kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kuyruk uzun şans az
Kuyruk uzun şans az
Sık görülen sorulardan örnekler
Sınav nasıl yapılıyor?

Kuyruk uzun şans az

Kamu kurumlarına personel alımı için 11-12 Temmuz tarihleri arasında sınav yapılacak. Çoğu insanın iş bulmaktaki en önemli umut kapısı olan bu sınava yaklaşık 1.5 milyon memur adayının katılması bekleniyor Üniversiteye hazırlanır gibi dershaneye giderek bu sınava hazırlanan adaylar başvuru için uzun kuyruklar oluşturuyor. Bu büyük yarış sonunda iş sahibi olacakların sayısı ise sadece 15 bin 400.

Kamu kurumlarına personel alımı için yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı'nın (KPSS) son başvuru tarihi 30 Nisan. 11-12 Temmuz'da yapılacak sınava yoğun başvurular devam ediyor. Çoğu insanın iş bulmaktaki en önemli umut kapılarından biri olarak gördüğü KPSS'yi kazananlar arasından 6 bin 400 aday üst düzey bürokrat ve diğer memur kadrolarına, 9 bin aday ise öğretmen olarak atanacak. Ancak ÖSYM ve Devlet Personel Başkanlığı'nın yaptığı bir değişiklikle bu yıl sınava sadece lise ve dengi okul mezunları ile, yüksekokul ve üniversite mezunları ve bu yıl mezun olabilecekler katılacak. ÖSYM'nin gerçekleştireceği sınav 81 il, 63 ilçe merkezi ve Lefkoşa'da yapılacak. Önceki yıllarda çeşitli isimler adı altında yapılan devlet memurluğu giriş sınavlarına bu yıl katılımın birbuçuk milyon düzeyinde olması bekleniyor. 1999 yılında iki kez, 2000 yılında bir kez, 2001 yılında bir kez, 2002'de iki kez ve 2003'te bir kez yapılan sınavalarda başarılı olan adayların atanmalarına ilişkin süre 2004 yılı içinde doluyor. Ancak adayların yüzde 80'lik büyük bir kısmının atamaları şimdiye kadar gerçekleştirilemedi. Eski adaylar yeniden devlet memuru olma şansını elde edebilmek için KPSS 2004'e girip başarılı olmak zorunda. Bu sayıya devlet memurluğuna ilk defa atanmak için başvuran aday sayıları ile A-tipi kadrolara atanmak isteyeceklerin sayısı da eklendiğinde birbuçuk milyon gibi rekor bir katılım gerçekleşecek.

'ADAYLAR GERİLİM İÇİNDE'
Dersanelerinde yüzlerce adaya KPSS Hazırlık Eğitimi veren Bil Dersaneleri Genel Müdürü Hamza Düzgün, "Adaylar gerilim içinde. Sınava giren aday sayısı ile yerleşen aday sayısı arasında uçurum var. Yıllardır ÖSS gündemdeydi. Örneğin 2004 ÖSS'sine, bir milyon 740 bin adayın katılımı bekleniyor. KPSS 2004'e de ise birbuçuk milyon kişinin katılımı bekleniyor. Ancak 100 kişiden biri işe yerleşebilecek" diye konuştu.

TORPİL KESİNLİKLE YOK
KPSS sınavı ile ilgili olarak geçmiş yıllarda torpil iddiaları yoğun bir şekilde gündeme geldi. Sınavda torpil iddialarını değerlendiren Hamza Düzgün şöyle konuşuyor: "Az sayıda insanın yerleştirilecek olması stres yaratıyor. Nasıl gerilmesinler? Bu psikoloji içindeki insanlar "Hocam atamalarda torpil yapılıyor mu?' diye soruyor. Kesinlikle hayır. Sınav ÖSYM tarafından yapılarak sonuçlandırılıyor. Yerleştirmeler ise üst puanlardan başlanarak yapılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı öğretmen atamaları dışındaki kadrolara yapılacak alımlarla ilgili kurumların kriterleri doğrultusunda ikinci bir sınav ya da benzeri bir uygulama yapılıyor. Sıkıntı burada ortaya çıkıyor. Atanacak kardonun sayı olarak çok az olması adayları da geriyor, kurum yöneticilerini de." Devlet kadroları, farklı düzeylerde personel alımı nedeniyle A ve B grubu olarak ikiye ayrılıyor. KPSS sınavı da bu nedenle KPSS-A ve KPSS-B olmak üzere iki düzeyde yapılıyor. KPSS-A sınavına girenler, başbakanlık, bakanlık, müsteşarlıklar, başkanlık ve bağımsız genel müdürlükleri gibi üst düzey bürokrat kadroları için yarışıyor. Sınav sonucunda kazananlar arasından müfettiş yardımcılığı, uzman yardımcılığı, denetmen yardımcılığı, kontrolör, kontrolör yardımcılığı ve kaymakam adaylarının atamaları yapılıyor. Bu kadrolara genel olarak SBF, Hukuk, iktisat, İİBF ve İşletme Fakültesi mezunları başvurabiliyor. Sadece çok az sayıda kurum bu fakülteler dışında mezun başvurusu kabul ediyor.

KILAVUZ YOL GÖSTERİYOR
Bu kurumların hangi kurumlar oldukları ÖSYM Sınav merkezi yöneticiliklerinden alınan başvuru klavuzlarında açıklanıyor. KPSS-B sınavına ise A grubu dışında kalan tüm kadroları kapsıyor. Yani mühendislikten teknikerliğe, memurluktan hemşireliğe, mimarlıktan avukatlığa kadar tüm kadrolar bu gruba giriyor.

YILDIZ ATEŞ/ MERKEZ

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Hayat üssü Antalya
 'Evet'çiler Denktaş'ın evine yürüdü
 Sosyete barlarına denetim
 Türkiye'nin de sıkıntısı Denktaş
 Bekârlığa tayin
 Sosyete kebapçısına silahlı saldırı
 Şarık Tara görünmez kaza kurbanı
EMRE AKÖZ
Niye kızıyorsunuz?..
Kendinizi Kıbrıs'ın güneyinde...
MEHMET ALTAN
Denktaş istifa etmelidir...
KKTC halkı ne dedi? "Korsan...
UMUR TALU
Sevenleri ayırmayın!
Onlar, Cumhuriyet'in göçmen...
Belarus gibi!
Amerika, halkını "hayır" için zorlayan Rum lidere kızgın.
"Bir Türk aile, plan yüzünden boşandı"
İngiliz BBC Televizyonu'ndan ilginç iddia... Adanın...
İnönü hatırası : 1-3
İnönü hatırası : 1-3
Serhat'ın perdeyi açan golü öncesi aut tartışması vardı. Fenerbahçe...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.