kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Guntay Simsek @ SABAH
 

Adaletin parayla imtihanı

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, yargı kendi içindeki yanlışlar temizler diyor. Bu dileğin doğru çıkması herkesin arzusu, daha öncede iş adamlarına yönelik, hayvanat aleminden çeşitli isimlerin verildiği operasyonlar yapıldı, ama karşı cephede yani işi bitirenler tarafında benzeri durum bir türlü gerçekleşmedi.

Daha da vahimi her iki tarafı da yolsuzluğa ve usulsüzlüğe götüren yasalar, devlet kademelerindeki işler düzene sokulmadı. Türkiye gibi bir ülkede, devletin her hangi birimiyle işi olanlar muhakkak surette ekstra rakam telaffuz etmek zorunda. Bu durumdan hiçbir kurumu muaf tutmak mümkün değil.

Sistemi değiştirmedikten sonra, iş adamına, güven duyulması gereken kurumlara, çamur atarak, sermayenin kaçışını ortam hazırlayıp zayıf düşerek Türkiye'nin ileri gitmesi söz konusu değil. Böyle bir ortamda, tahliyeci hiş bitiren bakanla, yolu gösteren polisle, rüşvet alan askerle hasılı her şeyle karşılaşmak mümkün.

Mevzuatlar, yasalar bu kapıları açık tutuyor. Devletin mekanizması doğru işlemediğinden, vatandaş, iş adamı, yönetici kısacası her kademeden insan hayatın sürüp gitmesi için Türk zekasıyla her türlü çözüm üretmek zorunda kalıyor.

Bugün ortaya çıkan kötü bir tablo, rakip gurubun, bir cenahın işine geliyorsa sonuna kadar gidelim havasına giriyor. Karşı taraf sessiz kalıp, 'Bu da geçer yahu' demek zorunda kalıyor. Hasım hesaplarıyla ülkeyi düze çıkarmak, hesap sorarak, yaşam alanlarını daraltarak, ancak kendimize kötülük yapabiliriz. Hatırlayalım, daha önce polisiye operasyonlarla üzerlerine gidilen iş adamlarının kaçı suçlu çıktı.

Siyasi cenahtan kim, bürokrasi ayağından kimler içeri alındı. Ve bu operasyonlar sebebiyle kayıt dışında olan ne kadar para Türkiye'den uçtu. Yasal düzenleme, afla bazı gerçeklere vakıf olarak suçların önüne geçme, yargıda adalet bizdeki idarecilerin de kitaplarına girmek zorunda. Adalet Bakanı Çiçek, Neşter-2 operasyonu için de, 'Bırakalım yargı görevini yapsın. Siz de, biz de, hepimiz yargıya güvenelim' diyor.

Doğru, fakat bundan öteye eksik olan başka bir şey yok mu? Daha somut örnek; Bakan Çiçek, daha önce VIP Salonu'nda gördüğü Halis Toprak için neler söylediğini biliyoruz. Batık banka patronu, giyimi, kuşamı yerinde, etrafa koku saçarak yürüyor bir de VIP Salonu'nu kullanıyor. Sayın Çiçek, Toprak'ın VIP Salonu'nu kullanmaması için ne yaptı? Bakanlar Kurulu'na konuyu götürüp, mevzuat değişikliği istedi mi? Ya da İç İşleri Bakanı Abdulkadir Aksu, bu konuyu niçin gündemine almadı? Sadece suçlamak, pisliği işaret parmağıyla göstermek yeterli değil.

Hükümetin Avrupa Birliği (AB) uyum yasaları çerçevesinde yürüttüğü çalışmalar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kararlılığı olmasa, bu düzen bazı bakanlarımızla böyle gider mi? Merak-ı mucip bir konu. Ama bir yerden temizlenmeye başlamamız gerekiyor. Her tarafı yakarak, yıkarak, göz boyama adına işleri abartarak, polisiye oynamaya meraklılara imkan tanıyarak, Anadolu'da yapılacak her iş dönüp, yine bizleri vuracaktır. Devletin yönetenler, polis gibi değil müdebbir tüccar gibi davranmak zorunda...

Maliye'nin vergisi hazinenin gergisi
Geçen hafta Maliye Bakanlığı'nın havacılık sektörüne yönelik yaptığı vergi düzenlemelerini ve içtihat kapısının açık kaldığı yasalar üzerinde oynamalarını yazdık. Sektörde her kafadan farklı ses geldi. Maliye'den konuya aydınlatacak cevap ise gelmedi.

Bu defa Hazine Müsteşarlığı havacılığı uçurmak için niyetli. Onların derdi ise Sivil Hava Araçları Üçüncü Şahıs Mali Mesuliyet Sigortası'nın Ticari Olarak Temin Edilemeyen Kısmının Devlet Garantisi ile Karşılanması Hakkındaki 4911 numaralı Kanun'la hava yollarından yolcu başına dünya ortalaması olan 25-30 sent almak yerine 60 sent tahsil etmek. Devlet Garantisi Bedeli'nin üzerine de yurtiçi uçuşlarda yüzde 18 KDV bindiriliyor. Daha önce bu konuyu da oldukça detaylı yazmıştık. Ama Hazine'de Maliye gibi havacılığı pahalı hale getirmek için elinden geleni yapıyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 'Enerji'de Rusya ile yeni dönem'   / 23-02-2004
 Enerjide sarpa saran işler   / 21-02-2004
 İstanbul yarışında sona doğru   / 18-02-2004
 TÜPRAŞ-Tatneft ikilemi   / 16-02-2004
 'Caça as palavras'   / 14-02-2004
 TOBB toparlanmalı   / 07-02-2004
 Vah TOBB vah!   / 28-01-2004
 TOBB taca çıkıyor mu?   / 26-01-2004
 Denizde ucuz yakıtta tekel dönemi   / 21-01-2004
 Adaletin parayla imtihanı   / 19-01-2004
İLKER SARIER
Niye başarılı olamadılar?
Neşe Düzel, Radikal'de...
ŞELALE KADAK
e-dönüşüm için yola çıktılar
Siz bu satırları okurken...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Yatırım atılımı için düşük enflasyon fırsatı
Yüksek...
GÜNTAY ŞİMŞEK
İran'dan neden doğalgaz alıyoruz?
Bugün itibariyle...
Kartal'da mazot yüklü tanker faciası 9 Ölü,27 Yaralı
İstanbul Kartal'da mazot yüklü bir tanker yokuş aşağı inerken...
"Tanker patlasaydı Kartal havaya uçardı"
İtfaiye Daire Başkanı Ali Karahan tankerde 20 ton mazot bulunduğunu...
Avşar bu yıl 1 trilyon 371 milyar lira vergi verecek
Avşar bu yıl 1 trilyon 371 milyar lira vergi verecek
Hülya Avşar, bu yıl yine rekor düzeyde bir vergi ödeyecek. Avşar,...
Müzikte anne-oğul dayanışması
Müzikte anne-oğul dayanışması
Yeni albümü için stüdyoya kapanan Sezen Aksu şarkılarının sözlerini...
IMKB
E: 18,707 D:% 1.13
DOLAR
S: 1,324,000 D:% -0.08
EURO
S: 1,672,000 D:% -0.30
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.