kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Golleri Hakan Şükür'ün gözünden izleteceğiz
Golleri Hakan Şükür'ün gözünden izleteceğiz
Kâr etmez diye gelmediler!

Digiturk'ten Göz Kamerası

Süper lig yayınında yeni uygulama. Bundan böyle maçlar bir futbolcunun üzerindeki kameradan izlenebilecek.


***

Golleri Hakan Şükür'ün gözünden izleteceğiz

Digiturk, yakında futbolcuların üzerine mikro kamera yerleştirerek, TV izleyicisine maçı en sevdiği futbolcunun gözünden izletmeye hazırlanıyor. Bu teknoloji Formula 1 pistlerinden yeşil sahalara taşınıyor..

Hayal etmenin sonu yok. İşin en güzel yanı da bu hayallerin bir bir gerçeğe dönüştüğüne tanıklık etmek. Digitürk Genel Müdürü Ertan Özerdem'in anlattıklarını okuyunca ne demek istediğimi anlayacaksınız. Sadece görüntü ve ses ileten bir cihazdan olmaktan çıkıp, interaktif hale gelen ve izleyiciyi bilgi bombardımanına tutan televizyon sayesinde, sporsever ya da müziksever müthiş keyifli ve eğitici vakit geçireceğe benziyor. Düşünsenize Fatih Terim fanatikleri, yakında isterlerse Galatasaray maçlarını Terim'in gözüyle seyredebilecek!

Tüm bunları bize sağlayan da digital platform. Konuya uzak olanları da yakınlaştırmak için size öncelikle digital platform'la ne denmek istendiğini özetleyeyim. Örneğin Digitürk'ü ele alalım. Şirket, 15 uydudaki çeşitli kanallarla sözleşme yapıyor. Bu kanalları çeşitli antenlerle alıp kendi binasında topluyor ve digitale çeviriyor. Sonra da kendi özel kiraladığı uyduya çıkarıp, evlere sinyalleri dağıtıyor. Aboneler de evlerine bir uydu alıcı koyarak, digital yayına ulaşıyor. Böylece bu sisteme abone olan, televizyonunu açtığında, ona ismiyle hitap eden, çeşitli sorular soran ve cevap bekleyen, kumandayı kullanarak bin bir türlü bilgiye ulaşan bir sistemin karşısında buluyor kendini. Peki bizleri ne sürprizler bekliyor? İşte bu sürprizleri de Digitürk Genel Müdürü Ertan Özerdem'den dinliyoruz.

* Digiturk kullanıcısı olarak, şu anda ben televizyonumla interaktif bir durumda olduğumu söyleyebilirim. Televizyonumu her açışımda bana sürekli sorular soruyor. Geçenler de televizyondan mesaj dahi geçtim. Bu iş nereye gidiyor? Digital platformun gelecekteki sürprizlerini anlatır mısınız?
Bu iş öyle yerlere doğru gidiyor ki, şu anda sadece hayalini kurduğumuz şeyler gerçek olacak. Yeni teknolojileri Digiturk olarak çok yakından takip ediyoruz. İletişim teknolojisi GSM, digital teknoloji ve internet olmak üzere üç bölüme ayrılıyor. Şu anda bu üçü birbirine çok yaklaştı. Şimdi zaten cep telefonundan fotoğraf ve elektronik posta göndermeye başladık. Biz neler yapacağız onlardan bahsedeyim. Digiturk'de şu anda izlediğiniz bir kanalla ilgili bilgiyi zaten hemen info'ya basıp alıyorsunuz. Üzerinde çalıştığımız projeleri hayata geçirince, diyelim Mezzo kanalında bir klasik müzik konseri izliyorsunuz. Bir kemancı dikkatinizi çekiyor. Onun daha önce nerelerde çalıştığını, hangi konserlerde yer aldığın vs. merak ediyorsunuz. Kumandanızı elinizi alıp, oku kemancının üzerine tıklatacaksınız ve kemancı hakkındaki bütün bilgiler TV ekranına dökülecek. Ya da adamın çaldığı kemanı kimin imal ettiğini merak ettiniz. Yine aynı işlemi yapıp, keman hakkında bilgi alacaksınız.

* Televizyon tam anlamıyla eğitim kutusuna dönüşecek o zaman?
Babalar ve anneler bu işe çok sevinecek! Çocuğuyla birlikte hayvanlar alemini seyreden bir baba var. Bir sözlü anlatım var ama işte çocuk bununla yetinmiyor. Başlıyor sormaya, 'Baba bu aslanın neden burda yelesi var? ' Çocuk aklına takılan herşeyi sıralıyor, baba cevap veremiyor. İşte o zaman yine tıklayabilecek. Ekranla interaktif olacak ve bütün bilgiyi bulacak.

