kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sağlıklı yaşamın sırrı Japon mutfağında
Japon mutfağı sağlık saçıyor
Sağlıklı yaşamın sırrı Japon mutfağında
Yüzde 20 indirim yapılıyor

Sağlıklı yaşamın sırrı Japon mutfağında

Deniz yosunlarını, sebzelerini ve balığı sofralarından eksik etmeyen Japon halkı, dünyanın en sağlıklı mutfaklarından birine sahip. Japon kadınlarında selülit yok denecek kadar az. Ciltleri pürüzsüz. Saçları çok kuvvetli; geç beyazlıyor, dökülmüyor, kırılmıyor... Onlar bütün bu özellikleri beslenme alışkanlıklarına borçlular.

Deniz mahsulleri ve balık çeşitleri, uzmanların sağlıklı yiyecekler listesinde en başlarda yer alıyor. Bu ürünler pek çok ülkenin mutfağında geniş bir yere sahip ama söz konusu Japon mutfağı olunca, bu mutfak kültürünün temel taşını oluşturduklarını söylemek hiç de abartılı olmaz. Japon mutfağı giderek tüm dünyada yayılmaya başladı, başta Amerika olmak üzere, pek çok ülkede Japon restoranlarına rastlamanız mümkün. Japon yemeklerinin neden bu kadar sağlıklı olduğunu, 1998 yılından bu yana Taksim'de hizmet veren Udonya restoranın ortağı ve işletmecisi Katsumi Makishi'ye sorup öğrendik...
Japon mutfağının "az miktar, bol çeşit" esasına dayalı olduğunu söyleyen Katsumi Makishi, aslında bir turizmci. 1995 yılında geldiği Türkiye'yi çok sevince, eşiyle birlikte yerleşmeye karar vermiş. Kendisi Udonya restoranı işletirken, eşi Hiromi de restoranın mutfağıyla ilgileniyor.

Et Yerine Soya Fasulyesi
"Bizler fizik olarak minyon yapıya sahibiz. Bu sebeple az yemek yiyoruz, çok fazla yemeye ihtiyaç duymuyoruz. Geleneksel olarak, eskiden beri az ama bol çeşit yiyoruz" diyor Makishi ve sözlerini şöyle sürdürüyor: "Hayvansal protein yerine bitkisel proteini tercih ediyoruz, soya fasulyesi yiyoruz. Soya fasulyesine 'tarlanın eti' diyoruz. Çünkü soya fasulyesinde, en az et kadar protein var. Üstelik zararsız..."
Japon mutfağında; balık, deniz mahsulleri, yosunlar, deniz sebzeleri, pirinç ve soya fasulyesi, en çok kullanılan gıdaların başında geliyor. Dünya genelinde en çok bilinen yemekleri ise; sushi. "Japon mutfağı denince akla ilk olarak sushi gelse de, mutfağımız sadece sushi'den ibaret değil. Biz günlük hayatta; evlerimizde sushi hazırlamayız. Sushi dışarıda, restoranlarda yenir" diyor Makishi'nin eşi Hiromi Makishi. "İyi bir sushi nasıl olmalı?" dediğimizde, en önemli özelliğin "tazelik" olduğunu söylüyor. "Balıkların taze kalması ve besin değerini kaybetmemesi için -85 derecede muhafaza edilmesi gerekiyor. Balıklar denizden çıkarıldıktan sonra -85 derecede muhafaza edildiğinde, ne zaman çıkarıp yerseniz, o zamana kadar tazeliğini koruyor. Bu sistem Udonya'da var" diyor Makishi.

Çaya Şeker Yok
Japon mutfağının en önemli temel taşlarından biri de; yeşil çay. Japonlar yaklaşık olarak, günde on bardak yeşil çay içiyor. "Günde en az on bardak yeşil çay içiyoruz ama kesinlikle şeker koymuyoruz. Bizde Shizuoka diye bir bölge var, Tokyo'ya iki saat uzaklıkta. Biz oraya Japonya'nın Rize'si diyoruz, Rize'ye gittiğimde orayı Shizuoka'ya çok benzettim. Yeşil çayın işleniş şekli siyah çaydan farklı. Yeşil çay sağlıklı özelliğini kaybetmiyor, daha doğal" diyor Makishi.

