kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Nebil Ozgenturk @ SABAH
 

Maziden bir aşk cinayeti!

Her saat, her an siyaset konuşup yazan biri değilim ama. Seçim, geçim, yasaklar falan.. Bugün, her yol ve yazı, "seçim yasakları"na, devamında da Türkiye'ye çıkacağından, sınır ötesi bir hikaye yazmak istiyorum...
Hem de aşk, intihar, cinayet üçgeninin anlatıldığı bir hikaye "uzak bir ülke"de yaşanmış gerçek bir olay bu. Kaynağımız da Bilgi Üniversitesi kurmaylarından Halit Kakınç'ın Sultangaliyev kitabı.. İki ciltlik kitabın satıraralarında dolaşınca bir kez daha anlıyoruz ki bazen hiçbir şey göründüğü gibi değil, dosyaya geçmiş hiçbir olay da kayıtlardaki gibi değildir!
Ve yine kitaba konu olan kahramanızın, Sultangaliyev'in bir sözü vardır ki, tüyleri diken diken edecek cinsten "Sevmemek insanı mantıklı yapar.. Nefretse insanı aptallaştırır!"
Neyse, Halit Kakınç, tanıdığımdan beridir ki dost sohbetlerinde, siyasi muhabbetlerde Sovyet fikir ve siyaset adamı "Sultangaliyev"den bahseder dururdu.. On küsür yıldır da bir kuyumcu titizliğiyle (özellikle de Attila İlhan'ın yazıları) Sultangaliyev hakkında araştırmalar yapardı. Sonunda ardı ardına iki ciltlik bir kitap yayınladı, deyim yerindeyse "yazıp da verdi" böylece kayda geçirdi.
Sovyet ihtilalinin önderlerinden ve bir Kırım Tatarı-müslüman olan Mirsad Sultangaliyev, özetle, "milli ve dini komünizm"den, yani, Türkçülük ve müslümanlıktan sözettiği için, Stalin tarafından dışlanmış ve kendi başına bırakılmış; eziyetler görmüş, sürgüne gönderilmiş "bahtı kara" bir kuramcı, bir ihtilalci ve devlet adamıydı.
Toplam sekiz yüz sayfalık kitabın genelinde Sovyet Devrimi'nde yaşananlar, Sultangaliyev'in fikri makaleleri, siyasi dışlanmışlığı anlatılıyor ancak (hani seçim yasakları var ya!) biz bugün Sultangaliyev'in işlediği bir "aşk cinayeti"ne ve bu cinayetin, Sovyet kurmaylarınca örtbas ediliş öyküsüne zoom yapacağız.. Meraklısına tabii!!! Ben müthiş buldum, siz de sıkılmazsınız umarım!

***

Sultangaliyev, yaşamı boyunca iki kadın sever ve iki kez evlenir.. İkisi de Tatar olan eşlerinden birinin adı Rauza, diğeriyse Fatima İrzina.
Rauza'ya marazi bir tutkuyla bağlanan Sultangaliyev'in ondan bir çocuğu da olur ancak değişik zamanlarda iki kez ihanete uğrar. Uzun bir süre ihanet acısı çeker, intihar etmeyi de düşünür ama sonunda, tüm bunlara yol açan adamı, yani Rauza'nın sevgilisi olan Doktor Oruciev'i öldürür. Karısını da terkeder.. Fakat, o yoğun politik ve ihtilalci ortamda, bu cinayet örtbas edilir. Hazretler, bir Sovyet önderi ve kahramının "cinayet"le suçlanmasına, katil ilan edilmesine toplum içinde "rencide olacağı" endişesiyle razı gelmezler. Ve ilginçtir, bütün bunlar Sultangaliyev'in kendi yazdığı makalesinde ortaya çıkar..
"Ben bu cinayeti neden işledim anlatayım! 1913 yılında yeraltı çalışmaları yaptığım sıra genç bir Tatar kızı ile tanıştım. Adı, Rauza idi.. Çalışmalarımıza yardım ediyor, bildirileri yayıyor ve saklıyordu.. Ona aşık oldum. Aşkımı açtığımda gözyaşlarına boğularak geçmişte yaşadığı trajedileri anlatmaya başladı.. Altı yaşından itibaren erkeklerin çektirdikleri işkenceleri anlattı. Kendisinden beş yaş büyük üvey kardeşinin ona nasıl tecavüz ettiğini de.. Onunla evlendim.
Karanlık çocukluk yıllarından konu açıldığında, onu teselli eder rahatladırdım.
1917 Haziran sonlarıydı.. Beni aldattığını öğrendim. Bir öğrenciyle.. Ayrılmaya karar verdim. Kalbim kırılmıştı, o benim ilk aşkımdı, çocuğumuz vardı. Bağışladım.. Yeniden biraraya geldik. Bana ilk günden itibaren kendisini tatmin edemediğim için başkasıyla yatmak zorunda kaldığını söylemişti. Boşamadım, boşarsam daha da düşecekti. Ama tam bir yıl ızdırap çektim, Sonra o öğrencinin kim olduğunu öğrendim ve uzun uzun düşünüp öldürmeye karar verdim, çünkü ben yaşamak istiyordum. Ruhen katledilmiş durumdaydım. İçimdeki ses, 'Eğer bunu yapmazsan adam değil, kirli bir bez parçasısın' diyordu.. Ve Moskova'ya geldim, adresi buldum. Tabancamla evine girdiğimde, kirli ve dağınık bir oda gördüğümde, 'bu da benim gibi baldırı çıplağın teki' diye düşündüm. Elimi salladım ve dışarı çıktım. Ne var ki birkaç gün sonra bambaşka bir şey öğrendim. Eşimi kandıran bir başka kişi Doktor Oruciev'di. Rauza bir tavsiye almak için kendisine gitmiş o da tavsiye yerine ilaç vermiş! Ve ben Oruciev'ı kendi evinde öldürdüm. Gittim teslim oldum. Müslüman komünistlerin arasında katiller saklanıyor denmesini istemiyordum. Mahkemeye çıkmayı arzu ettim. Müslüman İşleri Komiseri Mollanur Vahidov olanca direnmeme rağmen bu işin kapatılması için ısrar etti.. 'Ne olmuş yani, azılı bir eşitlikçi eksildiyse' dedi kaşlarını çatarak..
Karımdan ayrıldım, herkes kendi yoluna gitti.. Evet rahatlamıştım.. Kendimi gerçek bir insan olarak hissettim.. Ne var ki kafamın içindeki düşünceler öylece kaldı.
Gerçekleri öldüremezdim.."
***

