kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Şeker gibi sörfçü
Şeker gibi sörfçü
Diyabetten korkma geç kalmaktan kork

Önce insülin sonra madalya

Uğur İyigün Türkiye'deki beş milyon şeker hastasından biri. Diyabeti yenebilmek için sörfe başlamış. Şimdi madalyalı milli sporcu. Her yarış öncesi insulin iğnesi yapıyor.

***

Şeker gibi sörfçü

Diyabet hastalığını yenmek için sörfe başlayan Uğur İyigün, şimdi Türkiye'yi uluslararası yarışlarda temsil ediyor. Sörf tartası üzerinde insülin iğnesi yapan rüzgarın çocuğu, şaşkın bakışlar arasında madalya kazanmayı sürdürüyor..


GİRİŞ
Diyabet ya da Türkiye'de daha yaygın adıyla kullanılan şeker, dünyada en sık görülen kronik hastalıklar arasında bulunuyor. Dile kolay 180 milyon insan bu hastalıktan etkileniyor. Türkiye'de 5 milyon insanın ortak sorunu. Ancak her üç diyabetliden biri hasta olduğunu bilmiyor. Yaşamını sürdürürken diyabet son derece sinsi davranarak vücuduna zarar veriyor.

Kan şekeri yüksekliği olarak tanımlanan bu hastalık ağır organ hasarlarına, erken ölümlere neden olduğu için en tehlikeli hastalıklardan biri olarak kabul ediliyor. Oysa teşhis edildiğinde düzenli takip ile tedavi edilip kontrol altına alınması mümkün. Hastalığın üzücü sonuçlarından korunmak için özel bir yaşam stiline alışmak gerekiyor. Bu yazı dizisinde yakından tanıdığınız insanlar, sanatçılar, politikacılar hatta sporcular hastalığı ve sürdürdükleri yeni yaşam stilini anlatacaklar.

Uyguladıkları yöntemleri, çektikleri sıkıntıları dile getirirken diyabet hastalığı hakkında ipuçları verecekler. Tıp dünyasında diyabetle ilgili yapılan son gelişmeleri uzmanlar anlatacak. Türk Diyabet Vakfı Başkanı Temel Yılmaz, her gün sizlerden gelen ve doktorunuza bile sormaya çekindiğiniz sorularınıza yanıt verecek. Her yaştan insanı çoluk, çocuk demeden etkileyen şeker hastalığı ya da diyabet hakkında herşeyi bulacaksınız...


Diyabete savaşabilmek için başladığı sörfte milli oldu. Türkiye'yi yurtdışında temsil eden 21 yaşındaki Uğur İyigün insülün iğnesini yarışlardan hemen önce sörf tartasının üzerinde yapıyor. Yarış sırasında sırtında taşıdığı şekerli su ile kontrolünü sağlıyor. Akdeniz üçüncüsü olduğu yarışı şeker komasına girmek üzereyken tamamlayan genç sporcu, "Koma benim için bir spor kazasıdır. Genelde sağlığıma iyi bakıyorum ve diyabet için gerekli olan disiplin spor hayatımda işime yarıyor. Yaptığım spor da sağlığıma iyi geliyor" diyor. Onu sahilde iğnesiyle görenlerin zaman zaman doping yaptığını sandığını da anlatan İyigün, spor dünyasının diyabeti tanımadığını söylüyor.

Dünyada pek çok diyabet hastası yaşamlarını bu sorunlarına karşın sürdürmeye çalışıyorlar. Uğur İyigün'de Türkiye'deki 5 milyon diyabet hastasından biri. Onun hastalığa karşı verdiği savaş madalyalarıyla belgeleniyor. Diyabeti için sürdürdüğü mücadeleyi spor hayatında da uygulayan İyigün, hastalıkla yeni tanışanlara örnek gösteriliyor.

İyigün'e, beş yıl önce Saint Benoit Lisesi'nde okurken gece sık sık tuvalete gidip, çok su içmesi, ağız kuruluğu gibi sorunlarının ardından diyabet teşhisi konulmuş. Yapılan bir dizi testten sonra teşhisi kesinleştiren doktorlar hem Uğur'u hem de ailesini şaşırtmışlar. Uğur İyigün, "O güne kadar ailemde hiç diyabet hastası olmadığı için böyle bir olasılığı düşünmemiştik bile. Hastalığı daha sonra hem ben hem de ailem öğrendi" diyor.