Yemekleri İlaç Gibi...
Japon halkı, beslenme alışkanlıkları sayesinde uzun ve sağlıklı yaşıyor. Denizden çıkarıp sofralarına taşıdıkları deniz yosunları ve sebzeler, vücutlarındaki toksinleri atmalarını sağladığından, Japon kadınları selülit nedir tanımıyor, pürüzsüz cildi ve güçlü saçları ile yıllar boyu gençliğini koruyor. Peki Japon halkının bu kadar sağlıklı olmasını sağlayan diğer etkenler neler?...

* Kökler sindirim sistemini koruyor:
Sebzelerin genelde köklerini tüketiyorlar. Kökler vitamin ve lif açısından zengin olduğu için, sindirime faydalı oluyor.

* Vücut terapileri her derde deva:
Yakın zamanda keşfedilen vücut terapilerinde, okyanustan çıkan deniz suyu, deniz çamuru ve deniz sebzeleri kullanılıyor. Vücuda uygulanan bu terapilerin; yüksek tansiyonu dengelemede, kronik romatizmada, gut hastalığında, astımda, egzamada ve bazen hemoroidde bile etkili olduğu görülüyor.

* Sushi kalbi koruyor:
Sushi'de kullanılan deniz yosunu, kolesterolü düşürüyor, kalbi koruyor.

* Japon mantarı kalbe iyi geliyor:
Japon mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan Shiitake mantarı; tümörlere, soğuk algınlığına, kalp rahatsızlıklarına, yüksek tansiyona, şişmanlığa ve yaşlanmaya karşı koruyucu özellik taşıyor.

* Omega 3 sayesinde uzun yaşıyorlar:
Omega 3 yağ asidine sahip deniz ürünleri, vücudu güçlendiriyor. Denizden çıkan ürünlerin sağlığa yararlı olduğu, 1927 yılında Japonya Tohoku Üniversitesi profesörü S. Kondo'nun araştırmalarıyla kanıtlanmış.

* Yeşil çay zihni açıyor:
Yeşil çay; ateş düşürücü, baş ve mide ağrısını hafifletici, eklem ağrılarını giderici özelliğe sahip. Ayrıca, vücudu rahatlatıyor, zihni açıyor. C vitamini açısından zengin olan yeşil çayın kataraktı önlediği de ispatlanmış.

ZEYNEP GÜLER

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Atina'ya çıkarma
 Sahnelerde şenlik var
 Sevgililerimin çıplak fotoğraflarını çektim
 Abazoğlu yine konuşturacak!
 İnsan şifresi Taksim metroda
 Balcıoğlu, Türkiye'nin 60 yılını kağıda geçirdi
 Hollywood'da bir Türk markası
 Hawai seti
GÜLSE BİRSEL
Nişantaşı'nın çıldırdığı günler!
Söylüyorlardı da...
TÜLİN KERMEN
Vitrin Meleği
Tıpkısının aynısı
Ülkedeki...
AYŞE TÜTER
Lezzet Sofrası
Pantolonlu köfte
Patlıcanları...
Hoşçakal Cilalı İbo
Türk tiyatrosunun en kıdemli oyuncularından olan ve 'Cilalı İbo'...
Hissetmiş gibi
Popstar yarışmacısı Bayhan'ın "plakçısı" olarak tanınan ve bir süre...
Ödülü 14 yıl hapis oldu
Türkmenbaşı Saparmurat Niyazov'un izin ve kararıyla vergiden muaf...
Koleksiyonerler tetikte
Koleksiyonerler tetikte
Antik A.Ş, 2 Mayıs Pazar günü Swissotel'de gerçekleştireceği...
Paralar suyunu çekmiş!
Paralar suyunu çekmiş!
Ayşegül Tecimer, tarihi eser kaçakçılığından suçlu bulununca 1997...
Evlilik hayalleri kuruyor
Evlilik hayalleri kuruyor
CHARLIE'NİN Melekleri filminin seksi yıldızı Lucy Liu, evliler...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.