kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Guntay Simsek @ SABAH
 

TOBB toparlanmalı

Bayramın araya girmesiyle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) hakkında yazmaya mecburen ara verdik. Özetle, TOBB'un amacına uygun çalışmadığını, yarı kamu kurumu hüviyetine uygun hareket etmediğini gündeme getirmiştik.
Yazılar üzerine, başta TOBB üyeleri olmak üzere, çalışanları ve çeşitli kesimlerden, çeşitli illerdeki oda ve borsa başkanlarından tamamına yakınından bizi destekleyen tepkiler aldım. Hatta bazı yöneticiler bizzat ziyaretime geldi ve yazılarıma destek verdi. Bazılarıyla telefonla görüştük. Diyebilirim ki, TOBB'un ve onu oluşturan üyelerinin amacına uygun çalıştığını iddia eden dahi çıkmadı.
Sadece TOBB'dan gelen açıklama, kurumu biraz daha araştırmamı tavsiye ederken eleştirilen noktalara cevap vermekte yetersiz kalıyordu. TOBB'un 50'nin üzerindeki iştirakleri, diğer odaların ve borsalarında benzeri çalışmaları bulunuyor, ama bu nokta cevapta es geçilmişti. Bu iştirakler kanalıyla aynı yöneticiler lobi yapıp yıllarca görevde kalabiliyorlar. Birinci yanlış burası. Bunun için iştiraklerden kaçınılması gerekiyor.
İkinci yanlış ise; kamu adına çalışan kurum olarak, üyelerden zorunlu para toplanıyor. Yönetimler demokratik bir ülkeye yakışan şekilde teşekkül etmiyor. Göreve gelenler için süre tahdidi yok. Padişah gibi gitmek bilmiyorlar. Zorunlu olarak toplanan paralar belli zümrenin elinde çarçur ediliyor. Bazı üyeler, bilgi ve görgüsü artırılsın diye yurtdışı gezilere götürülerek, yönetimin gücü daha kavi ve kallavi hale getiriliyor.
Odalar ve borsaların yeniden yapılandırılması çerçevesinde Avrupa Birliği (AB) uyum yasaları bahane edilerek seçimlerin bir yıl ertelenmesine yerine, yeni yasanın biran önce çıkarılması icap ediyor. Eğer üyelik zorunlu hale getirilecekse, kesinlikle yönetimde bulunanlar için süre tahdidi konması lazım.
Ayrıca, odalar ve borsalar kanalıyla yeni rant alanlarının oluşturulması, siyasilerinde devreye girmesiyle küçük illerde bile teşkilatlanmaya zemin hazırlıyor. Bu sebeple bir çok küçük ildeki odalara İTO yardım yaptığı biliniyor. Anlayacağınız iş çığırından çıkınca, işadamı da, siyasetçisi de bu pastadan pay almak için yarışıyor.
Evet odaların görevi üyelerinin haklarını korumak değil. Kamu menfaati öncelikli çalışmaktır. Ama böyle çalışan oda var mı? TOBB ve onu oluşturan kurumların amacı devletin yükünü azaltmak, özel sektörünü önünü açmak olması gerekirken yani böylesine ağır mesuliyet yerine getirilmesi icap ederken, önü açılanlar suyun başındakiler oluyor.
Odalardaki meclis üyeleri partilere üye olamazmış? Odalar bütçesinin yüzde 20'sini eğitime ayırmak zorundaymış, üyeleriyle rekabet edecek iş yapamazmış? Peki Doğu Holding'de durum nedir? Dünya Ticaret Merkezi'ndeki fuarcılık çalışmaları nasıl gidiyor?
Odaların arka bahçesi yardım sandıkları, mülkleri ne alemde? 5-6 yıldır rotası ve yasası olmayan bu kurumların arka bahçelerini nasıl yönetiyorlar? TOBB'un 57 iştirakinden kimler nasıl istihdam ediliyor? UMAT mağazaları faaliyetine nereye kadar devam edecek? Toplanan paralar için yeni iştirakler, girişimler için arayışlar devam ediyor mu?
AB uyum yasalarını bahane edip seçimleri erteleme yerine, doğru-dürüst yönetimlere ve amacına uygun faaliyetlere kavuşmak için çaba sarf edilmeli. Fazla zaman da yok.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 'Enerji'de Rusya ile yeni dönem'   / 23-02-2004
 Enerjide sarpa saran işler   / 21-02-2004
 İstanbul yarışında sona doğru   / 18-02-2004
 TÜPRAŞ-Tatneft ikilemi   / 16-02-2004
 'Caça as palavras'   / 14-02-2004
 TOBB toparlanmalı   / 07-02-2004
 Vah TOBB vah!   / 28-01-2004
 TOBB taca çıkıyor mu?   / 26-01-2004
 Denizde ucuz yakıtta tekel dönemi   / 21-01-2004
 Adaletin parayla imtihanı   / 19-01-2004
İLKER SARIER
Niye başarılı olamadılar?
Neşe Düzel, Radikal'de...
ŞELALE KADAK
e-dönüşüm için yola çıktılar
Siz bu satırları okurken...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Yatırım atılımı için düşük enflasyon fırsatı
Yüksek...
GÜNTAY ŞİMŞEK
İran'dan neden doğalgaz alıyoruz?
Bugün itibariyle...
Kartal'da mazot yüklü tanker faciası 9 Ölü,27 Yaralı
İstanbul Kartal'da mazot yüklü bir tanker yokuş aşağı inerken...
"Tanker patlasaydı Kartal havaya uçardı"
İtfaiye Daire Başkanı Ali Karahan tankerde 20 ton mazot bulunduğunu...
Avşar bu yıl 1 trilyon 371 milyar lira vergi verecek
Avşar bu yıl 1 trilyon 371 milyar lira vergi verecek
Hülya Avşar, bu yıl yine rekor düzeyde bir vergi ödeyecek. Avşar,...
Müzikte anne-oğul dayanışması
Müzikte anne-oğul dayanışması
Yeni albümü için stüdyoya kapanan Sezen Aksu şarkılarının sözlerini...
IMKB
E: 18,707 D:% 1.13
DOLAR
S: 1,324,000 D:% -0.08
EURO
S: 1,672,000 D:% -0.30
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.