kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hincal Uluc @ SABAH
Tel:
0212 3544813
Fax:
0212 3544891
 
Gazeteci olmak.. Ya da olmamak..
Şakanın matematiği
Ne sıcak bir pazar!..
262 İmza
Bizim duvar
Sevdiğim laflar

Gazeteci olmak.. Ya da olmamak..

Öyle bir gazete olacak ki, hep sizin hoşunuza gidecek şeyleri yazacak.. Hoşunuza gitmeyen haberler girmeyecek. Yorumlar yapılmayacak..
Böyle bir gazete olur mu?..
Olur.. Adınız Rockefeller ise olur. Bastırırsınız parayı.. Bir gazete yaparlar tam da sizin keyfinize göre.. Hatta pembe kağıda basarlar.. Her sabah gazetenizi elinize alır ve pespembe bir dünyanın haber ve yorumlarını okursunuz..
Baba Rockefeller'in böyle bir gazetesi vardı. Her gün bir tek tane basılan..
Eğer iki gazete satmak istiyorsanız, en az bir okuru rahatsız etmeyi göze almanız lazım.. Yüz binler, milyonlar satma ise niyetiniz, o zaman yüz binleri milyonları rahatsız etmeyi göze alarak, sadece ve sadece bu mesleğin temel ilkelerini bilmeniz ve uygulamanız gerekir.
Savaş Ay, Cem Karaca'nın eşi ile Edip Akbayram arasında geçen bir konuşmayı yazdı. Kıyamet koptu.. "Vay efendim bunu nasıl yazarsın, niye yazarsın?.."
Dikkat buyurun "Bu haber yalan.. Böyle bir konuşma olmadı" diyen yok.. "Konuşma tamam da niye yazdın" var..
Böyle bir gazetecilik olur mu?.. Haberi alacaksın. Hem de ilginç olduğunu bileceksin.. Ama "Bunu yazarsam Edip ve onun hayranları üzülür" diye yazmayacaksın..
Gazetecilik, hatta bazen bağrına taş basıp doğruları yazmaktır.
Frank Sinatra ve Dean Martin, Cem ile Edip'in dostluğunu bin katlar yakın arkadaş idiler. Küs gittiler. Önce Dino öldü.. Ölmeden önce bin haber gönderdi Frankie'ye.. Frankie affetmedi. Gitmedi. Sonra bir gün ölüm haberini aldı. Yıkıldı. Hatta "O da üzüntüsünden gitti" diyenler de oldu. Ben iki dost arasında olup bitenleri, ikisinin de son yıllarında Amerikan medyasında okudum.. Kimse de çıkıp "Bunları niye yazıyorsun" demedi.. Doğru haber alan kamuoyu da kendi kararını verdi. Kimileri Frankie'ye hak verdi, kimileri "Ölüm döşeğinde küslük mü olur" diye kızdılar.. Bitti gitti..
Siz de olayı bilir ama yazmazsınız.. Sizin bileceğiniz iş.. Ama yazana tepki göstermek.. İşte bu çok büyük bir gazetecilik ayıbı..
Bir başka gazetecilik ayıbını Hakkı Yalçın yaptı.. Takvim'de..
"Hıncal Uluç Sabah binasının yanında park eden araçları uyardı diye, trafik ekipleri gazete çalışanlarının park ettikleri otomobillerine ceza kesiyor.
Herkes Hıncal Uluç kadar talihli değil, gazetenin otoparkına otomobili alınsın.."
Yani Hıncal Uluç, İstanbul'un her yanındaki trafik rezilliklerini yazacak, ama Sabah'ın etrafında olup bitenlere göz yumacak..
Sabah'ın yanındaki iki şeritlik dar yola hem de duble park edip giden arabanın plakasını yazmıştım. Dörtlüleri yakınca kural ihlal etmek serbest diye bir kural var(!) ya.. Meğer atv Genel Müdürü Fatih Edipoğlu'nun makam otosu imiş.. Ben kendi arabamın plakasını yazdım bu köşede.. Ertesi gün ceza makbuzu geldi. Çatır çatır ödedim.. "Sen de ödeyeceksin ve şöförüne diyeceksin ki, 'Bu kentte kimsenin arabası ayrıcalıklı değildir..' Bir daha böyle bir ayıp yapmayacak" dedim Fatih kardeşime..
Ele talkını verip salkımı yutmak yok Hakkı Kardeş.. Gazeteci örnek olmak zorundadır.. Yanı başımızdaki sokakta trafik kirlenmesini görenler "Kendi evinin önünü temiz tutamayanlar ülke sorunlarını mı çözecek" diye gülmezler mi?.
Gazetecinin, yanı başındaki kebabçı dükkanı garsonundan ne farkı var.. Onun arabasına yasak.. Gazeteci arabasına serbest..
Böyle bir şey yok Hakkı.. Bunu öğrenene kadar da "Ben gazeteci oldum" deme sakın..
Kendi arabamı, atv Genel Müdürü'nün arabasını yazamazsam, başkasının plakasını hangi vicdanla yazarım Hakkı?.. Sen hangi vicdanla yazarsın..
47 yıllık gazeteci Hıncal'a bir otopark yerini de çok görme.. Ben senin yaşında iken, gazeteye belediye otobüsü ile gider gelirdim. Basın kartımı gösterdiğim için bedava idi.. Otobüs de gazete kapısında durmazdı tabii.. Ankara'nın sıfır altı 15 soğuğu ve diz boyu karında, ayaklarımız sırılsıklam kaloriferi yanmayan binaya gelir, donmakta olan ayak parmaklarımızı ovarak ısıtır, cebimizde getirdiğimiz yedek kuru çorapları giyerdik..
Arabanı bir alt sokağa park et Hakkı.. Bi zahmet poponu kaldır, üç adım yürü.. Yürümek üstelik faydalı.. Millet yürümek için fitness salonlarına milyonlar veriyor..
Benim yaşıma gelince, gazeteden sana da bazı kolaylıklar sağlarlar, merak etme..

