kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Sinema
    Çizerler
    Teknoloji
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türk lokumu burun tüm dünyada moda

En sık uygulanan estetik ameliyatların başında burun düzeltme geliyor. Prof. Dr. Onur Erol'un tıp dünyasına kazandırdığı özel bir yöntem olan 'Türk lokumu' cerrahın burunda heykeltıraş gibi çalışmasına olanak sağlıyor

Kimlere burun ameliyatı yapmak istemezsiniz?
Gerçekçi istekleri olmayan, fantaziler kuran ve psikolojik bozukluk gösteren insanlara burun ameliyatı yapmak çok doğru değildir, sorunlu olur. Kan hastalığı, kalp rahatsızlığı gibi fiziksel sağlık sorunları olan bazı hastalara da, bu ameliyatlar uygulanamaz.

Kaç yaşında burun ameliyatı yaptırmak en idealidir?
Burun estetiği için önerilen en erken yaş kızlarda 16-17 yaşlarıdır. Bu yaşlarda burun büyümesinin yüzde 90'ı tamamlanır. Erkeklerde ise bence 18 yaşından önce burun ameliyatı yapılmamalıdır. Avrupa'da bazı merkezler 13 yaşında dahi burun ameliyatı yapıyor, ancak ben uygun bulmuyorum.

'Türk lokumu' burun ne demek?
Bu, benim geliştirdiğim bir yöntem. Sonuçlar güzel olduğu için, ayrıca burna lokum gibi kolaylıkla şekil verilebildiği için, tüm dünyada bu adı aldı. Böyle bir ameliyatta cerrah parmaklarıyla heykeltıraş gibi burna şekil verebilir. Bu teknikle, ileride oluşacak olumsuz bozuklukların da önemli derecede önüne geçilir. Ayrıca, bu teknikle ameliyat olmamış bir burun görüntüsü, yani son derece doğal bir sonuç elde edilir.

Burun ameliyatlarında hangi yöntem uygulanır?
Estetik operasyon, burun boyutlarını küçültmek veya büyütmek, ucunu yeniden şekillendirmek, burun tümseğini uzaklaştırmak, üst dudak ile burun arasındaki kötü açıyı düzeltmek amacıyla uygulanır. Bazı vakalarda hatları düzeltmek amacıyla, doku ilave etmek gerekir. Bu değişikliklerin biri veya hepsi, tek bir ameliyatla gerçekleştirilir. Yöntemin kapsamı, ne gibi değişikliklerin arzulandığı ve cerrahın neyi uygun bulduğuna dayanır. Çoğu burun ameliyatlarındaki kesiler burun kanatlarının içine yapılır ve oradan çalışılır. 'Açık teknik' dediğimiz teknik de uygulanmaktadır, ancak burada tam burnun ortasında bir kesi izi oluştuğu için ben tercih etmem.

Ameliyat sonrasındaki burun hasta için sürpriz mi oluyor?
Burun ameliyatından önce bilgisayarda iyi bir planlama yapılması, yüze uygun bir burnun belirlenmesi, son derece önemlidir. Bu planlama, cerrahın hastaya konsantrasyonunu artırmak için de önemlidir. Bu, hiçbir zaman hastaya bir vaad değildir. Ben hastalarıma "Şimdi sizin yüzünüze uygun bir burun araştırmasını yapacağım, en uygununu bulduğum zaman, bu benim ameliyat planım olacak" derim. Nereden ne kadar küçültüp, büyüteceğim, ne kadar kaldıracağım, dudakla burun mesafesini nasıl ayarlayacağım, burada ortaya çıkar. Hasta bu planlamayı gördüğü zaman, benim kafamın içindeki tasarlamayı da görmüş olur. Burun ameliyatına ek olarak, dudak ameliyatı ya da kontur düzeltmeleri gerekli olacak mı, bunları öğrenir. Bu çalışmanın bir başka faydası da, eğer hasta fanteziler kuruyorsa, bunu da rahatlıkla anlar ve bu kişilerde ameliyat yapmaktan kaçınırız.

Konuştuğunuz herkesin yüzünü inceliyor musunuz?
Plastik cerrah olarak şuur altından, farkında olmadan insanlardaki şekli otomatik olarak kafamda değerlendiriyorum. Herhangi bir toplantıda, bir yemekte bana kendileriyle ilgili bir kusuru sorduklarında, kesinlikle o kusurlarını yüzlerine vurmam. Zira gerçek bir sorun olmayan bu kusurları, benim söylemem kalıcı bir problem haline getirebilir. Hiçbir hekimin buna hakkı yoktur, asansör aralarında, bir restoranda, barda, kartını vererek "Sizin burnunuzu düzeltelim, "Göz kapağınızı düzeltelim" gibi yaklaşımlar tıbbi etiğe tamamen terstir. Bu tür davranışlara halkımızın tepki vermesini öneririm. Böylece birçok masum kişinin problem yaratılarak ameliyat masasına yatması önlenebilir.

