kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Manyetik alan tehdit ediyor
Manyetik alan tehdit ediyor
Bunlara dikkat!
Bariyeri Aşıp İçeri Giriyorlar

Manyetik alan tehdit ediyor

Bir çok rahatsızlığa yol açan elektrikli ya da elektronik aletlerin yaydığı elektromanyetik dalgaların etkisini azaltmak mümkün İŞTE uzmanların tavsiyeleri: Kullanılmayan cebi kapatın. 1 metre mesafeden kulaklıkla konuşun. Yatak odasında tv ve radyo bulundurmayın.

Teknolojik aletler her geçen gün yaşamımıza biraz daha giriyor. Alarmlı saatler, cep telefonları, telsiz telefonlar, bilgisayarlar, mikrodalga fırınlar, çanak antenler, televizyon ve radyolar, evde ve işyerlerinde kullandığımız birçok elektrikli cihazlar, artık modern yaşamımızın birer parçası oldu. Bir çok alanda kullandığımız bu teknolojik aletler yaydıkları elektromanyetik enerji ile yaşam standardımızı yükseltirken, risk olasılıklarını da beraberinde getiriyor. Sağlığımızı tehdit eden bu kirlenmeyle ilgili Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı'nda "Ulusal Non-İyonizan Radyasyondan Korunma Merkezi-UNRK" kuruluyor. Elektromanyetik Alan kaynakları, biyolojik etkileri, ulusal ve uluslararası elektromanyetik alan standartları ile ilgili gerekli donanımlara sahip olarak kurulan Merkez, aynı zamanda elektromanyetik alan ölçümleri yapacak ve danışmanlık hizmetleri de verecek. Merkezin kuruluş çalışmalarını yürüten Dünya Sağlık Örgütü Elektromanyetik Alanlar Uluslararası Danışma Komitesi Türkiye üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Kurucu Başkanı Prof. Dr. Nesrin Seyhan, her geçen gün yaşamımıza daha çok giren elektromanyetik kirliliğe dikkat çekti.

TÜRKİYE STANDARDI YOK
Elektromanyetik alanları etrafımızdaki tüm akım taşıyan kablolar, elektrikli aletler, yüksek gerilim hatları, televizyonlar ve bilgisayarlar, radyo ve televizyon vericileri, mikrodalga fırınlar, mobil telefonlar, uydu antenleri ve vericiler gibi şeklinde tanımlayan Prof. Dr. Seyhan şunları söyledi: "Sağlık alanında, güvenlik sistemlerinde, günlük yaşamlarımızda evlerimizde ve ofislerimizde yaşamımızı kolaylaştırıp, konfor sağlamaları ile elektromanyetik enerjilere bağlı duruma geldik. Fakat bu yaygın kullanımları yanında elektromanyetik alanların canlı organizmayı etkilemesi gibi bir faturayı da ödüyoruz. Elektromanyetik enerjinin kullanımı artarken bizler de her gün daha fazla elektromanyetik alana maruz kalıyoruz." Prof. Dr. Seyhan, yasal koruma önlemlerinin 10 kHz60 GHz frekans aralığında genel toplum için mevcut olduğunu, ancak çalışanlar için Türkiye standardının henüz oluşmadığını ifade etti.

ÇOCUKLARI ETKİLİYOR
Prof. Dr. Seyhan, Yüksek Gerilim Hatları gibi düşük frekanslar ile solaryum cihazlarında kullanılmakta olan Ultra-Viole (Morötesi) radyasyon ile ilgili Türkiye standartlarının da henüz olmadığını, buna ilişkin standart çalışmalarının, UNRK'nin kurulum çalışmalarıyla birlikte sürdüğünü söyledi. Cep telefonu kullanımı, yüksek gerilim hattı ve baz gerilim hattı ve baz istasyonu kurulmasındaki hızlı artışın, kan beyin bariyeri geçirgenliğinde artış, mikrodalga işitme etkisi (kulak çınlaması vb.), çocuklarda öğrenme bozukluğu, insanlarda konsantrasyon bozukluğu, baş ağrısı, çocuklarda lösemi eğiliminde artış dahil olmak üzere sağlığa olumsuz etkilerine dikkat çeken Prof. Dr. Seyhan dünya çapındaki önlemleri şöyle anlattı: "Dünya Sağlık Örgütü, 1996'da 10 yıl sürecek olan ve 44 ülkenin katıldığı Uluslararası Elektromanyetik Alanlar Projesi'ni başlattı. Bu projeyi aralarında EC, ILO, NATO'nun da bulunduğu 8 Uluslararası kuruluş ile 8 Araştırma Laboratuarı ve Merkezi destekliyor. Türkiye'de 1999'da bu bu projeye Gazi Biyofizik aracılığı ile 45. ülke olarak dahil oldu."

H. Nevruz TOL / MERKEZ

DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Terdeki DNA 4 yıl daha ekledi
 Tanker şoförü Karakuş İçin 10 yıl hapis istemi
 Kırca, Esra'yı ilk derste ağlattı!
 Sema Şimşek TSE standardına uygun
 Amerika'ya göçüp kendi cumhuriyetlerini kurdular
 "Vicdan azabı çekiyorum" dedi teslim oldu
ERDAL ŞAFAK
Başkan'ın kuşkuları
Antalyalılar'ın bir sözü var: "Düğün...
AHMET HAKAN COŞKUN
Bağırmayın!
Havalar güzelleşmeye başladı.
Baharın...
MEHMET BARLAS
40 yıllık dilenciye mesleği öğretilir mi?
Hiç unutmam.
ALİ KIRCA
Madrid dersleri
Türk kamuoyu geçen hafta sonunda...
SAVAŞ AY
Ağıt yaktıran Çanakkale!..
Ta ortaokul yıllarından...
REFİK DURBAŞ
Güvenlik kuruluşlarının tasfiyesi
Sosyal güvenlik...
ÖMER LÜTFİ METE
Derin yumuşatma süreci
Hitler'in 'Kavgam' isimli...
HINCAL ULUÇ
Cerrah Müdür, Çakar'ı kim vurdu?
Türkiye'nin en tanınmış...
Harika çocuk Daum'u da yıktı: 2-4
Harika çocuk Daum'u da yıktı: 2-4
Futbolumuzun yeni yıldızlarından Ali Tandoğan, Tomas'ın kendi...
Kanarya, 2004'te ilk kez üzüldü
Kanarya, 2004'te ilk kez üzüldü
18 Ocak'taki Rize maçıyla başlayan F.Bahçe fırtınası durdu.
CHP zihniyeti gittiği yere bereketsizlik götürür
CHP zihniyeti gittiği yere bereketsizlik götürür
İktidarla muhalefet arasındaki 'kök' tartışması devam ediyor. Baykal...
Deniz Baykal: Senin ampulün külüstür!..
Deniz Baykal: Senin ampulün külüstür!..
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin İzmit'te...
Askeri mahkemeyi bile arar oldular
Askeri mahkemeyi bile arar oldular
DEV-YOL davası 23 yılını tamamlıyor. Sıkıyönetim Mahkemesi 7 idam...
YÖK bakanla köprüleri attı
YÖK bakanla köprüleri attı
Milli Eğitim Bakanlığı'nın YÖK tasarısıyla ilgili Danışma Kurulu...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler | ON
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.