kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Derviş nereye koşuyor?

Kemal Derviş kulisleri bir kez daha dalgalandırmayı başardı. İddianın bini bir para, biri tedavülden kalkmadan yenisi sürülüyor. En yaygın, en uzun ömürlü senaryo şu: Derviş 28 Mart yerel seçimlerinden sonra bir grup milletvekiliyle CHP'den ayrılıp parti kuracak. Ercan Karakaş, Doğan Taşdelen, Seyfi Oktay, Kazım Sönmez ve Halil Ergün gibi solda ağırlığı olan isimlerin YTP'den istifa etmeleri ve "Seçimden sonra sosyal kesimde yeni arayışlar gündeme gelecek" demeleri de bu senaryoyu destekleyen ilk somut gelişme sayılıyor. Derviş'in epey süredir CHP Genel Merkezi'ne uğramaması, kıyametlerin koptuğu aday belirleme toplantılarına katılmaması da söylentileri körüklüyor. CHP lideri Baykal'a bakarsanız, herhangi bir sorun yok; Kemal Bey "Disk kayması" nedeniyle ortalıkta görünmüyor. Baykal son olarak önceki gün NTV'de bu gerekçeyi bir kez daha tekrarladı, "Şu anda fizik tedavi görüyor. Bir dönem kıpırdayamaz halde" dedi, ekledi: "Bunu başka türlü yorumlamak için hiçbir veri kimsenin elinde yok. Ama herkesin kafasında klasik siyasi oyunlar diye böyle şeyler var. O oyunlar bizde işlemiyor..."

Yeni bir parti imkansız
Oysa Baykal'ın "Yerinden kıpırdayamayacak durumda" dediği saatlerde, Derviş seçim bölgesi Kadıköy'de bir panelde konuşuyor, "Parti kuracak mısınız" soruları üstüne "Bazıları hayal kuruyor, yok öyle şey" diyordu. Bizce de öyle birşey yok. CHP'den ayrılıp parti kurmak Derviş'in aklının ucundan bile geçmiyor. Çünkü Derviş parti kurmak isteseydi, bunu kamuoyunun olağanüstü desteğini arkasına aldığı 2002 yazında yapardı, İsmail Cem ve Hüsamettin Özkan'ı ortada bırakmazdı. Çünkü sürekli soldaki bölünmüşlük, parçalanmışlıktan yakınan, birliktelik çağrıları yapan Derviş kendi partisini kurarak, iki yıldır tekrarlayageldiği söylemini reddedecek kadar acemi de değil, oportünist de. Çünkü, siyasi konjonktür yeni bir siyasi partiye, hele solda yeni bir harekete kesinlikle elverişli değil.

Darbe mi, devrim mi?
Ancak tüm bu "çünkü"ler Derviş'in bir kenara çekildiği ya da çekileceği anlamına gelmiyor. Bize göre, onun başka bir planı var. Bunun ipuçlarını, iki hafta önce İzmir'de işadamlarıyla yaptığı toplantıda verdi. Şöyle diyordu: "CHP'nin şiddetle yeni düzenlemelere ihtiyacı var. CHP ulus devlet geleneği ile sosyal demokrasi düşüncesi arasında sentez oluşturmalı. Türk sosyal demokratları bu sentezi başarmalı. Ortanın solunu toparlamak ve kitle partisi çıkarmak gerekir." Bu cümleler, iki hedefli bir hazırlığın mesajlarını içeriyor: CHP yenilenecek, merkez sol bütünleşecek. Derviş'in sözünü ettiği sentez İngiltere Başbakanı Tony Blair'in "Üçüncü Yol" diye tanımladığı "Yeni Sol"a dayanıyor. Yani sol ve liberal değerlerin buluşturulması. Bir başka deyişle, kapitalizm ve sosyalizmin yararlı unsurlarının birleştirilmesi. Blair, Sosyalist Enternasyonal'in 21'inci kongresinde bu sentezin yükseldiği temelleri şöyle saydı: "Dayanışma, sosyal adalet, topluluk bilinci, fırsat ve sorumlulukların birlikteliği." Derviş "Üçüncü Yol"un Türkiye versiyonuna "Liberal Sosyal Sentez" adını verdi, unsurlarını da "Güçlü bir pazar ekonomisi, sosyal adalet ve sosyal duyarlılık, etkin devlet" diye sıraladı. Ancak bu sentezi parti politikasına dönüştürmek için girdiği CHP'de, yine kendi ifadesiyle, "Popülizmi solculuk, içe kapanmayı milliyetçilik sanan" bir kadro buldu. 28 Mart'ta CHP sandık faciasıyla karşılaşırsa, Derviş bu kadroları tasfiye hareketi için aradığı fırsatı yakalamış olacak. Başarırsa da ilk iş olarak herhalde partinin adını değiştirecek: "Yeni CHP." Çünkü Blair de önce İşçi Partisi'nin adına "Yeni" sözcüğünü eklemişti!..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Dağ başında bir genç var   / 01-03-2004
 Derviş nereye koşuyor?   / 29-02-2004
 28'lerden 28 beğen   / 28-02-2004
 Bir dönüşümün sancıları   / 27-02-2004
 Petekler boşalınca   / 26-02-2004
 Kesişen kaderler   / 25-02-2004
 Sıra Fransa'da   / 24-02-2004
 Af mı kazanacak, intikam mı?   / 23-02-2004
 Bu geziye dikkat   / 22-02-2004
 Komşunun Neo-Con'ları   / 21-02-2004
ERDAL ŞAFAK
Yüzyılın projesi
Dünya başkentleri ve medyası bir...
AHMET HAKAN COŞKUN
Cinayeti kör balıkçı gördü
Bilinen fıkradır: Bir...
MANSUR FORUTAN
Bunları yazın evladım
T.F.F ve Digiturk'ün katkılarıyla...
MEHMET BARLAS
Diyarbakır'da geçen bir günün ilk...
ALİ KIRCA
En dı Oskar gooz tuu!....
Ödül kazananlara verilen...
REFİK DURBAŞ
Medyada 'şiir' savurganlığı
YayIm" ve "yayın" sözlü ve...
SAVAŞ AY
Ya acil bir şey gelirse...
Önceki gece başlayıp, sabaha...
ÖMER LÜTFİ METE
Garantili sandık kuruntuları
AdaylarInI açıklayana...
HINCAL ULUÇ
Mesele bataklığı kurutmak.. Ama nasıl?..
Adam gibi adamlar
Adam gibi adamlar
Japonya'da kardeşine vize alamadığı için F.Bahçe ile yolları birleşen...
Dikkat izleniyorsunuz
Dikkat izleniyorsunuz
Derbiyi Şükrü S aracoğlu'nda izleyen Hamburg Teknik Direktörü...
CHP'nin kökü bereketsiz
CHP'nin kökü bereketsiz
Erdoğan Bolu'da yaptığı konuşmada Baykal'ı eleştirdi: CHP dendiğinde...
CHP'nin şarkısı: Güzeller içinde bir seni seçtim
CHP'nin şarkısı: Güzeller içinde bir seni seçtim
Deniz Baykal 81 ilde yerel seçim adaylarını toplu olarak tanıttı.
'Seri seks katili' davada uyudu
'Seri seks katili' davada uyudu
Belçika’daki anne-babalara yıllardır ‘sübyancı sapık’ korkusu yaşatan...
'Kralın Dönüşü' şerefine 11 Oscar
'Kralın Dönüşü' şerefine 11 Oscar
Sinema dünyasının en görkemli ve saygın ödülü olarak kabul edilen...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.