kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Rumlar 'iki devlet' dedi
Rumlar 'iki devlet' dedi


Rus kesiminde hayır' oylarının evet' oylarından çok yüksek çıkması yüzde 40'lara yakın evet' oyu bekleyenleri hayal kırıklığına uğrattı Yapılan analizlere göre hayır' oyu verenlerin en fanatikleri Türkler'le birlikte yaşamak isteyenler ve bunların oranı yüzde 13 Türkiye'den gelen ülkücü grupların olay çıkarabileceği endişesi gerçekleşmedi ve Kuzey Kıbrıs'ta referandum çok sakin geçti Kuzey Kıbrıs'ta evet' oylarının yüksek olmasında Avrupa standartlarını yakalamak isteyen gençlerin etkisi büyük oldu.

Fanatiklerin ve kilisenin dediği oldu
Rum tarafında dün gerçekleşen halk oylamasında herkes "hayır" oylarının "evet" oylarına oranla daha fazla olacağını biliyordu. 'Evetçiler', bu halk oylamasını kaybedeceklerini ancak 'evet' oylarının en az yüzde 40 oranında olmasını hedefliyorlardı. Ancak Rum kesiminde kullanılan 480 bin oyun yüzde 78'inin 'hayır'; yüzde 21'nin ise 'evet' çıkması 'evetçilerde' müthiş bir moral bozukluğu yarattı. Çünkü kimse aradaki farkın bu kadar açık olacağını tahmin etmiyordu.

Terör Estirdiler
Yapılan analizlere göre 'hayırcıların' en fanatikleri, yani yüzde 13'ü Türkler'le birlikte yaşamak istemedikleri için 'hayır' oy kullandı. Bu fanatikler 'Evet' demeye hazırlanan Rumlar'ın üzerinde de muazzam bir terör havası estirdiler. Fanatik 'hayırcılar' bazı durumlarda 'evetçileri' yol ortasında hırpaladı ve 'evetçilerin' seçim bürolarını yıktı. Aynı fanatikler, Türk düşmanlıklarını da sergilemekten kaçınmadı. Bir Amerikan okulunun üzerine yazdıkları "En iyi Türk ölü Türk'tür" şeklindeki provokatör slogan, Rum makamları tarafından beyaz bir boyayla silindi. Bu eylemin failleri bir türlü yakalanamadı. Fanatiklerin estirdiği bu terörün 'evet' oylarının oranının azlığında etkili olduğu düşünülüyor. 'Evet' oylarının çok düşük çıkmasında din adamlarının rolünü de gözden kaçırmamak lazım. 'Hayır' kampanyalarını fanatik biçimde yürüten bir grup din adamı, referandumda 'evet' oyu kullanacakların "cehennemme" gidecekleri tehdidinde bile bulundu. Ancak sınırlı sayıda din adam da 'evet'ten yana tavır aldı ve "Annan Planı kabul edilsin edilmesin Türk kesimine geçip yaşayabileceklerini" açıkladı. Ancak fanatik din adamları daha etkili oldu. İlkokul ve orta dereceli okullarda ise 'hayır' kampanyaları bizzat öğretmenler tarafından yürütüldü ve binlerce öğrenci Kıbrıs Rum kesimindeki sokak ve caddelerde 'hayır'dan yana gösteriler yaptı. Fanatiklerin estirdiği bu terör havası referanduma iki gün kala Rum hükümeti tarafından frenlendi. Papadopulos ve hükümet üyelerinin kontrolünden kaçmaya başlayan bu eylemler bir anda sona erdi. 'Hayır'ı destekleyen yeni afişler asıldı. Bu afişlerin her birinde "Biz Türkler'le birlikte yaşamak istiyoruz. Birleşik Kıbrıs cumhuriyetine 'evet' ancak Annan çözüm yöntemine 'hayır" sloganları yazılıydı.

AKEL Zararlı Çıktı
Bu referandumda en zararlı çıkan taraf, kuşkusuz komunist AKEL partisi oldu. Rum kesiminde yüzde 35 oranında bir oy potansiyeline sahip olan AKEL "Annan planının olumlu yanlarının olumsuz yanlarına oranla daha fazla olduğunu" açıklamasına rağmen; Papadopulos'un sert çizgisine uyarak "güvenceler verilmediği" gerekçesiyle "Hayır"dan yana bir tavır alması herşeyi değiştirdi. AKEL, bu planın olumlu olduğunu; ancak içindeki güvenlik konularıyla ilgili pürüzlerin zamanla giderileceğini açıklamış olsaydı; 'evet' oylarının hayır oylarına oranla daha büyük olacağına inanılıyor.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'Yeni dönemde Denktaş'a yer yok'
 Kıbrıs'ta Tayyip Erdoğan Sokağı
 KKTC rotasını Avrupa'ya çevirdi
 Referandum Sakin Geçti
 Diyanet İşleri Başkanı: Türkiye ile iftihar ediyoruz
 Anne Olsam da Fuhuşa mecburum
 Türk askeri, işgalci gözükmeyecek
 YÖK protestocularına Taksim'de meydan dayağı
 Kürtçe yayın için TRT yasasına rötuş yapılıyor
 Yüce Divan kavgasında kılıçlar yeniden çekildi
MEHMET TEZKAN
Herkes kazandı, Denktaş kaybetti
BEKLENEN oldu.. Türkler...
EMRE AKÖZ
'Benimle oynar mısın?'
Sevdiğiniz bir müzisyeni sahnede...
UMUR TALU
Kendi kaderine niyet... Kader, kısmet!
Bu yazı...
MUHARREM SARIKAYA
Yine bir adım önde olacak
KIBRIS'ta dün yapılan...
OH-İyi oldu
Kıbrıs halkı, 40 yıl sonra kendi kaderini sandıkta belirledi. Adadaki...
Verheugen: Türkler'in kararı takdire değer
AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Rumların...
Zirve bordo-mavi : 2-0
Zirve bordo-mavi : 2-0
10 haftada 30 puan alan Ziya Doğan'ın öğrencileri bugün Fenerbahçe,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.