kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Nebil Ozgenturk @ SABAH
 

Kurban... Ve Abdi Bey...

Bulutların Ötesi filminden bir sahne.. Hikaye bu ya... Bir grup bilim adamı "Aztek Tapınağı"nı ziyaret edecek... Tapınak zirvede... Arazi engebeli, dolambaçlı; tırmanmak gerek!

Bilim heyeti, müthiş bir misafirperverlikle, her biri dünyevi sıkıntılardan uzak "tapınak görevlileri" nce omuzlarda taşınarak tepeye varmaya çalışıyorlar.. Son derece sakin ve ağır adımlarla tırmanıp duruyorlar..

Ancak "omuzlarda taşınan" bilimadamlarından biri, bu yavaşlıktan(!) sıkılıyor, biraz da "acele işi" var! "Omuz sahibi"ne eğilip.. "Hiç tempolu yürümüyoruz, hızlı çıksak olmaz mı? Yapacak epey işimiz var daha!" diyor..

Aldığı cevap ilginç...
-Hayır olmaz efendim.. Hızlı gidersek ruhlarımız bize yetişemez!

***

Ruhlarımızın bize yetişemediği ve "dolu dizgin" gitmeye çalıştığımız şimdiki hallerimize baktıkça, bu hikayeyi içimden bir kez daha anlatmak geldi. Ve ne ilginç, ne tuhaf ki.

Hayırlısıyla(!) "mekan" ve "dükkan" değişikliği yaşadığım bu gün, yani "Kurban Bayramı" nın birinci günü, bir kez daha anlatmam gereken hikayem var!

1 Şubat 1979'da "alçakça katledilen" Abdi İpekçi'nin sene-i devriyesinde. Yani, ölümünden tam çeyrek asır sonra. Şu ömür törpüsü Babı-ı Ali'nin tarihini yazacak olanlar, 60'ların başından 70'lerin sonuna kadar olan dönemi araştırdıklarında, Abdi İpekçi diye bir isimle karşılaşacaklar sıklıkla...

Kocaman, kapkara puntolarla yazılmış yüzlerce Abdi İpekçi başlığı görecekler.. Binlerce "DURUM"dan vazife çıkaracak ve her defasında saygı duyup alkışlayacaklar..

Ve hemen hemen 20 yıllık bir gazete taraması sonucunda da anlayacaklar ki.. "Abdi İpekçi, çok iyi bir gazeteci, çok iyi bir gözlemci olmakla birlikte, çok güçlü ve saygın bir gazete yöneticisi"ydi...

Hem yazılarında hem de gazetesinde, temel ilkesi, demokrasi, barış, özgürlük olan bir Türkiye insanıydı.. Yalan-dolana imkan vermeyen "muktedir"genel yayın müdürüydü..

Şimdiki pazar sohbetlerinin yaratıcısıydı.. İş dünyasından sanata, siyasetten sivil toplum kuruluşlarına kadar dönemin "iktidar" sahipleri, sorunlarını ya da keyiflerini, kamuoyuna Abdi Bey'in penceresinden aktarmak isterdi.. Bu durum, Abdi İpekçi'yi de "muktedir" hale getirmişti doğal olarak.

Bu arada pek çok "şöhretli yazar" yarattı.. Bu isimler halen ekran ve gazetelerde ününü sürdürmekteydi.. Kısacası sektör adına çok etkili bir "imza"ya sahipti İpekçi... Tüm bu özellikleri onu meslekte bir "duayen" konumuna getirmişti..

Dostları, düşmanları, sevenleri, sevmeyenleri rakipleri ve yakınlarının birleştiği bir nokta vardı ki; Abdi İpekçi, dürüstlüğüyle, paraya pula önem vermeyen, onurlu ve alçak gönüllü tavrıyla, kişisel çıkar gözetmeyen özelliğiyle ve mütevazı bir yaşam standardıyla öne çıkan bir meslek adamıydı.. Eşi Sibel İpekçi, kızı Nükhet ve oğlu Sedat'la, oldukça minik sayılan bir apartman dairesinde yaşayıp gider, konfor, görkem ve "jet sosyete" den uzak dururdu..

***

Derken, kan, ateş ve gözyaşı günlerinin gelip geçtiği, 1 Şubat 1979'da...

Otomobiliyle evine dönerken, önce, camdan sinsice bir kol uzandı.. Yardım değil, ölüm getiren bir koldu bu!.. Elinde tutuğu silah, tetiğe basılan parmak ve namludan fırlayan kurşunlar ..

Ve yıllar yılları kovaladı...

Dağa taşa, sitelere, sokaklara, meydanlara Abdi İpekçi adı verildi.. Heykelleri dikildi.. Adına ödüller kondu.. Gazetecilik okullarında "İpekçi gazeteciliği" örnek gösterildi.. Ve hemen hemen 25 yıl boyunca(!) katillerin izi sürüldü! Güya!

Eşi Sibel İpekçi, az görünmeye ve konuşmamaya çabalarken, aile adına bu görevi kızı Nükhet üstlenirdi... Sonra, evet, sonra...

Bu 25 yıl içinde(!) ve dahi özellikle şu yakın zamanlarda şunlar yaşandı..