SÖRF İLAÇ GİBİ GELDİ!
1999 yılının nisan ayında hastalığının teşhis edildiğini ve sürekli egzersiz yapması gerektiği için haziran ayında rüzgar sörfüne başladığını anlatan Uğur İyigün, "Sonra sörf ben de tutku halini aldı" diyor. Lise eğitiminin ardında dünyada yapılan pek çok uluslar arası organizasyonda Türkiye'ye temsil eden Uğur İyigün, Yelken Federasyonu tarafından milli sörfçü olarak seçilmiş. Avustralya, Fransa, Atina, İspanya, Tayland, İtalya gibi pek çok ülkede Türkiye adına yarışan Uğur İyigün'ün yaptığı spor o denli hayatını kaplamış ki Marsilya'da Spor İşletmesi okumaya başlamış.

Diyabet nedeniyle son derece disiplinli bir hayat sürmesi gerektiğini anlatan Uğur İyigün, "Bu yaşam stili spor hayatımda işe yarıyor. Sörf zor bir spordur, vücut kondüsyonu gereklidir. Bazen saatlerce dalgalarla, rüzgarla boğuşmamız gerekiyor. Bunun için yaptığımız egzersizler hastalık için de ilaç oluyor. Diyabet için de spor için de mücadeleci olmak gerekli" diyor.

BİR YAŞAM STİLİ
Yarışlara çıkmadan önce en büyük korkusunun şeker komasına girmek olduğunu anlatan Uğur İyigün, "Bir kez kulüpte antrenman yaparken dikkat etmediğim için komaya girmişim. Denizde kendimden geçtiğimi arkadaşlarım anlamış. Bir saat sonra beni buldular" diyor.

Diyabeti nedeniyle yaşadığı tatsız olayların onun için spor kazası olduğunu vurgulayan İyigün, "Geçen yıl Fransa'da yapılan Akdeniz sörf şampiyonasında şekerim düşmüş. Ancak bu yine benim ihmalimden kaynaklandı. Yarışı yarı koma halinde bitirdim. Aslında yapmamam lazımdı ancak üçüncü oldum" diyor. Bu gün bu tür risklere girmekten çekindiğini ve şeker ölçümlerine çok daha dikkat ettiğini anlatan Uğur İyigün, "Stres bazen şekerimin oynamasına neden oluyor. Bu konuda artık uzman oldum.

Esra TÜZÜN

DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Kubilay'a dikkat!
 Yüzerek yardım getirdi
 Kar gidiyor yağmur geliyor
 Babasının resmine sarıldı
 63 yerinden bıçakladı
 Arabada vurup fırlatıp attılar
 Omega 3 astımı önlüyor
 Kansere karşı bira
 Annesinin evinde yakalandı
 Evlat edinene doğum izni
ERDAL ŞAFAK
Bu geziye dikkat
Ankara'nın şu sıralar geleni gideni pek...
AHMET HAKAN COŞKUN
'Süryani' imiş!
9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde...
MEHMET BARLAS
Mutlu olmak, bir diskçalar mesafede...
İki hafta önce...
ÖMER ÇELİK
İyi yaşam ve yerel perspektifler
Türkiye için önemli bir...
SAVAŞ AY
Televizyon günahkarmış!...
Kötü giden her şeyin...
REFİK DURBAŞ
Yayınevleri 'korsan' değildir
Korsan yayıncılığı...
NEBİL ÖZGENTÜRK
Çizgi filmin gücü...
Çizgİ deyip geçmeyin.
Bazen...
HINCAL ULUÇ
Barlas aldı götürdü..
Mehmet Barlas 1950'lerde dansı...
Bir uyarı da şifo'dan 0-0
Bir uyarı da şifo'dan 0-0
Ligin ikinci yarısındaki 4 maçta iki galibiyet, bir yenilgi, bir...
Mondi hazır da... 2-1
Mondi hazır da... 2-1
UEFA sınavı öncesi defansı tel tel dökülen G.Saray, Necati ve Prates...
Şimdi sıra gönül yolunda
Şimdi sıra gönül yolunda
Seçim kampanyasını kendi bölgesi Siirt'te açan Başbakan Erdoğan,...
Kanlı siyaset
Kanlı siyaset
Adana Yumurtalık'ta AKP'den aday adayı olan Emine Koçak Memili'nin,...
"Ne sağcıyım ne de solcu" devri kapandı
Güçbirliğinin Ümraniye adayı Arif Sağ ile Esenyurt'ta yeniden aday...
'Beni neden bıraktın Ozan?'
'Beni neden bıraktın Ozan?'
İzmir'de yanan kafeteryanın garsonu Ozan Denizgezen, Müjde'yi...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.