kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Aristo'nun manzara köşkü: Assos
Aristo'nun manzara köşkü: Assos
Aristo'nun manzara köşkü: Assos
Yöreye Özgü Ne Var?

Aristo'nun manzara köşkü: Assos

Kentin gürültüsünden birkaç günlüğüne de olsa kaçıp kurtulmak için sabırsızlanan, bir akşam günbatımında veya sabahın erken bir saatinde denize uzanan iskelenin kenarında oturarak hayallere dalmak isteyenlere bundan daha iyi bir mekân önerilemez herhalde. Nereden mi bahsediyoruz? Elbette ki filozof Aristo'nun kenti Assos'tan...
Bozulmamış doğal yapısı ve tertemiz havası ile Assos, haftasonu kaçamağı için biçilmiş bir kaftan. Assos, doğayla tarihin iç içe geçtiği, insanı büyüleyen tarihi bir kent. Tarihi, M.Ö. 560 yılında önce Lidya, sonra da Persler'e dayanııyor. Pers valilerince yönetilen kent, daha sonra Kral Hermias'ın eline geçmiş. Bu dönemde Platon'un öğrencisi olan Hermias, okul arkadaşı olan Aristo'yu kente davet etmiş. Aristo, M.Ö. 348-345 yılları arasında Assos'ta kalarak, burada kendi felsefe okulunu kurmuş. Büyük İskender'in Asya seferinde bağımsızlığına kavuşan kent, onun ölümünden sonra Pergamon Krallığı'na geçmiş. Assos, M.Ö. 331 yılında Büyük Roma İmparatorluğu'nun sınırlarına dahil olsa da, parçalanma sırasında Bizans'ın payına düşerek bir piskoposluk merkezi haline gelmiş.
I. Murat zamanında Osmanlı topraklarına katılan Assos, Haçlı Seferleri sırasında ise büyük bir tahribat yaşamış. Çanakkale ve İzmir yolu üzerinde bulunduğu için genellikle Marmara ve Ege'den gelen konukları ağırlayan Assos, ilkbahar ve sonbahar aylarında biraz yağışlı olsa da, haftasonu kaçamağı için ideal bir kent. Bu tarihi kentten görmeden dönmemeniz gereken ilk yer ise, Assos 'un antik harabeleri. Tabii Behramkale Köyü'nü görmeden de dönmek olmaz. Kimbilir belki son zamanlarda birçok 'şehirli' insanın yaptığı gibi, siz de bu küçük köye hayran olup buradan eski bir ev satın alabilirsiniz. Assos Limanı ise, manzarası ve balık restoranlarıyla çok cazip bir yer. Limandan 3 kilometre ilerideki Kadırga Plajı'na yürümeniz de mümkün, bir tekneye atlayıp gitmeniz de. Behramkale'nin 25 kilometre batısında 'Chryse' antik kenti bulunuyor. 236 metre yükseklikteki Athena tapınağı ise Assos kalıntılarının en önemli yapısı. Tapınağın arasından sızan ay ışığının ve yıkıntılar arasından doğan günün muhteşem görüntüsü, Edremit Körfezi'nin manzarası ile birleştiğinde ortaya çıkan ihtişamı kelimelerle anlatmak zor...

KAPLICALAR DA ÇOK YAKIN
Assos'tan yarım saatlik uzaklıkta bulunan Hisarlık Mevkii'ndeki 'Truva' ise en romantik efsanelerden birinin geçtiği bir tarihi bölge. Sonradan yapılan tahta at, Homeros'un kaleminden okuduğumuz destanın anısını canlı tutuyor. Assos'un çevresindeki doğal güzellikler de görülmeye değer. Efsanelere konu olan Kaz Dağı, tertemiz havası, piknik ve kamp yerleri ile rüya gibi bir ortam sunuyor. Çevredeki kaplıcaları da unutmamak gerekir. Ezine'de Kestanbol, Akçay'da Güre, Küçükkuyu'da Küçükçetmi, Altınoluk'ta Afrodit kaplıcaları dört mevsim sizleri bekliyor.

NE YENİR?
Assos'ta lokantaların pek çoğu deniz ürünleri konusunda uzman. Kalamar, karides gibi deniz ürünlerinin yanı sıra, ızgara balığın da tadı bir başka Assos'ta. Fiyatlar Akdeniz kıyılarındaki turistik merkezlerle parelel. Assos'un deniz ürünleri dışında da spesiyalleri var. Zeytinlikler nedeniyle halis zeytinyağı ve bu zeytinyağıyla pişirilen yemekler revaçta. Peynir helvası, yoğurt, ayran, tereyağı, beyaz peynir, kaşar peyniri gibi süt ürünleri gerçekten ayrıcalıklı. Behramköy'ün gözlemesini denemenizi de öneririz. Assos'ta tadına mutlaka bakılması gereken lezzetlerin başında ise avcı böreği ve kabak çiçeği dolması geliyor.

NEREDE KALINIR?
Assos Eden Gardens: (286) 764 02 90

* Assos Park Hotel: (286) 721 71 63

* Kazdağı Yeşilyurt Evleri: (286) 752 63 84

HANGİ TUR ŞİRKETLERİ GÖTÜRÜYOR?

* Arnika Turizm: (212) 245 15 93

* Asya Tur: (212) 444 0 003

ÖYKÜ YAZICIOĞLU

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Pieter mucizesi
 Terlik Savaşları
 Şenay'ın göğsü açıldı altınlar gölgede kaldı
 Hayırlı bir defile
 Kızlar onu endişelendiriyor
 Ayakkabının pabucunu dama attı!
 Nadide parçalar görücüye çıkıyor
 Sır dünyası aralandı
HAKAN & UTKU
Restoranda kredi kart reklamı çekimi esnasında
- Valla...
Sevgilisi kıskanıp boğazını kesti
Doğum gününden bir gün önce öldürülen Bahar Gül'ün katil zanlısı,...
Türkiye'nin Bir Günlük Cinayet Bilançosu
Acil servisin önünde vurdu
İNEGÖL'DE altı aylık hamile...
Azrail'i 4 kez mat etti
Canan, yaşamının 15 yılını Azrail'le köşe kapmaca oynayarak geçirdi.
Hülya'nın haber ajansı
Hülya'nın haber ajansı
Lisa Michelle Sherman, son üç aydır Hülya Avşar'ı 'dünyadan haberdar'...
Tıp dünyası ayağa kalktı!
Tıp dünyası ayağa kalktı!
Ebru Şallı'nın, "Sekiz ayda tam 240 kilo kivi yedim. Hatta...
Milenyum kadını
Milenyum kadını
İspanyol top model Luisa Corna, podyumlardaki başarısını...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.