kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sır perdesi aralanıyor
Sır perdesi aralanıyor
MİT'in hazırladığı dosya görülebilecek
Yasa için ne dediler

Sır perdesi aralanıyor

Avrupa Birliği Uyum Yasaları çerçevesinde çıkarılan Bilgi Edinme Yasası 24 Nisan'da yürürlüğe giriyor. 'Devlet sırrı' kavramını ortadan kaldıran yasaya göre vatandaş istediği bilgiyi edinebilecek.

24 Nisan 2004, devlette şeffaflığın miladı olacak. AB'ye uyum kapsamında 24 Ekim 2003'te çıkarılan Bilgi Edinme Yasası 24 Nisan'da yürürlüğe girecek. Türkiye'nin en önemli tabularından biri olan "devlet sırrı" nın perdesi aralanacak, "otoriter ve hesap vermeyen" devlet yerini, "daha şeffaf ve hesap verir" bir anlayışa bırakacak. Batılı çağdaş demokrasilerde "gün ışığında yönetim" olarak isimlendirilen düzenleme, tıpkı ABD'deki gibi, "Ben vergisini ödeyen bir vatandaşım" özgüvenini getirecek. "Devlet sırrı" adı altında kalın duvarlar ören, yargısına bile bazı belgeleri göndermeyen kamu kuruluşları, bundan böyle bir dilekçe ile kapılarını aralayacak. "Kısmi de olsa" istenilen bilgi ve belgelere ulaşma olanağı sağlanacak. Uzmanların, "Eksik de olsa son derece önemli bir adım" değerlendirmesi yaptığı yasada öngörülen düzenlemeler şöyle:

* HER KURUMUN SİTESİ OLACAK:
Öncelikle tüm kurum ve kuruluşlar bir internet sitesi oluşturacak. Alınan kararlar, mal ve hizmet alımları, projeler ve yıllık faaliyet raporları, teftiş raporları da dahil olmak üzer internetten yayınlanacak. Vatandaş, ödediği vergilerin nerelere ve nasıl harcandığından, kendi hayatını etkileyecek tüm kararlara kadar her şeyi bu sitelerden ögrenebilecek. .

* 15 GÜN İÇİNDE CEVAP:
Bilgi edinme hakkını kullanmak için vatandaşlar; başbakanlık, bakanlıklar, belediyeler, KİT'ler, Fon'lar, üst kurullar, sosyal güvenlik kurumları, kamu yararına kurulmuş TOBB gibi kurumlar ve üniversitelerin bilgi edinme bürolarına giderek, standart başvuru dilekçesini doldurup verecek. Ayrıca internet üzerinden de başvuru yapabilecek.

* CEVAP YOKSA MAHKEMEYE:
Dilekçeye 15 gün içinde cevap verilmemesi halinde, vatandaşlar "bilgi edinme hakkının kullanımı engellendiği" gerekçesiyle mahkemeye başvurabilecek.

* DEĞERLENDİRME KURULU:
"Devlet sırrı" gerekçesiyle cevap alamayan vatandaşlar itiraz edebilecek. İtirazlar, "Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'na iletilecek. Kurul inceleme sonucu söz konusu bilginin milli güvenliği veya ekonomiyi sarsacak nitelikte olmadığına karar verirse, istenen bilgi vatandaşa verilecek.

* MAKUL BİR ÜCRET:
Devlet, erişime olanak sağladığı bilgi ve belgeler için başvuru sahibinden inceleme, araştırma, kopyalama, postalama maliyet unsurları için makul ölçüde ücret talep edecek.

* KASETLER İZLENECEK:
Bilgi ve belgenin niteliği gereği kopyasının verilmesinin mümkün olmadığı hallerde özel bir uygulama yapılacak. Vatandaş ilgili kuruma gidip, belgenin aslına bakıp not alabilecek, kaseti dinleyebilecek.

* BİLİRKİŞİ RAPORLARI:
Bilimsel, kültürel, istatistiki, tıbbi, mali, hukuki uzmanlık alanlarında yasal olarak görüş verme yükümlülüğü bulunan bilirkişi ya da kurumların görüşleri bilgi edinme istemlerine açılacak.

* MAL VARLIKLARI:
Başbakan, bakan ve üst düzey yöneticilerin mal varlığı gibi kişsel bilgiler de, istenirse öğrenilebilecek. Ancak, bu bilgilerin açıklanması için "kamu yararı" ve kişinin onayının alınması koşulu aranacak.

* YAŞ KARARLARI DA HALKA AÇILACAK:
TSK'dan Yüksek Askeri Şura kararı ile atılanlar, haklarında düzenlenen dosyadaki iddianın ne olduğunu öğrenebilecek. Ancak bu yolla elde edilen bilgiler için yargıya gidilemeyecek.

Zübeyde YALÇIN / ANKARA

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Dünyanın geleceği eğlencede
 Bu Türkler de çok oluyor!
 Evet, o kadınla beraber oldum
 Erkeklere özel doğum kontrol çubuğu çıktı
EMRE AKÖZ
Balık baştan kokar
Hadi ben de bir askerlik anısı...
MEHMET ALTAN
AK Parti ve sol
Genar Şirketi'nin sol seçmen...
UMUR TALU
Kullanırsan, iyidir
Bu ülkede olan iyi şeylerden...
Amerika Papadopulos'a kızgın
Washington muhabirimizn, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ile cuma...
İsrail'e tepki yağdı
İsrail'in hava saldırısında öldürülen Hamas lideri El Rantisi'nin...
Karadeniz ihtilali: 1-1
Karadeniz ihtilali: 1-1
Hücumda organize olamayan ve net fırsatları değerlendir emeyen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.