kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kamu reformuna 60 bin 'hayır'
Ankara'da 60 bin protestocu

Sendikaların çağrısıyla Ankara'da toplanan 60 bin kişi, Kamu Yönetimi Temel Yasa Tasarısı'nı protesto etti, geri çekilmesini istedi. Mitingde konuşan KESK Başkanı Evren, "Halka yüzünüzü dönmezseniz, genel grev geliyor" dedi.

***

Kamu reformuna 60 bin 'hayır'

KESK'in Ankara'da düzenlediği mitingde işçi, memur, solcu, ülkücü bir araya gelerek Kamu Reformu'nu protesto etti.

TBMM'de, önceki gün 49 maddesi kabul edilen ve Yerel Yönetim Yasası ile birlikte çıkarılmak için beklemeye alınan Kamu Yönetimi Reform Kanunu Tasarısı'na karşı solcu, ülkücü, öğrenci, memur ve işçilerden oluşan 60 bin kişi dün Ankara'da gövde gösterisi yaptı.

İşçi ve memur sendikaları ile çeşitli sivil toplum örgütleri tarafından Kamu Yönetimi Reformu Kanunu Tasarısını protesto amacıyla düzenlenen "Yasa Tasarılarını ve Eklerini Geri Çek'' mitingi için çeşitli illerden 1200 otobüs ile Ankara'ya gelen işçi ve memurlar hükümet aleyhine slogan atıp, pankart açtı. 5 bin polisin görev yaptığı miting olaysız sonuçlandı.

PANKART SOPASI YASAK
Hipodromdan eylemin yapıldığı Abdi İpekçi Parkı'na kadar ellerindeki döviz ve pankartlar eşliğinde hükümet aleyhine slogan atarak 5 kilometre yürüyen katılımcılar miting alanına girişlerinde polis tarafından sıkı şekilde arandı. Protestocuların taşıdıkları pankart ve flamaların sopaları ise üç yıl önce Türk-İş mitinginde meydana gelen olaylar anımsanarak alana alınmadı.

Emniyet güçleri Abdi İpekçi Parkı'nın etrafını tamamen kapatırken, Kızılay ve TBMM'ye açılan Necatibey Caddesi, Mithatpaşa Caddesi ve Atatürk Caddesi polis tarafından barikat kurularak geçişe kapatıldı.

Eyleme CHP Grup Başkan vekilleri Haluk Koç, Kemal Anadol, Ali Topuz ile bazı milletvekillerinin yanı sıra, İşçi Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Emeğin Partisi ve Sosyal Demokrat Halk Partisi üyeleri de katıldılar. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yarışan CHP adayı Yılmaz Ateş ve Birleşik Sol adayı, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın da eylemcilerin arasında yer aldı.

Türk-İş yönetimi katılma kararı almadığı için, mitingde bu konfederasyon temsil edilmedi. Ancak, Türk-İş'e bağlı başta Yol-İş ve TÜMTİS olmak üzere bir çok sendika, Türk-İş'e rağmen miting alanında yerini aldı.

DİSK ve bağlı sendikaların başını çektiği sol görüşlülerin ağırlıklı olduğu mitingde, MHP ve ülkücü oldukları bilinen bazı sendikaların temsilcileri ve üyeleri de hazır bulundu.

SENDİKACILARIN KAVGASI
Mitingde zaman zaman gergin anlar da yaşandı. Aralarında sendikal rekabet bulunan DİSK'e bağlı Nakliyat-İş ile Türk-İş'e bağlı TÜMTİS üyeleri kavga etti. Üç kişi hafif olarak yaralanırken, polis olaya müdahale etmedi ve mitingi organize edenlerden kavgayı önlemesi için yardım istedi. Kavga büyümeden önlendi. Polisin geniş ve etkili önlemleri, katılımcıların taşkınlık yapmaması nedeniyle, kar yağışı altında gerçekleşen 60 bin kişilik eylem olaysız sona erdi.

'Kamusal alan talan edilecek'
* KESK Genel Başkanı Sami Evren: Bu buluşma ülkenin gerçek sahiplerinin buluşmasıdır. Türkiye reforma ihtiyaç duyuyor ancak Kamu Yönetiminin Temel İlkeleri Yasa Tasarısı bir reform tasarısı değil. Tasarı ile kamusal alan talan ediliyor. Hükümet tasarıyı geri çekmeli. Aksi takdirde genel grev gelecek.

* DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi: Hükümet işsizlik ve yoksulluk gibi sorunlara çözüm getirmiyor, sorun üretiyor. Bunun son örneği Meclis'teki tasarı. Yasalaşması halinde kamudaki istihdam azalacak, kamu kurumları satılacak. Asıl yapılmak istenen kamu hizmetlerinin sermayeye devredilmesi ve sosyal devletin yok edilmesi.

* Yol-iş Sendikası Genel Başkanı Fikret Barın: Başbakan emek örgütlerinin genel kurullarında "Siz 70 milyon değilsiniz" diyor, seçim meydanlarında işsizlere de "Biz 70 milyonu düşünüyoruz" diyor.

Hükümete kırmızı kart
* Miting için Ankara'ya dışardan 1200 otobüsle protestocu geldi.

* Öğrenci gruplarından bazıları Che, Lenin ve Stalin posterleri ile Kızıl Bayrak taşıdı.

* "IMF'nin beyleri kapanmasın Köy Hizmetleri- Sosyal Yıkım Yasası geri çekilsin -Kökü dışarıda sözde Kamu Reformuna hayır- Denktaş dayan hükümet uyan'', "Kıbrıs'ı veren vatanı da satar" pankartları taşındı.

* Miting alanında bir işçinin taşıdığı ve üzerinde 1 milyon lira bulunan "Tayyip'e yardım" pankartı dikkat çekti.

* Mitinge katılanlar hükümete ve Başbakan Erdoğan'a ceplerinden çıkarttıkları 'Kırmızı kartları' gösterdi.

* Sanatçı Suavi miting sonunda bir konser verdi.

Göksel ÇAĞLAV

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Akıllı kaban hayat kurtardı
 Ürdün Prensi, Reşit Paşa'nın varisi çıktı
 Anadolu'da felaketler kol gezdi
 'Her Galatarasaylı benim gibi yapardı'
 Sarışın’ın yerine eşi aday
 Erdoğan'dan Bumin'e başsağlığı ziyareti
MEHMET TEZKAN
Liseler resmen iki yıla indi..
Medyaya küçük bir...
EMRE AKÖZ
'O bizim neşemizdi'
Şanlıurfa Havaalanı'nda Ankara...
UMUR TALU
"Adamım" meselesi biraz tuhaf!
Başbakan'ın,...
Kayıp kız Peggy Türkiye'de mi?
Almanya'da iki yıl önce okula gitmek için evinden çıkan ve bir daha...
Bush-Kerry yarışında "3 yanlış 1 doğru" hesabı
Türkiye'yi de yakından ilgilendiren diğer bir seçim de Amerika'da...
Yıldızların efendisi: 1-0
Yıldızların efendisi: 1-0
G.Birliği, F.Bahçe'yi futbol olarak ezdi ama Hooijdonk'a takıldı.
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Çizerler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.