En küçük burun en güzel burun mudur?
Herkesin yüzüne göre burnun planlanması, hatta bazı durumlarda burnun boyutunun büyütülmesi bile gerekebilir. Estetik burun ameliyatı her zaman burun küçültme ameliyatı değildir. İşte bu incelik unutulduğu taktirde, burun konturları ve yüz konturunda büyük hatalar yaşanır.

Burun ameliyatını mutlaka estetik cerrah mı yapmalı?
Plastik cerrahinin konusu şekillendirme, yeniden yapılandırmadır. Bunun eğitimi altı yıl gibi uzun bir süredir. Bu süre bile yeterli olmayıp, plastik cerrahların kendilerini yetiştirmek için ihtisas sonrası eğitime ihtiyaçları vardır. Önüne gelen estetik burun yaparsa, ki buna eğitimini almamış plastik cerrahlar da dahil, kişilere zarar verir. Bozulan burnu düzeltmek çok zor ve teknik olarak komplike bir olaydır. Bazen bunları düzeltmek için hastalardan kulak kıkırdağı ve kaburga kıkırdağı alma zorunluluğu doğar.

Burun ameliyatından sonra neler yapılmamalı?
Uygun iyileşmeye müsaade etmek için koşma, yüzme ve hatta öne eğilme gibi kan basıncını artıran aktiviteler ilk birkaç hafta kısıtlanmalıdır. İşe geri dönme kararı, kişinin şişlik ve rahatsızlık derecesine göre değişir.

Burnun yüzle uyumunu nasıl sağlıyorsunuz?
Burun yüzde en çok göze çarpan, estetik bir organdır. Ancak yüzle olan uyum için, alın ve çene profilin uyumunu beraberce sağlar. Örneğin; çenesi geride olan bir yüzde yapacağımız estetik burun, o kişide arzu ettiğimiz güzelliği sağlayamaz. Hasta yardımcı kontur düzeltmeleriyle çok daha güzel duruma gelir. Ayrıca yüzdeki üst çene yapısı ve orta yüzün çökük olması da kişiye yorgun ve sağlıksız bir görünüm verebilir. Bu kişilerde elmacık kemikleri ve orta yüzde yapılacak kontur düzeltmeleri, inanılmaz farklılıklar gösterip, hem hastanın kendisini hem de çevresini şaşırtır.

Kimlerin burnunu çok beğeniyorsunuz?
Türkiye'den Petek Dinçöz ve Deniz Akkaya'nın burnu bence çok idealdir.

Kimlerin burnundan rahatsızlık duyuyorsunuz?
Michael Jackson bir felakettir. Tanyeli'nin eski burnuna bakıldığında bademcikleri görünüyordu. Hastalar devamlı olarak onu örnek gösterip, "Doktor bey onun gibi olmayız, değil mi?" diyordu. Onu da ben epey düzelttim


Burun ameliyatını olumsuz etkiliyen faktörler
*Hastanın kötü yara iyileşmesi
*Daha önce burun ameliyatı geçirmiş olması
*Burun derisinin kalın olması
*Kıkırdakların zayıf olması
*Burun ucunun kalın olması
*Burun ile yüz arasında büyük uyumsuzluklar olması
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Astım Mevsimi
 Türk Lokumu Burun Tüm Dünyada Moda
 Bel Ağrısı İçin Çıkıkçıya Değil Uzmana Başvurun
 Boynumuz Neden Ağrır ?
 Doku Kokteyli Benim İçin Makyaj Gibi
 Ağrının Faturası Çok Ağır
 Kanserliye Amerikan Tedavisi.
 Modern Binalar Hastalık Üretiyor
 Göğüs Kanserinde Yeni Umut
 Menopozdayım Ama Mutluyum
 Çocuğun Gelişimi İçin En İyisi Yap-boz
 Depresyonu Tetikleyebilir
 Evlilerin Diş Sağlığı Daha Bozuk Çıktı
 Şişmanlık Abd'de İkinci Ölüm Nedeni
Hızır gibi doktor
Doç. Dr. Şinasi Numan, bir ay arayla aynı saatte aynı güzergâhta...
Bu da "Ölüme Dönüş" öyküsü
Ölüm orucunda Wernicke Korsakoff olan Serkan "iyileştiği" için...
'Puanlar çalışma barışını bozdu...'
Bakanlığa bağlı hastanelerdeki puanlama sistemi tartışma yarattı.
Sorun tazminatmış!
Sorun tazminatmış!
Şenay Akay ile Buğra Özçetin hâlâ boşanamadı. Şenay, sebep...
Aşktan yana çok şanssız!
Aşktan yana çok şanssız!
Nurettin Hasman'ın eski eşi Güliz Onursal, Hasman'dan...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Sinema | Çizerler | Teknoloji | On
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.