* Şu interaktif olma konusu sanırım en çok futbol severlerin işine yarayacak. Onlar için de düşünülen yenilikler var mı?
Şimdi artık kameralar minicik. Örneğin Hakan Şükür'ün formasına kamerayı takacağız. Şükür sahada koşuyor. Kamera da onunla. Ekranda 'Hakan Şükür gözüyle Galatasaray maçları' diye bir buton olacak. Ona bastığınız anda, Hakan Şükür'ün gözüyle maç izleyeceksiniz. Şükür, sağa kaçıyor, sola kaçıyor, topa vurmaya çalışıyor. Siz de onunla birlikte topu takip edeceksiniz. Veya Fatih Terim gözüyle maç izlemek mümkün olacak. Şu anda zaten biz üç farklı kameradan çekmeye başladık maçları. İsteyen istediği kameradan izleyebiliyor. İsteyen kale arkasından, isteyen ana kameradan ya da üçüncü kameradan seyredebiliyor. Diyelim siz takımınızın sadece hücum yaparken ki pozisyonlarını izlemek istiyorsunuz, o zaman kale arkası butonuna basıp, seçiminizi yapıyorsunuz. Bu yeniliklerimizin daha ilk adımları.

* Abone sayınız ne oldu?
800 binlerdeyiz. Bu yıl 1 milyonu hedefliyoruz. Abonelerimiz daha çok büyük şehirlerde şu anda. Çünkü pahalı geliyor bir çok aileye. Biz de bu yüzden ucuzlatmanın yollarını araştırıyoruz.

* Nasıl ucuzlatabilirsiniz?
Örneğin parçalara bölüyoruz, daha da bölebiliriz. Anadolu'daki insan Mezzo kanalını istemiyor ki. Ama İstanbul'da bir kesim var, bayılıyor. Kaç kişidir bu? Belki 2 bin. Bu kanalın parasını kullanmayanlardan almamak gibi projeler üzerinde çalışıyoruz.

* Sizce aboneleriniz Digiturk'ü sadece bir televizyon olarak değil, sürekli bilgi alabildiğin, iletişim halinde olabildiğin, interaktif bir platform olarak görüyor mu?
Şu anda bunu fark edenlerin sayısı çok değil. Digital görüntü elde ettikleri bir televizyon diye düşünenler çoğunlukta.

* Sanırım birden fazla kumanda kullanmak, tuşlar biraz korkutuyor...
Onun üzerinde de çalışıyoruz. Basit kumandalar çıkartacağız. Çok basit, dört işlem yapan basit hesap makineleri gibi. İstemeyen insanları 'illa teknolojiye alışmak zorundasınız' diye zorlamayacağız.

* Sistemi kırıp, para ödemeden Digiturk kanallarını izleyenlere karşı ne yapıyorsunuz?
Digiturk'ün standart paketini alıyorlar. Sonra da 50 dolara aldıkları bir kartla, diğer kanallara ulaşıyorlar. Teknolojimiz uydudan bu cihazları tespit edip, çalışmayacak hale getirmeye muktedir, her ay öldürüyoruz. Niye hiç durmuyor? Çünkü ayda bir cihazları ölenler bir daha almıyor ama yeni müşteriler hiç bilmediği için alıyor ve ticaret böyle dönüyor. Şu anda Lig TV'yi bir kişi bile bedava izleyemiyor. Bir hafta önce bir operasyon yaptık ve durdurduk.

* Legal olmayan yoldan sistemi kullanan aboneyi tespit edebiliyor musunuz?
Bütün bu illegal kullanıcıların görüntüsü gitsin diye havadan bir sinyal gönderiyoruz. 'Görüntü gidince, telefona sarılıp, bizi arıyorlar, görüntüm gitti' diye. Tabii bizi arayınca, biz neden gittiğini biliyoruz ve aboneyi tespit ediyoruz. Bir defasında bu abonelere 200 milyon lira ceza yazdık. Herkes de ödedi. 2 trilyona yakın para topladık. Biz bununla mücadele ediyoruz. Şifreleme sistemini de zaten 6 ay sonra yeniliyoruz ve bunu yaptıktan sonra 2 yıl kırılması mümkün olmayacak.

