kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erken teşhis anne karnına kadar indi
Yeni doğan bebeğinizin rengi mi sarardı?

Erken teşhis anne karnına kadar indi

Tıp bilimi artık anne karnındaki bebeklerin pek çok hastalığını teşhis ve tedavi edebiliyor. Böbrek sorunlarından idrar yolu iltihabına kadar çeşitli sağlık sorunları hamilelik döneminde giderilebiliyor. Anne adayına düşen ise; rutin kontrollerini ve testlerini aksatmamak, sağlıklı beslenmek...

*Anne karnında hangi hastalıklar teşhis edilebilir?
Bebeğin yapı bozuklukları, kromozom bozukluklarıdır. Bunları teşhis etmek için gebeliğin 12. haftasında anneden kan alınır. Bebekte Down Sendromu gibi bir sorun olup olmadığına bakarız. Aynı zamanda ultrasonda da bu aylarda, hatta daha öncesinden başlayarak; ense kalınlığı, burun kemiği ölçümü gibi taramaları yaparız. Bebek geliştikçe, her organın gelişimini ayrı ayrı takip ederiz. Bebeklerin kromozomları anormal olabilir. Bu durum vücutlarında bazı anormalliklere yol açar, yani vücut ölçülerine, organların görünümüne, çeşitli uzuvların görünümlerine yansır. Bunları ultrasonla görerek yola çıkarız. Bebeklerin anne karnındayken içinde bulundukları su kesesinden sıvı alarak veya plasentasından iğne ile parça alarak ya da daha sonraki haftalarda bebeğin kordonundan kan alarak, elde edilen hücrelerden kromozom yapısına bakarız. Rutin olarak; yalnızca ultrason ve 12. haftada kan testi yapılır. 16. ve 17. haftada da bu kan testi yapılabilir. Diğer bulgulara ancak şüphe durumunda bakılır.

* Bebek anne karnındayken özellikle hangi hastalıklardan etkilenir?
Doğum öncesi enfeksiyonlar çok önemlidir. Anne ilk üç ay içinde kızamıkçık olursa, bu durum bebekte sakatlık yapabilir. Kedilerden geçen toksoplazma gibi bazı virüsler hamilelik sırasında alındığında, bebeğe geçip bazı özürlere yol açabiliyor. Bu nedenle, hamilelik öncesinde ya da hamileliğin ilk aylarında bunların testlerinin yapılması gerekir.

* Erken doğan çocuklar sonra gelişimlerini normal sürdürebiliyorlar mı?
Erken doğum çocuklar için tehlikelidir. Beş aylık doğan çocukların yarısı ne yazık ki kaybediliyor. Yaşayanların da yarısında özür kalabilir. Bu özürler; spastik olma, görme özrü, duyma özrü ya da ancak okul çağında ortaya çıkan öğrenme güçlükleri gibi problemlerdir. Erken doğan çocukların göz kontrollerinin, retina muayenelerinin yapılması gerekir.

* Geç doğmak çocuklar için sorun yaratır mı?
Bebek anne karnında fazla kalırsa, plasenta onu besleyemez hale gelir. Bebeğin suyu azalır ve bebek sıkıntıya girdiği için akciğer problemi ortaya çıkabilir, bu sorun doğumdan sonra da devam edebilir. Doğum tehlikeye girebilir. Geç doğan bebekte de, tıpkı erken doğum gibi spastiklik görülebilir.

* Bebekler anne karnındayken, bazı hastalıkların tedavisi mümkün mü?
Kan uyuşmazlığı varsa, anne karnında kan değişimi olabilir. Bebeklerin idrar yolu tıkanıklıklarının tedavisi mümkündür. Bebeğin böbreğinde su birikirse, henüz anne karnındayken bebeğin mesanesine tüp konarak tedavi olması Beyinde su toplanırsa, yine bu su boşaltılabilir, sorun kalmaması için önlemler alınabilir. Bunlar her zaman aynı sonucu vermeyen, tartışmalı operasyonlardır. Bazı durumlarda bebeğin karın organlarının akciğer boşluğuna geçtiğini izliyoruz. Ameliyatla aradaki bölme onarılıyor ya da bebeğin solunum borusuna bir balon yerleştirilerek tedavisi sağlanıyor ki, bu bebekler gayet sağlıklı dünyaya gelebiliyor. Bebeklerin öncelikle kromozomlarına bakılıp, sağlıklı olduğu görülürse, bu operasyonlara girişiliyor. Doğmamış bebek üzerindeki operasyonlara dünyada "fetal cerrahi" deniyor.

* Bebeğin doğum kilosu, sonraki yaşamını etkiler mi?
Bebek çok düşük ağırlıklı doğduysa, daha sonra hem fizik gelişiminde hem de zihinsel gelişiminde problem olabilir. Bir de çok iriyse, gebelikte şeker hastalığı ortaya çıkmış olabilir. Bu durumda, çok iri doğan bebekte de şeker hastalığına yakalanma riski artar.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Stres Kaynaklı Uykusuzluğa Akupunktur İğneli Çözüm
 Annenin İçtiği Sigara Bebeği Kanser Yapıyor
 Suçiçeği Kansere Zemin Hazırlıyor
 Mantarı Sütte Pişirin Zehirleme Riski Azalır
 "hasta Olduğunu Bilmek Onun Da Hakkı"
 Vertigo Nedir?
 Erken Teşhis Anne Karnına Kadar İndi
 İyotlu Tuzla Beslenin Bebek Guatr Olmasın
 Karabasan Değil, Uyku Bozuklukları Korkutuyor
 Akraba İle Evlenen, Kalp Hastası Bebeği Göze Alsın
 Diş Çürüğü Kalbi Hasta Ediyor
 Bademciklerini Aldırıp İyi Uyuyan, İyi Gelişiyor
 Yaşlılar Molalı Uyur
 Kırışığa Kırmızı, Akneye Mavi
Kasiyer akıllı olunca...
Bulduğu bir çantanın içindeki kredi kartını kullanmak için markete...
Azrail'in nefesi her an ensesindeydi
Avukat Gülşen Denizhan tüm tehditlere ve "kurşunlamalara" rağmen...
Formalite aşk kana bulandı
Ukraynalı Anna Pera, Türkiye'de oturma izni alabilmek için bir...
Londra'ya yerleşiyor
Londra'ya yerleşiyor
İşadamı Shery Shahnavaz, işleri nedeniyle Londra'da yaşıyordu.
Tony de komandoymuş!
Tony de komandoymuş!
Asmalı Konak'ın 'Dicle'si İpek Tuzcuoğlu'nun sevgilisi Hakan...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.