan Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, 1 Mayıs'ın ''birlik, dayanışma, mücadele, barış ve sevgi günü'' olduğunu vurguladı. Buradaki kutlama da konuşmalardan sonra olaysız şekilde sona erdi.

ERDOĞAN KUTLADI
Başbakan Tayyip Erdoğan yaptığı bir açıklama ile 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı kutladı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise kendisini ziyaret eden Hak-İş Başkanı Salim Uslu'ya 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın resmi tatil olması konusunun değerlendirileceğini söyledi. İstanbul Valisi Muammer Güler, Saraçhane'ki kutlamaların izinsiz olduğunu ve buradaki gösteri için soruşturma açılacağını söyledi.

YURTTA KUTLAMALAR ANKARA:
Ankara Sıhhiye Meydanı'ndaki kutlamalara katılanlar Ankara Garı'ndan Sıhhiye'ye doğru yürüyüşe geçti. Ankara Garı önünde toplanan katılımcılar sloganlar atarak davu zurna eşliğinde hayay çekti. Katılımcıların meydanda yerlerini almalarının ardından KESK adına İhsan Avcı, TMMOB Başkanı Kaya Güvenç, Türk-İş adına Mehmet Arısoy konuşma yaptı.

İZMİR:
Bir grup DEHAP'lı ile polisler arasında, gerginlik yaşandı. Grupta bulunanlar, yerdeki parke taşlarından söktükleri parçaları polise attı. Taş isabet eden bazı polisler hafif şekilde yaralanırken, bir kaç işyerinin camları kırıldı.

DİYARBAKIR:
Valiliğin izin verdiği alan dışında basın açıklaması yapak isteyen 150 kişi gözaltanı alındı. 1 Mayıs kutlamaları Kahramanmaraş, Afyon, Adıyaman, Şanlıurfa, Aydın, Mersin başta olmak üzere yurdun birçok bölgesinde de olaysız şekilde kutlandı.

TAKSİM'DE 56 GÖZALTI
Taksim Meydanı'nda sabah saatlerinde metrodan çıkan bir grup, ''Yeni Evrede Mücadele Birliği'' imzalı Türkçe ve Kürtçe olarak ''Yaşasın 1 Mayıs'' yazılı bildiriler dağıtmaya başladı. Yürümek isteyen grup, polis tarafından engellendi. Yaşanan kısa arbededen sonra 36 kişi gözaltına alındı. Öğle saatlerinde ise Demokratik Mücadele Birliği'ne bağlı 20 kişilik bir grup, alana girmek istedi. Polis, gruba müdahale ederek 20 kişiyi gözaltına aldı. Şişli Abide-i Hürriyet Meydanı'ndaki mitinge ise yaklaşık 15 bin kişi katıldı. Göstericiler arasında çok sayıda türbanlı kadın dikkat çekti

Murat KEKLİKÇİ-Nejdet ÇOKAN-Binali BALCI-Savaş AKI

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 İngilizler'in utanç fotoğrafları
 Sansürsüz basının başarısı
 Eminönü'nde meydan nöbeti
 'Oğlum, başaramadık...'
 Aşırı hız yine iki gencin canını aldı
 Bircan'a eroin satan torbacı ele geçirildi
 Gezici Anaokulu
 Molla Krekar karizmayı çizdi
 'Lanetli değil Türkiyeliyiz'
 Dünyada 1 Mayıs
 Başbakan Erdoğan rektörlere rest çekti
 Meclis otoparkı pozitif ayrımcılık konusunda öncü
 Hristodulos şimdilik saygıda kusur etmeyecek
 Papadopulos: Bizi tanımalısınız
MEHMET TEZKAN
Kültür turuna yaşlılar mı çıkar?
Nevşehir'deki yeraltı...
EMRE AKÖZ
Müthiş bir küresel konser
Cuma akşamı Aya İrini'de...
UMUR TALU
Serbest piyasa işkencecileri
Fotoğrafları gördünüz mü?...
MUHARREM SARIKAYA
Baykal: DGM'nin kalkmasına hayır diyemem...
CHP lideri ...
BMW 'liler yatakta daha hızlı
Alman otomobil dergisinin haberine göre BMW sahipleri, diğer...
Genişleme töreni besmeleyle başladı
Tarihinin en büyük genişleme dalgasını gerçekleştiren Avrupa...
Alex için çalışıyoruz
Alex için çalışıyoruz
F.Bahçe 2. Başkanı Özdemir, "Brezilya'dan transfer çok zor. Ama...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.