***

Sabah'ın etrafında kuş uçurmayan trafik polislerini kutlarım. Yazdığım yer, mahalle arası sokağı değil.. Bir arter.. Barbaros Bulvarı'ndan, Fulya ve Gayrettepe'ye ordan gidiliyor.. Başka yol yok.. Buraya Başbakan arabası bile park edemez.
Geçen gün Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna gelmiş gazeteye.. Eskortlar falan.. Gazete önünde Beşiktaş'a inen anaarterin bir şeridini kapadılar ve trafiği sıkıştırdılar..
Başkanın da suçu var.. Bizim de var..
Gazete önünde, indi bindi için bir cep var.. Hergün yüzlerce kişinin girip çıktığı her binanın önüne lazım böyle bir cep aslında. Bizde durum uygun var.. Var.. dı.. Bombalar patlayınca, bizim de ödümüz patladı.. Ele talkını verdik.. "Terörle savaşın yolu, hiçbir şey olmamış gibi olağan yaşama devam etmektir" dedik. Kendimiz salkımı yutup, bu cebi beton saksılarla iptal ettik.. Hani bomba yüklü kamyonlar binanın dibine gelmesin.. Şimdi inen binenler İstanbul'un en anaarterinin bir şeridini gün boyu yok ediyor.
Peki önlem ne?..
Nasrettin Hoca'nın türbesi.. Bir defa kazandığımız 1.5 metre binayı kurtarmaz.. İkincisi binanın yarısı bizim. Yarısı İş Bankası.. Cebin yarısı bankanın ve o yarı açık.. Yani bomba kamyonu gene yanaşır isterse.. O zaman bu ne?.. Bu göstermelik korku ne?.. İşe yaramaz önlem için, Sabah trafiği kilitleyebilir mi?. Yan sokakta Hakkı'nın arabasını park ettirmeyen polisler, bu saksıların farkında değil mi?.
***

Medya dördüncü güçtür. Gazeteci, ülkenin ve halkın sorunlarına çözüm üretmekle görevlidir. Kendisi sorun yaratmamak şartı ile.. Haberleri ve yazıları, kendi keyfi içinde kaleme almaksızın.. Keyfe göre habersel ve fikirsel sansür uygulamadan..
Bilmem anlatabildim mi, dostlarım, Hıncal'ın niye seveni kadar nefret edeni var?..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Gazeteci olmak.. Ya da olmamak..   / 17-02-2004
 Doldur boşalt   / 16-02-2004
 İnsanın içini ısıtan beyaz ayılar..   / 15-02-2004
 Aşklar var, unutulmamak için..   / 14-02-2004
 Akut'u sorgulamak gerekmez mi?..   / 13-02-2004
 Sabah Spor ödülleri.. Lucescu.. Ben..   / 12-02-2004
 Halkın parası ile reklam..   / 11-02-2004
 Kendime 14 Şubat hediyesi aldım!..   / 10-02-2004
 Top sevmedi   / 09-02-2004
 Kül tablası suç aleti.. Dolu silah yasal!..   / 08-02-2004
ERDAL ŞAFAK
Ayna ayna, göster bana
17 Ağustos depremini unutan...
MANSUR FORUTAN
İki iyi haber, bir de kötü
Kız arkadaşıma eski...
MEHMET BARLAS
Dersaadet'te verilen hayat ve görgü...
ÖMER ÇELİK
NATO ve Büyük Ortadoğu
BRÜKSEL
ABD'nin...
HINCAL ULUÇ
Şansa Dansa RTÜK ile alay ediyor..
RTÜK Başkanı Fatih...
3 Değil 15 Rus farketmez
3 Değil 15 Rus farketmez
SABAH Spor Ödülleri'nde hem Yılın Atleti hem de Yılın Sporcusu...
Bratu'yu da verin
Bratu'yu da verin
Rus ekibi G.Saray'a, "Mart'a kadar gelirse 5.5 milyon dolar veririz"...
CHP grubunda şerefsiz' kavgası
CHP grubunda şerefsiz' kavgası
CHP Grup toplantısında Trabzon Milletvekili Şevket Arz, seçim...
Yorgo cesaret verdi
Yorgo cesaret verdi
Ara bölgeye giderek Kıbrıslı Türkler'le buluşan PASOK Genel Başkanı...
'AHTAPOT' çetesinin tam 20 trilyonu vardı
'AHTAPOT' çetesinin tam 20 trilyonu vardı
1997'de Bodrum'da faaliyetlerini artıran Amele Çetesi'nin 20 trilyon...
Çocuk yatak toplasın ki uyuşturucuya alışmasın
Çocuk yatak toplasın ki uyuşturucuya alışmasın
ABD'DE bir üniversitenin yaptığı araştırmaya göre, küçük yaşta...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.