kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Tartışılan alan

Toplumların değişme hızı kıstas alınırsa, Türkiye'de yaşayanlar gerçekten bir değişim fırtınasının içinde. Bu nedenle de kafaların karışması, bu hızın insanlarda korkular yaratması şaşılacak sonuçlar değil. Üstelik alışık olduğu kalıpların dışına büyük bir hızla taşan, yalnızca Türkiye de değil.
Dünya gerçekten geniş kapsamlı ve köklü bir yeniden yapılanmaya gidiyor. Küresel düzenin temel ilkelerinin ne olacağı, ne olması gerektiği hakkında sert bir mücadele yaşanıyor. Siyasi anlamda da dünya düzeninin temel kavramlarının, davranış kalıplarının ve devletlerin hareket alanlarının ne olduğunun tanımlanması mücadelesi var. Dünyada kurulacak yeni düzenin parametrelerinin nasıl belirleneceği ise büyük ölçüde Türkiye'nin etrafındaki bölgelerin dünya sistemiyle ne türden ilişki kuracağına bağlı.

Bush'un savaş 'itirafı'
Giderek daha fazla lafı edilen Büyük Ortadoğu kavramı da bu bağlamda üretildi. Aslında ABD'deki çeşitli düşünce kuruluşlarınca en azından on yıldır tartışılan bir kavram bu. Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden Profesör Duygu Sezer, bu kavramı Türkiye'nin yeni dış politika arayışları bağlamında 1990'ların başında nakış gibi işlemişti.
Yeni olan, kavramın dünya kamuoyuna malolması. Bu da Başkan Bush'un geçen yılın sonlarında yaptığı bir konuşmada, Irak'taki müdahalenin asıl amacının Büyük Ortadoğu'ya demokrasi getirmek olduğunu söylemesiyle gerçekleşti.
Şimdilerde Büyük Ortadoğu diye adlandırılan alanın, aslında geçmişte Ortadoğu bölgesiyle ilgili ders kitaplarında tanımlanan Ortadoğu'dan bir farkı yok. Gene Kuzey Afrika, Maşrek, Körfez Bölgesi ve Türkiye, hatta Pakistan bu alana dahil ediliyor. Ancak konuyla ilgili tartışmalar; Afganistan, Kafkaslar ve bir ölçüde Orta Asya'yı da içerdiği için kapsama alanı daha geniş sayılabilir. Konu moda olduğundan beri, bazı İslamcı yazarların iddia ettiği gibi ta Endonezya'ya kadar uzanan İslam dünyası değil büyük Ortadoğu'yu tanımlayan.

İslam'la ilgisi yok
Bu nokta aslında Türkiye'deki tartışmalarda kaçınılması gereken yanlışın ne olduğunu da belirliyor. Büyük Ortadoğu tartışmalarını yalnızca kültürel ya da uygarlık boyutunda değerlendirmek meselenin asli boyutunu, yani siyasi anlamını kaçırmak demektir. Tanımlanan coğrafyada yaşayan insanların ezici çoğunluğu Müslüman'dır.
Ancak bu proje bir "İslam" ile savaş projesi değil, sürekli istikrarsızlık üreten bir bölgenin dünya sistemine eklemlenmesi projesidir. Dolayısıyla tartışmanın seküler ve siyasi bir dille yapılması, dünya sistemine entegre olmanın artı ve eksileri çerçevesinde tartışılması daha anlamlı olur.
Burada yaşayanlar Hindu, Budist veya Hıristiyan olsalardı da aynı gereklilik dünya düzenine hakim olanlarca hissedilecekti. Ayrıca bölgeyle ilgili kaygıları olanlar yalnızca Batılılar da değil.
Bu perspektiften bakıldığında Türkiye'nin, Batı ittifakı ve özellikle NATO açısından birinci derecede önemli stratejik mesele haline gelen bu konuda söyleyecek çok sözü olması gerekir. Türkiye bu tartışmaya ve siyaset arayışına hem bölgenin bir ülkesi, hem de sosyal, kültürel ve stratejik düzeylerde çok kimlikli bir aktör olarak katılmalı ve katkıda bulunmalıdır.
Bu katkıların şekillenmesi için gerekli tartışma başladığında da ilk yapılması gereken şey, düşünceyi takıntılardan arındırmak olmalıdır.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kader seçimleri   / 19-02-2004
 Güç kayması   / 15-02-2004
 "Dönmüyorum"   / 12-02-2004
 Irak politikasının geleceği   / 05-02-2004
 Araplarla Kürtlerin mücadelesi başladı   / 02-02-2004
 Çıkarmanın Ardından   / 01-02-2004
 Vietnam'ın gölgesi   / 29-01-2004
 Zirvelerin ötesi   / 25-01-2004
 CHP ve gelecek   / 22-01-2004
 Kapıdaki yumurta   / 18-01-2004
SOLİ ÖZEL
Tartışılan alan
Toplumların değişme hızı kıstas...
Bir uyarı da şifo'dan 0-0
Bir uyarı da şifo'dan 0-0
Ligin ikinci yarısındaki 4 maçta iki galibiyet, bir yenilgi, bir...
Mondi hazır da... 2-1
Mondi hazır da... 2-1
UEFA sınavı öncesi defansı tel tel dökülen G.Saray, Necati ve Prates...
Şimdi sıra gönül yolunda
Şimdi sıra gönül yolunda
Seçim kampanyasını kendi bölgesi Siirt'te açan Başbakan Erdoğan,...
Kanlı siyaset
Kanlı siyaset
Adana Yumurtalık'ta AKP'den aday adayı olan Emine Koçak Memili'nin,...
"Ne sağcıyım ne de solcu" devri kapandı
Güçbirliğinin Ümraniye adayı Arif Sağ ile Esenyurt'ta yeniden aday...
'Beni neden bıraktın Ozan?'
'Beni neden bıraktın Ozan?'
İzmir'de yanan kafeteryanın garsonu Ozan Denizgezen, Müjde'yi...
Kubilay'a dikkat!
Bakırköy'de Kubilay sahte isimli bir genç tatlı dilini ve şıklığını...
Yüzerek yardım getirdi
Adapazarı'nda yolcu midibüsü dereye uçtu. 9 kişiye mezar olan araçtan...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.