Sibel Hanım'ın, uzun zamandır ekonomik olarak zor durumda olduğu, Abdi Bey'den devraldığı "emeklilik" maaşıyla güçlükle geçinip gittiği.. Orta yaşlara geldiği sırada başgösteren "kemik erimesi" hastalığı nedeniyle daha da zor duruma düştüğü.. Hastalığı ilerledikçe alınması gereken ilaçlara bütçesinin yetmemeye başladığı ve çare olarak "eski dostlar"ın yardımıyla Muğla SSK Hastanesi'ne başvurarak bir "rapor" bir de "röntgen çektirmek" için başvurduğu... Raporda içerik olarak "hastanın maddi yetersizliği gözönünde tutularak SSK'ca ödenmesi"nin yazıldığı, yani, özetle, ihtiyaçtan doğan bir rapor almak durumunda kaldığı ve bu sayede uzun bir süre ilaçlarını ücretsiz alabildiği anlaşıldı..

Ama... Bundan iki ay önce, tam da Abdi İpekçi'nin "idol" olup olmadığının tartışıldığı bir dönemde. Yani, genç kuşaklara örnek olmalı mıdır, olmamalı mıdır sorularının ortaya atıldığı sıralarda! (doğrusu kemiklerinin sızlatıldığı!)


Sibel Hanım'ın ilaç alımı için yaptığı başvuru üzerine... Okmeydanı SSK Hastanesi, eski raporu geçersiz kıldı ve İpekçi'nin "heyet raporu" için, bir kez daha dilekçe vermesi gerektiği öğrenildi.. Ve Sibel Hanım'ın, heyet, yani "mevzuat hazretleri" ni yerine getirebilmek için birkaç kez koşmasının, kuyruklara girmesinin ardından, sonunda yorulup pes ettiği ve artık ilaçlarını kendi imkanlarıyla almak zorunda kalacağı da...

***

Şimdi, 1 Şubat 2004'e, bir not düşmek istiyorum!

Pes etmeyin Sibel Hanım.. Biliyorum ki imkanınız az ve ihtiyacınız var o heyet raporuna..

Alın ve bir onur ve dürüstlük belgesi olarak saklayın.. Ve biliniz ki bir gün, Türk Basın Tarihi'ni "adam gibi" yazacak olanlar..

O belgenin alınma zorunluluğunu özetlemek için, 60'ların başıyla 70'lerin sonu arasındaki döneme tekabül eden gazete sayfalarına bakacaklar.. Sadelik ve temizlikle harmanlanan "Durum' köşelerinden bir "öykü" çıkaracaklar.. Muktedir bir gazete yöneticisi ve yazı adamının ahlakla ve ilkelerle gelip geçen yaşam öyküsünü..

İyi Bayramlar...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yol öyküleri, Siirt notları.. (1)   / 06-03-2004
 Eski kuruşlarınızı çıkarın!   / 29-02-2004
 Bahtı kara Erol Büyükburç!   / 28-02-2004
 Çizgi filmin gücü...   / 22-02-2004
 Haftanın notları...   / 21-02-2004
 Söz Memduh Ün'de!   / 15-02-2004
 Ve Süreyya... Ve Yücel...   / 14-02-2004
 Malta'daki İstanbul!   / 08-02-2004
 Kurban... Ve Abdi Bey...   / 01-02-2004
 Yargıdan kaçılamaz...   / 21-12-2003
ERDAL ŞAFAK
Büyük hesaplaşma
Mersin, 12 Eylül 1980 sonrası ilginç...
AHMET HAKAN COŞKUN
Sıkıldım!
Vallahi ne yalan söyleyeyim, ülkemizin önde...
MEHMET BARLAS
Terim, keşke Napolyon'a değil Kraliçe Victoria'ya...
ÖMER ÇELİK
AB ve Büyük Coğrafya
Avrupa Birliği, içerdiği "siyasi...
SAVAŞ AY
Sarı sayfalar ve darbukalar
Darbukada sağ el...
REFİK DURBAŞ
Trafik, saygı sorunudur
13.02.2004 tarihli SABAH Posta...
NEBİL ÖZGENTÜRK
Diyarbakır'daki Yeşilçam!
Diyarbakır- Aşanlar Film, siz...
HINCAL ULUÇ
Sabah'ta yazmanın keyfi..
"Sabah'ta Sabah gazetesinin...
Yıldızların efendisi: 1-0
Yıldızların efendisi: 1-0
G.Birliği, F.Bahçe'yi futbol olarak ezdi ama Hooijdonk'a takıldı.
Şanslı olan bizdik
Şanslı olan bizdik
"Gökyüzü altında şans oyunu oynadık ve şanslıydık. İyi başladık ve...
'CHP zihniyeti kirliliktir'
'CHP zihniyeti kirliliktir'
Erdoğan, Baykal'ın bölgesi Antalya'da "CHP zihniyeti susuzluk, hava...
Baykal: Allah'a şükür geçiniyoruz
Baykal: Allah'a şükür geçiniyoruz
Ankara - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "CHP'nin kötü...
Akıllı kaban hayat kurtardı
Akıllı kaban hayat kurtardı
Fransız snowboard sporcusu Eric Lemarque, dağda kayboldu. Bir hafta...
Kamu reformuna 60 bin 'hayır'
Kamu reformuna 60 bin 'hayır'
KESK'in Ankara'da düzenlediği mitingde işçi, memur, solcu, ülkücü bir...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Çizerler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.