kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hükümete göre reklam yapılsın
Dünyanın geleceği eğlencede
Hükümete göre reklam yapılsın
İstanbul Geceleri Karanlık

Hükümete göre reklam yapılsın


Hükümetin yumuşak karnını kaşımayacak reklamlar yapılabilir. Firma neyin kimi rahatsız edeceğini çok iyi bilir.

* Reklam Verenler Derneği As Başkanı olarak , Sanayi Bakanı Ali Coşkun'un bir krem firmasının reklamını göstermesiyle başlayan süreci siz nasıl değerlendiriyorsunuz?
Benim o konuda iki türlü görüşüm var. Birincisi bakan orada hatalı. Yani ne lüzumu vardı? İkincisi ise reklam veren hatalı. Ben buna sosyal sorumluluk diyorum. Bu reklamın mutlaka alternatifleri vardır. Yani Suudi Arabistan ya da Cezayir'de yayınlanan çeşitleri vardır.

* Nasıl yani, ne yapsalardı Arabistan reklamını mı yayınlasalardı, selülit kremi için kapalı bir kadın mı seçselerdi?
Ben diyorum ki şunun biraz daha kapalısı olabilirdi.

KAŞIMAMAK LAZIM
* Neden?

Hükümeti zor durumda bırakmamak için. Bu hükümet kaç yıldan beri liberal gelişmeler yapıyor. Ayrıca kuvvetli bir hükümet ve bizim kuvvetli hükümetlere ihtiyacımız var. Bu hükümet Türkiye'yi sarmalamaya çalışıyor, yardım etmek lazım. Hem bir taraftan bizi sarmalıyor hem de kendi tabanını memnun etmeye çalışıyor.

* Ben bu söylediklerinize inanamıyorum doğrusu. Hükümet zorda kalmasın diye biz kadınlar hepimiz başörtüsü takıp çıkalım. İşlerini kolaylaştırmış oluruz. Olacak şeyi mi bu dediğiniz yani?
Karım da sizin gibi düşünüyor. Ama ben de diyorum ki muhafazakar kesimi şöyle bir ortamda ayağa kaldırmanın bence gereği yok bir krem için.

* Muhafazakar kesim durdu durdu da, şimdi mi takıldı krem reklamlarına? Yıllardır var bunlar, dünyanın her tarafında var.
Ben Malezya'da görevliyken, deodorant reklamı yapıyorduk. Reklamda kızların koltuk altının gösterilmemesini istediler. Ben de hükümete saygı gösterdim, göstertmedim. Bir güzel reklam yaptık, malımızı sattık. Ne gerek var kavgaya?

* Peki reklam özgürlüğü nerede kalıyor?
Reklam özgürlüğünü savunun kişilerin başındayım. Ama bu dönem hır çıkarma zamanı değil, Türkiye'yi toparlama zamanı. Çünkü aksi takdirde kötü şeyler olabilir Türkiye'de son şanslarımızı yaşıyoruz.

* Yani siz diyorsunuz ki firmalar bu hükümetin yumuşak karınlarını kaşımasınlar. Öyle mi?
Tamamen. Yumuşak karnı kaşımasınlar diyorum. O firma mutlaka ekstra gelir elde etti ama markası için iyi mi oldu? Bırakın münakaşaları iyi niyetle alın her şeyi. Bana kızıyorlar bunları söyleyince ama bu hükümetin hesap vereceği bir kesim de muhafazakarlar. Yani bu parti de gücünü kaybeder koalisyonlu döneme dönersek iyi mi olur? Zaten bunu vatandaşa belli etmeden yapmanın bir çok yolu vardır. Reklamveren neyin kimi rahatsız edeceğini bilir.

* Çaktırmadan kendi kendilerine sansür uygulasınlar yani. Peki siz böyle bir sansür uygulayıp evinize gittiğinizde vicdani olarak kendinizi nasıl hissedersiniz?
İşin o tarafı başka. Ama ben sosyal sorumluluktan bahsediyorum. Vatandaşa hissettirmeden ve ortalığı kaşımadan, bunu problem yapmadan çözebilirlerdi diyorum. Ayrıca kozmetik firmalarının hükümetle iyi geçinmesi de lazım çünkü kozmetik öyle bir şey ki bunun ispatı hiç de kolay değil.

* İşin bir de o tarafı var tabii. O kozmetik firmasına reklamı inandırıcı olmadığı için ceza verildi. 15 gün içinde inandırıcı olup olmadığı nasıl ölçülür? Kremi en az 3 ay kullanmak gerekir.
Bunun klinik testleri o kadar zor ki. Ben Reklam Özdenetim'in ilk kurucularındanım. Bir firmaya getir evraklarını diyoruz kendi yaptırdığı testleri getiriyor. Ama aslında başka, tarafsız enstitülerin bu testleri yapması lazım.

HALKI EĞİTMEK GEREK
* Ruhsatı almadan önce zaten bu bilgiler istenmiyor mu?

Sanırım Sağlık Bakanlığı Avrupa'da verilmiş ruhsatlara bakarak karar veriyor. Tabii vatandaş şikayet eder ve soruşturma başlanırsa başka.

* Buna katılıyorum, bir denetim olabilir. Reklamın tamamen rüya satmaması lazım. İnandırıcılık önemli. Benim canımı sıkan belki sizin eşinizin de, inandırıcılığı tartışmak için çıplak bir kadının yer aldığı bir reklamın seçilmesi. Bu başka bir şey oluyor.
Buna kısmen katılıyorum. Keşke bıraksak da herkes istediği gibi reklam yapsa. Unutamadığım bir fotoğraf var. İsrail'de saçı sakalı birbirine karışmış bir papaz çıplak ayaklarını sahilde uzatmış, yanında ise bikinili bir kız güneşleniyor. Keşke böyle reklamlar yapabilsek. Barışı sağlamak lazım. Cemiyet zaten türbanlısıyla mini eteklisiyle yan yana yürüyen bir cemiyet haline geliyor. Kaşımayalım, onun yerine halkımızı eğitelim. Sık boğaz etmeden, kimsenin üzerine gitmeden tepki almadan gelip geçelim bu konuları artık.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Bu Türkler de çok oluyor!
 Sır perdesi aralanıyor
 Evet, o kadınla beraber oldum
 Erkeklere özel doğum kontrol çubuğu çıktı
EMRE AKÖZ
Balık baştan kokar
Hadi ben de bir askerlik anısı...
MEHMET ALTAN
AK Parti ve sol
Genar Şirketi'nin sol seçmen...
UMUR TALU
Kullanırsan, iyidir
Bu ülkede olan iyi şeylerden...
Amerika Papadopulos'a kızgın
Washington muhabirimizn, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ile cuma...
İsrail'e tepki yağdı
İsrail'in hava saldırısında öldürülen Hamas lideri El Rantisi'nin...
Karadeniz ihtilali: 1-1
Karadeniz ihtilali: 1-1
Hücumda organize olamayan ve net fırsatları değerlendir emeyen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.