Evet, doğrusu ben soluk soluğa yazdım, eminim siz de soluk soluğa okumuşsunuzdur..
Sonsöz mü? Hadi yine Sultangaliyev'in öyküsünden mülhem geçelim kayda..
Bir insanın vücudunu yok edebilirsiniz ama ruhunu asla!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Cem Yılmaz'ın üşüdüğü an!   / 27-03-2004
 Bir 'Buda heykeli' gibi   / 21-03-2004
 Fatih Terim ve vefa.!   / 20-03-2004
 Ölü şehrin türkücüsü   / 14-03-2004
 Pornografik Susuz Yaz!   / 13-03-2004
 Diyarbakır'daki Yeşilçam!   / 07-03-2004
 Yol öyküleri, Siirt notları.. (1)   / 06-03-2004
 Eski kuruşlarınızı çıkarın!   / 29-02-2004
 Bahtı kara Erol Büyükburç!   / 28-02-2004
 Çizgi filmin gücü...   / 22-02-2004
ERDAL ŞAFAK
Başkanların ilk icraatı
Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'a...
AHMET HAKAN COŞKUN
Kötü rüya
Herkesin mutlaka bir kötü rüyası vardır..
MEHMET BARLAS
Bağdat valisinden 100 bin ton çay istenirse ne olur?
Siz...
ALİ SAYDAM
Yandı gülüm keten helva!
Tanıtım işlerinde şöhretlerden...
NEBİL ÖZGENTÜRK
Maziden bir aşk cinayeti!
Her saat, her an siyaset...
REFİK DURBAŞ
Eğitimde 'ömür boyu' ceza
İnönü Üniversitesi Tıp...
SAVAŞ AY
Burçin Bircan'ın hayatı nasıl kaydı?
Aşırı doz...
HINCAL ULUÇ
Ayşe'nin seçimi.. üzerine çeşitlemeler..
Yalnızlığa...
UMUR TALU
Her işin başı sağlık!
Gazeteciliğin, onca "karanlık,...
Nobre tatlı Fener ballı:2-1
Nobre tatlı Fener ballı:2-1
Ligde kalması için mucizelere ihtiyaç duyan Adanaspor, daha ilk...
Gerilim bitti Kartal geldi: 4-1
Gerilim bitti Kartal geldi: 4-1
Lider F.Bahçe'nin 6 puan gerisindeki Beşiktaş, maça Ahmed Hassan'ın...
Haydi sandık başına
Haydi sandık başına
43 milyon 500 bin 64 seçmen, 93 bin 353 yerel yöneticisini belirlemek...
Büyük zirve yarın
Büyük zirve yarın
Kıbrıs görüşmeleri için başbakanlar düzeyinde yapılacak toplantı...
Töre cinayetinin gerçek kurbanları erkekler
Töre cinayetinin gerçek kurbanları erkekler
Yargıtay'daki dava dosyalarına göre töre cinayetlerine kurban...
İnönü'nün prensleri
İnönü'nün prensleri
Birbirinden yakışıklı, iyi eğitimli beş delikanlı. Onlar tarihi bir...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.