kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İnönü'nün prensleri
İnönü'nün prensleri
Bu resim onlar için çok kıymetli

İnönü savaşları bizden sorulur

İsmet İnönü'nün geçenlerde ölen oğlu Ömer İnönü'nün beş erkek torunu var. İsmet, Ömer, Mehmet, Murat, Münci. Hiçbiri büyükdedeyi görmemiş ama, İnönü Savaşları sözlüde önce onların sınav sorusu.

***

İnönü'nün prensleri

Birbirinden yakışıklı, iyi eğitimli beş delikanlı. Onlar tarihi bir miras olan çok önemli bir soyadının son temsilcileri. Onlar İsmet, Ömer, Mehmet, Murat ve Münci İnönü Soyadları tarih yazan büyük büyükbabadan. Tarihi kişiliğinin ancak kitap sayfalarında gördüklerinde ayırdına vardıkları, ailenin hafif çekilinilen dedesi İsmet İnönü'den.

İki ay arayla vefat eden babaanneleri ve dedeleri Engin-Ömer İnönü'nün Maçka'daki evinde buluşuyoruz son kuşak İnönüler'le. İsmet İnönü'nün dördüncü kuşak temsilcileri İsmet, Ömer, Mehmet, Murat ve Münci İnönü, taşıdıkları soyadının vakarıyla karşılıyor bizi. Büyükdedelerinin ismini taşıyan İsmet İnönü, 21 yaşında. Amerika'da ekonomi ve psikoloji eğitimi alıyor. Ailesinden kilometrelerce uzakta ama yine de kardeşi Ömer'in ve kuzenlerinin koruyucusu rolünde.
Amerika'da olduğu için sohbete internet üzerinden dahil oluyor. Ömer 18 yaşında. Avusturya Lisesi son sınıfta. Genlerinden gelen siyasetçi duruşuna sahip; vakur ve karizmatik. Şu sıralar üniversite sınavına hazırlandığı için bir hayli stres altında. Sohbetin kaptanı o. Amerika'daki ağabeyi İsmet İnönü'den "abi" bayrağını devralmış. Mehmet ise son kuşak İnönü'lerin konuşmayı en seveni.
17 yaşında, Alman Lisesi'nde okuyor.
Doktor olmak istiyor, "Siyaset bana uzak" diyor. Murat İnönü'yse ortanca çocukların o hep kendini fark ettiren sessizliğine sahip. 16 yaşında. O da ağabeyi gibi Alman Lisesi'nde okuyor. Münci en küçükleri. On iki yaşında. Sekiz yaşından beri profesyonel olarak satranç oynayan Münci, Türkiye Satranç Milli Takımı'nda. İçlerinde en küçük o ama tarzıyla, tavrıyla büyük amcası Erdal İnönü'yü andıran Münci, ileride siyaset sahnesinde önemli yerlerde olabileceği izlenimi uyandırıyor ilk bakışta. Son kuşak İnönüler'le, hiç görmedikleri, ancak tarih kitaplarından tanıdıkları İsmet İnönü'den aşka, futboldan siyasete, her konuda konuşuyoruz.

YALNIZCA DEDEMİN BABASI
Salondaki antika koltukta yan yana sıralanan delikanlılarla sohbet kaçınılmaz olarak İsmet Paşa ile başlıyor. Tek tek anlatıyorlar İsmet inönü'ye dair bildiklerini, hatırladıklarını.
İsmet İnönü :
Herkes gibi ben de İsmet İnönü'yü tarih kitaplarından tanıdım. İsmet Paşa dendiğinde hiçbir zaman savaşlar antlaşmalar konuşulmazdı ki. Evdeki yaşam, büyükbabamla olan yakınlığı, babamın onun hakkında hatırladığı şeyler konuşulurdu hep. Herkesin hafif çekindiği, çok sevdiği saydığı bir aile babası imajı var kafamda.
Mehmet İnönü: Benim aklıma ilk dedemin babasından başka bir şey gelmiyor. Bu aileden geldiğim için gurur duyuyorum ama İnönü soyadıyla öne çıkmamaya çalışıyorum. Daha çok "Mehmet" olmaya çalışıyorum.
Ömer İnönü : İnönü soyadı ailemizden gelen bir şey. Önce kendi kişiliğimi ve şahsiyetimi ön planda tutmak isterim. Zaten ben İsmet İnönü'nün büyükbabamın babası olmasının dışında tarihsel bir kimliği olduğunu okulda tarih kitabında resmini görünce anladım.
Murat İnönü: Ben yedi senedir Alman Lisesi'ndeyim. İlk başlarda bütün hocalarım "İnönü, İnönü" diye seslenirlerdi. İsmimi yedi yılda öğretebildim.
Munci: Şu ana kadar kimse bana soyadımla hitap etmedi, tanımayan biri gelince veya okula yeni bir öğretmen gelince kim olduğumu anlatıyorlar.

EN ZOR SORU "AŞK"TI
YAŞLAR
on ikiyle yirmi iki arasında sıralanınca en zevkli konu da "aşk" oluyor elbette. Ama bu soru karşısında hepsi utanıp sıkılıyor. Mehmet'in yanıtı çok politik. "Aşk hayatı ne iyi ne kötü, aşık olunuyor, olunmuyor" diyor.
Ömer karizmatik duruşuna uygun bir yanıtla geçiştiriyor soruyu. "İnce konular bunlar. Herkes gibi bizim de ufak tefek şeylerimiz oluyor. Buna aşk demek... Bu soru en zoruydu. Varla yok arası desek..." Münci ise alabildiğine çocukça veriyor cevabını. "Ben büyüyünce aşık olacağım, şu an yok aşk." İnönü'lerin en küçük temsilcisi Münci Galatasaray taraftarı tıpkı ağabeyi Mehmet ve Amerika'da yaşayan kuzeni İsmet gibi. Ömer ise Fenerli. Gidişattan çok memnun, "Gururla yürüyorum sokakta" diyor. Siyaset ise şimdilik dört İnönü'ye uzak görünüyor. Beşinci ve en küçükleri Münci ise kararsız.

Sonat CANIDAR - HABER MERKEZİ

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Töre cinayetinin gerçek kurbanları erkekler
 'SABAH' şimdi de sağlık dağıtıyor
 Pet şişedeki asit yine zehirledi
 Çağın yeni bağımlılığı işkoliklik
 İstanbul'da 5 ayrı uyuşturucu operasyonu
 Düzce'de 4.2'lik deprem panik yarattı
 Tekerlek izi yakalattı
 Kamyonet dehşet saçtı: 1 ölü, 2 yaralı
 'Suçun doçenti' de yakayı ele verdi
 Aşkale'deki 15 okula deprem nedeniyle oturulamaz' raporu
 Ders: Demokrasi Konu: Vicdan hürriyeti
MEHMET TEZKAN
Seçim zamanı inşaat yasağı, talanı önler mi?
Adamın dört...
EMRE AKÖZ
Ülkerspor'un Litvanya seferi
Ben böyle tezahürat...
Bir 'Irak istifası' daha
İspanya'da seçimi savaş desteği yüzünden kaybeden Aznar'dan sonra;...
Beden dili "aşağılama" diyor
İngitere Başbakanı Tony Blair'in iki gün önce Libya'ya...
Nobre tatlı Fener ballı:2-1
Nobre tatlı Fener ballı:2-1
Ligde kalması için mucizelere ihtiyaç duyan Adanaspor, daha ilk...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.