kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'11 Eylül, radikal İslam'ı da vurdu'
'11 Eylül, radikal İslam'ı da vurdu'
Başkandan İslam'ın Tartışılan konularına farklı yorumlar
Diyanet, özerk bir kurum olmalı

'11 Eylül, radikal İslam'ı da vurdu'

Bir haftadır ABD'de bulunan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Beyaz Saray'dan Ortodoks Yahudi okullarına kadar birçok kesimle görüştü. Ziyaretlerinde ABD'lilere İslam'la ilgili görüşlerini anlatan Bardakoğlu'na göre, İslam dünyası 11 Eylül'den sonra radikalizmden hızla uzaklaştı.

Diyanet İşleri Bakanı Profesör Ali Bardakoglu, ABD gezisinde bir dizi ziyarette bulundu. Beyaz Saray'dan Ortodoks Yahudi okullarına kadar birçok kesimle görüşen Bardakoğlu, demokrasi, İslam'da çoğulculuk ve Türkiye modeliyle ilgili modern yorumlarıyla öne çıktı. ABD'lilere "Ortadoğu'da ılımlı empoze ediyor görünürseniz geri Türkiye bir model değil örnek olmalı. Bizde İslam'ı ılımlı kılan demokrasi kültürünün varlığı" mesajını verdi. Bardakoğlu'na göre, 11 Eylül sonrasında İslam dünyası, hızla radikalizmden uzaklaşıyor. New York'da görüştüğümüz Diyanet İşleri Başkanı, bir haftalık ABD gezisinden ilginç notlar ve saptalamalarla dönüyor.

İSLAM'A FARKLI YORUMLAR
YUMUŞAK bir entelektüel konuşan bu üniversite hocası, şu ana kadar Türkiye'deki en kurum olan Diyanet'in başına aydın isimler biri. 'İslam barış gibi bilinen deyişleri sıralamaktansa, sosyolojiden, siyasetten, İslam'daki trendlerden dem vuruyor. Ortadoğu İslam dünyasında bazı din adamları demokrasi sözünü bile ağızlarına almaya yanaşmazken, Bardakoğlu rahatlıkla reformdan, kadın haklarından, eşitsizlikten, İslam'ın bir yorumu olamayacağından, seslilikten ve özgürlüklerden söz ediyor. Bardakoğlu ve genç danışmanı Talip Küçükcan, bir haftalık ABD gezisi sırasında Washington'daki think tank'lere (Düşünce kuruluşları), Beyaz Saray ve ABD Dışişleri Bakanlığı'na, New York'ta Ortodoks Yahudiler'in din okullarına ve ABD'nin önde gelen üniversitelerine gitti. Utah Üniversitesi'nde Türkiye'de İslam ve Diyanet İşleri üzerine bir konuşma yapan Bardakoğlu, yaptığımız söyleşide ABD'nin Ortadoğu projesinden kadın haklarına görüşlerini anlattı. Türkiye'deki İslam düşüncesinin tek model üzerinde yapılanmadığını anlatan Bardakoğlu, Türkiye'de İslam konusunda hem dinlerarası hem de din çok seslilik olduğunu söylüyor.

AMERİKALILAR ARAYIŞTA'
AMERİKAN
yönetiminin ve Amerikan halkının İslam ve modernizm arasında bir arayışta olduğunun altını çizen Prof. Bardakoğlu, "Ilımlı İslam empoze edilen bir proje gibi sunulmamalı. Bunu temaslarımda da anlattım. Ilımlılık yeni bir dindarlık değil zaten dinin öz tabiatındadır. Türkiye bir model değil örnek olarak anlatılmalı" diye konuşuyor.

DEMOKRASİ VE İSLAM
"TÜRK toplumunda radikal eğilimlerin kök bulamaması ve ılımlı bir din anlayışı olmasında seksen yıllık demokrasi tecribesi yatıyor" diyen Diyanet İşleri Başkanı, demokrasi kültürünün dinde tolerans ve uyum getirdiğini ifade ediyor. Diğer İslam ülkelerinin de demokrasi ile İslam'ın çelişmediğini anlamaları gerektiğini savunan Bardakoğlu, ABD gezisi sırasında kendisine sorulan "Hutbelerin bir merkezden yayınlanması din özgürlüğüne bir baskı mıdır?" sorusunu ise şöyle yanıtlıyor: "ABD'liler Diyanet'i anlamakta zorlanıyorlar. Anlatmaya çalıştım ki biz Diyanet'te özgürce çalışıyor, Türkiye gündemini izleyerek hutbeleri özgürce hazırlıyoruz. Ama özgürlükler ve kamusal huzur arasında hassas çözgiyi tutturmak zorundayız. Türkiye'nin yararına olduğu sürece tüm demokratik açılımları destekliyoruz."

ASLI AYDINTAŞBAŞ

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 3.8'lik depremde 6 ölü bizim ayıbımız
 Konya'da iki askeri uçak düştü
 Bayburt yeniden yaratıldı
 Kıbrıs çözülür ama Türkiye'ye tarih çıkmaz
 Grossman: Türkiye Arap dünyası için önemli bir model
MEHMET TEZKAN
Anket sonuçları pek iç açıcı değil
29 Mart sabahı...
EMRE AKÖZ
SABAH, F.Bahçe ve ANAP
Türkiye'nin üç temsilcisiKültür...
UMUR TALU
Töre, linç ve utanmazlık
Güldünya, 70 milyonluk...
ÖMER ÇELİK
Sağcı sol...
Hızla seçimlere doğru giderken, "ortada...
'Balans ayarı'na 9 bomba 178 ölü
Irak’ta binlerce Şii’nin iki kentte düzenlediği Aşure törenleri 9...
Organların sağlığı 5 elemente bağlı
Uzun ve sağlıklı yaşam sağladığı kabul edilen makrobiyotik beslenme...
Tarihi itiraf
Tarihi itiraf
"Dünya çapında bir yıldız olabilirdim. Ancak zamanında bunu pek fazla...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.