kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Guntay Simsek @ SABAH
 

Vah TOBB vah!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve onu oluşturan üye kuruluşlar amacına, varlık sebeplerine uygun olarak hareket edip/etmediklerini sorduk. Hangi noktada TOBB'un taca çıktığına anlattık. En fazla şikayet TOBB üyelerinden ve çalışanlarından geldi. TOBB üyeleri de kuruluşlarından memnun değil. Hele çalışanları tam bir dert küpü.

TOBB Genel Sekreteri İsmail Köksal imzasıyla bize gönderilen 3 sayfalık açıklamada, yönelttiğimiz sorulara cevap bulamadım. Özetle, TOBB'u daha iyi değerlendirecek incelemeler yapmam öğütleniyor. Köksal, yazımı kaleme almadan önce, yeterince araştırma yapmış olmamdan ve bir dönem o kuruma yön veren insanlardan görüş aldığımdan emin olsun.

Fakat, TOBB'un şu anki yapısı, değişen ve dönüşen Türkiye'ye uymuyor. 'Yap-İşlet-Devret, üniversite kur, siyasette aktif rol üstlen, üyelerden daha fazla para toplamak için çaba göster, ama gereğini yapma.' Bu TOBB'un amacı değil ki...

Köksal'ın, sorulara cevap vermek yerine tırnak içine alıp, cevabın başına yerleştirdiği ve anlamadığını ifade ettiği, 'TOBB'u rahatsız eden raporlar hazırlamak' cümlemi de, düzelterek tekrarlamamda fayda var galiba. 'Türkiye'nin iktisadi durumu hakkında TOBB'u rahatsız eden konularda raporlar hazırlamak...' Yazımdaki tek eleştiri noktanızı da düzelttim Sayın Rıfat Hisarcıkoğlu ve Genel Sekreteri, şimdi sizden TOBB'u düzeltmenizi bekleyebilir miyiz?

Size yardımcı olması açısından, bir üyenizin ve bir de çalışanınızın düşünceleri de (ağıra kaçan bölümlerini hafifleterek) aşağıda yer almaktadır.

Önce bir TOBB çalışanına kulak verelim;
'TOBB'a bağlı bir Ticaret ve Sanayi Odasında Genel sekreter olarak çalışmaktayım. TOBB'a bağlı oda ve borsalarda çalışan yaklaşık on iki bin çalışan var ve bu çalışanların sosyal ve özlük hakları yıllardır bir çözümü kavuşturulamadı. İki ayrı odada, aynı görevleri yapan kişilerin aylık gelirleri arasında uçurum söz konusu. Bazı odalarda genel sekreterlik yapanların maaşı 400 milyon, bazısında ise 1 milyar TL. On beş yıldır çalıştığım, Ticaret Odası'na bir müfettiş gelip denetleme yapmış değil.'

Şimdi bir de TOBB üyesini dinleyelim;
'Ticaret odası limited şirketlerden yıllık oda aidatı 60 milyon TL ve brüt karın yüzde 5' ini alır. Şirket kuruluşu ile sermaye yapısı ve ana faaliyet konularına ilişkin en ufak değişikliğin ilan tescil ücretleri milyarları bulmaktadır. Biz ortalama yıllık 1 milyar TL. öderiz. İstanbul Ticaret Odası'na kayıtlı yaklaşık 400-450 bin firma var gerisini siz hesaplayın.

Toplanan bu kadar para ne olur? Oda yöneticileri ve diğer erkanı umuminin ileri gelenlerinin yakınları işe alınır. Üniversite açılır ve yeni istihdam alanları yaratılır. Banka yöneticileriyle hesap açma, hesap tutma pazarlıkları yapılır. Sivil toplum örgütlerine zorunlu üyelik olmaz.

Bizim kaydımızı tutmakla görevli olan devlettir. Kanunla bizleri böyle kuruluşlara üye yapmaya zorlamak insan haklarına aykırıdır. Bizim odaların yapacağı kulise ihtiyacımız yok. Odalar mesleki dayanışma örgütü sıfatıyla hiçbir işe yaramaz. Yarasaydı mesleki ve sektörle ilgili diğer derneklere ihtiyaç duyulmazdı.'

Şeffaflık iyidir, makam ve mansıp gelip geçidir. Velev ki TOBB'a yön verseniz de, sizinde bir yerden başlamanız da fayda mülahaza ediyoruz.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 'Enerji'de Rusya ile yeni dönem'   / 23-02-2004
 Enerjide sarpa saran işler   / 21-02-2004
 İstanbul yarışında sona doğru   / 18-02-2004
 TÜPRAŞ-Tatneft ikilemi   / 16-02-2004
 'Caça as palavras'   / 14-02-2004
 TOBB toparlanmalı   / 07-02-2004
 Vah TOBB vah!   / 28-01-2004
 TOBB taca çıkıyor mu?   / 26-01-2004
 Denizde ucuz yakıtta tekel dönemi   / 21-01-2004
 Adaletin parayla imtihanı   / 19-01-2004
İLKER SARIER
Niye başarılı olamadılar?
Neşe Düzel, Radikal'de...
ŞELALE KADAK
e-dönüşüm için yola çıktılar
Siz bu satırları okurken...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Yatırım atılımı için düşük enflasyon fırsatı
Yüksek...
GÜNTAY ŞİMŞEK
İran'dan neden doğalgaz alıyoruz?
Bugün itibariyle...
Kartal'da mazot yüklü tanker faciası 9 Ölü,27 Yaralı
İstanbul Kartal'da mazot yüklü bir tanker yokuş aşağı inerken...
"Tanker patlasaydı Kartal havaya uçardı"
İtfaiye Daire Başkanı Ali Karahan tankerde 20 ton mazot bulunduğunu...
Avşar bu yıl 1 trilyon 371 milyar lira vergi verecek
Avşar bu yıl 1 trilyon 371 milyar lira vergi verecek
Hülya Avşar, bu yıl yine rekor düzeyde bir vergi ödeyecek. Avşar,...
Müzikte anne-oğul dayanışması
Müzikte anne-oğul dayanışması
Yeni albümü için stüdyoya kapanan Sezen Aksu şarkılarının sözlerini...
IMKB
E: 18,707 D:% 1.13
DOLAR
S: 1,324,000 D:% -0.08
EURO
S: 1,672,000 D:% -0.30
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.