* Şimdi bir de Freetv çıktı. Digiturk'e rakip olmuyor mu?
Bizim açımızdan tehlikenin t'si yok. Çünkü Freetv'de bir cihaz satıyorlar. Uydu alıcısı yani. Alın bu cihazı, bütün kanalları seyredin diyorlar. Digital televizyonla bir alakası yok. Bir de gazete ilanlarında bir çok kanalın adını yazıyorlar. Henüz anlaşma yapmadıkları halde. Her verdikleri ilana dava açıyoruz. 1 trilyonluk dava açtık. Telekomünikasyon Kurumu'a ve Rekabet Kurumu'na şikayet başvurusu yaptık.

'MIŞ' GİBİ YAPIYORLAR!
* Digital yayın anlamına gelmiyor yani?
Türkiye'de digital platform olmanın ilk şartı Telekomünikasyon Üst Kurumu'ndan platform lisansı almak. Yok böyle bir lisansları. Yani hepsi yalan. Bu iş çok büyük bir fiyasko. Bizim her bir kanalla sözleşmemiz var ve hepsine para ödüyoruz. Lig TV'yi almışım ben, senede 100 milyon dolar ödüyorum. Bunu da tabii aboneden alacağım. Şimdi Lig TV'yi Allah bilir havada çalmaya çalışacak ve sonra Lig TV bizde diyecekler. Şimdi bu olmadı. Bilinen bir şirkete yani Doğan Grubu'na yakışmadı. Sansui falan var ama Doğan Grubu açıklama yaptı, arkasında olduğunu söyledi. Vestel geçen gün ilan verdi. 65 milyona ben de bu cihazı veriyorum dedi. Aynı işi yapıyor yani. Demek istiyorum ki bu farklı bir şey değil. Piyasada zaten bu cihazlardan vardı. Zaten Türkiye'de ayda 100 bin tane digital uydu alıcısı satılıyor. Yeni bir şey yok ortada. Hele digital platform hiç yok. Kendilerine birazcık Digiturk'müş gibi göstererek dekoderleri satıyorlar. Biz buna 'mış gibi' yapmak diyoruz.

* Türkiye'de Digital Platformu ilk başlatan şirket Digiturk mü?
Şirket 1999'da kuruldu, 2000'de de yayına başladık. Digital platformu Türkiye'de ilk kuran biziz ve şu anda tekiz. Bir de Star Digital çıktı. Ama büyük yatırım yapmamışlardı. Sonra vazgeçtiler.

* Neden vazgeçtiler?
Bir rekabet ortamı oldu. Önce biz çıktık. Yüz milyonlarca dolar yatırım yapmıştık. Bizim ödenmiş sermayemiz 220 milyon dolar. 200 küsür milyon dolar da taahhütlerimizle birlikte, bu iş 450 milyon dolarlık bir iş. Bir tarafta biz, diğer tarafta 15-20 milyon dolar yatırmış bir firma var. Tabii ki öndeydik.Onlar abone alamadı, biz aldık.




DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 'Ganimet bulmuş gibi üşüştüler'
 Görüntülü Eyfel hatırası ile Anadolu digitale geçti
 Dünya Bankası enerjide 'Rottweiler Modeli' önerdi
 Kombassan'a Sudan'da SPK'dan yakın markaj!
 Pamukova'daki çiftliğe baskın
 Erdoğan'dan benzine zam sinyali
 Kipaş 20. yılında ürün yelpazesine denimi de ekledi
 Rekor kârlar 2003'te kalacak
 Geçişte otellerle çalışılacak
 Digitalde dünyanın ilk dördü
 Teşvik piyangosu dört borsa şirketine çarptı
 Helikopter Cavit Çağlar'ın değil
ALİ SAYDAM
Sıkıcı reklamlardan kurtuluş yolu açıldı
Reklamı ilk...
YAVUZ SEMERCİ
77 milyar dolar komedisi...
Geçen hafta bazı gazetelerde...
İLKER SARIER
Uğur Dündar nasıl gitmiş?
Akşam'da, Zülfikar Doğan...
Kubilay'a dikkat!
Bakırköy'de Kubilay sahte isimli bir genç tatlı dilini ve şıklığını...
Yüzerek yardım getirdi
Adapazarı'nda yolcu midibüsü dereye uçtu. 9 kişiye mezar olan araçtan...
'Firuze' sinemalarda
'Firuze' sinemalarda
Son zamanlarda yapılan en kaliteli yerli filmler kervanına 'Neredesin...
Moda Polisi
Moda Polisi
Avrupai tipi kurtarmış.
Daha çok spor giyinmeyi seven Mine...
IMKB
E: 18,604 D:% -0.01
DOLAR
S: 1,326,000 D:% -0.23
EURO
S: 1,679,000 D:% -0.53
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.