kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'AHTAPOT' çetesinin tam 20 trilyonu vardı
'AHTAPOT' çetesinin tam 20 trilyonu vardı
İlk gaspı bir motosikletti
Mağdurlar anlatıyor
İşte çeteyi çökerten albay

Amele çetesi

SABAH, inşaat ameleliğiyle başlayıp kanlı bir çeteye dönüşen Bodrum dehşetinin perde arkasını açıklıyor

Muğla Jandarma Komutanlığı kısa bir süre önce, yörenin en geniş operasyonunu gerçekleştirdi. Bodrum ve çevresinde 300 askerle yapılan baskınlarda 39 kişi gözaltına alındı. Bunlardan 20'si tutuklandı. Çetenin İstanbul lideri ise kaçak.

Rantı görünce suç makinesine dönüştüler
Tutuklu
ve mağdurların ifadeleri bir tatil beldesi için ürkütücü bir tablo ortaya çıkardı. Tabloda 10 yıl önce Bodrum'a inşaat işçisi olarak gelip göz kamaştıran rantla suça bulaşan, kolay servete ulaşanların hikâyesi vardı.

10 KUŞKULU ÖLÜM VAKASI İNCELENİYOR
ÇETE üyelerinin yaşantısı, ele geçen 250 tapu senedi, 170 çek koçanı, trilyonluk senetler, cinayet iddiaları bu dehşetin boyutlarını ortaya koyuyor.


***

'AHTAPOT' çetesinin tam 20 trilyonu vardı

1997'de Bodrum'da faaliyetlerini artıran Amele Çetesi'nin 20 trilyon servetinin olduğu öğrenildi. Çetecilerde 1.5 trilyonluk da senet ele geçirildi. İşte Ahtapot Operasyonu'nun perde arkası....

BODRUM'DA sıradan birer inşaat işçisi ve demirci ustasıyken, ilçeye kan kusturan bir suç ağının elebaşısı oldukları belirlenen Ahtapot Çetesi'nin öyküsü 90'lı yıllarda başladı. Bu yıllarda, turizm potansiyeli nedeniyle inşaat sektörünün ilçede giderek büyümesi biraraya getirdi onları. Yaklaşık 20 kişiydiler. İnşaatlarda kum karıştırıp, demir bağlayan bu işçiler birer suç makinesine dönüşmeden önce, derme-çatma inşaat koğuşlarında birlikte yaşıyorlardı. Bodrum'daki rantı keşfetmeleri uzun sürmedi. Aralarından bazıları kumar, bazıları eğlence dünyasında nam salmaya çalıştı. Rantı görünce de; gasp ve haraç almaya başladılar. Küçük çaplı olaylarda gösterdikleri beceri bir anda Bodrum'daki şöhretlerini tırmandırdı. Kazandıkları parayı en iyi bildikleri işe, inşaat sektörüne harcamaya başladılar. Aynı sektörde müteahhitlerden haraç almayı da sürdürdüler. Ne iş yaptıklarını soranlara ise hep aynı yanıtı veriyorlardı: Taşeronluk yapıyoruz...

AMAÇLARI GAYRİMENKUL
ÇETE üyelerinin tek amacı hızla gelişen inşaat sektöründen para kazanmak değildi. Bodrum'da gayrımenkullerin değerini keşfetmişlerdi ve bölgeyi ele geçirmeye karar verdiler. Amaçları için en uygun yolun tefecilik olduğunu biliyorlardı. Önce küçük çaplı para satarak faizle para kazanmaya başladılar. Borç para verdikleri ilçe esnafı, işadamı, müteahhit ya da mülk sahiplerinin taşınmaz mallarına el koymak için emlak büroları, oto galerisi, ganyan bayi, kıraathaneler kurup esnaf içinde yer edindiler. Bu yolla hem nakit para ihtiyacı olanları keşfedeceklerdi hem de yaptıkları işi meşru hale getirirken, kurdukları haberci ve keşif timleriyle asıl amaçlarına ulaşabileceklerdi. Öyle de yaptılar Bodrum'u parselleme, her çeteye bir faaliyet alanı belirleme işi çek senet tahsilatçısı Turhan Buyurgan'a düştü. Her grup için ilçeyi parselleyerek, faaliyet alanları belirledi. Çetenin en yoğun faaliyet alanı, polisin görev alanı içindeki Gümbet bölgesi oldu. Konacık, Gölköy, Türkbükü, Yalıkavak bölüşüldü. Çetenin faaliyetleri böylece organize olarak başlamış oldu. 1997'de faaliyete başlayan organize çetenin 'haberci' ve 'keşif timleri', nakit sıkıntısı çekenleri belirliyor, çetenin diğer üyeleri ise bu kişilerle ilişkiye geçerek, düşük faizle para veriyordu. Karşılığında da gayrımenkul ipoteği istiyordu.

EMLAKÇI SÜSÜ VERDİLER
BORCUNU ödeyemeyen kişilere başlangıçta 'güleryüzlü' davranan çete üyeleri, vadeleri uzatarak, yeni bir senet daha imzalatıyordu. Senet sayısını 'kartopu' yöntemiyle artıran çete, her defasında borçlulardan yeni ipotek istiyordu. Ödeme yapan mağdurlara senetlerini geri vermeyen çete üyeleri, yüksek miktarda borç çıkardıkları mağdurların mallarına silah zoruyla el koyuyordu. Borçluları, eşlerini ve çocuklarını öldürmekle tehdit eden çete; bu yolla onlarca ev, arsa ile villanın sahibi oldu. Bir çok mağdur, tehdit ve silah zoruyla mallarına el konulduğunu söyleyerek savcılığa ve polise başvurdu. Ancak sonuç alamadı. Çete mensuplarının bazı görevliler ile haklarındaki şikayetleri görmezden gelmesi için, el koydukları gayrımenkullerden pay verdiği iddia edildi. Jandarma'nın düzenlediği operasyondan sonra yaklaşık 20 polisin görev yerlerinin değiştirildiği öğrenildi. Tüm malvarlığını kaybedince intihar eden Ömer Yalçınöz adlı emlakçının da çetenin kurbanı olduğu ortaya çıkarken, 10 şüpheli ölüm ve ihtihar vakası mercek altına alındı.

Zülfikar Ali AYDIN

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Çocuk yatak toplasın ki uyuşturucuya alışmasın
 Dağ gibi milletvekili!
 Sezer İran'da
 Borular dondu Meclis susuz kaldı
 Yargıcın 'onur' emekliliği
 Başpehlivanlar AK Parti'ye girdi
 Muhtarlar sadece el ilanı dağıtacak
 MİT'te de kadrolar hafifliyor
 Doğru Yol'un İstanbul adayı Vefik Alp
SAVAŞ AY
Lütfü Kırdar'da bir gurur gecesi
Sabah genç yaşına...
REFİK DURBAŞ
Bozacı, boza, boz...
ELİNDE tenekeden bir güğüm...
SAİT GÜRSOY
Milli Eğitim Bakanlığı 10 bin öğretmen atayacak
MİLLİ...
MEHMET TEZKAN
Muhafazakar AKP'den sola: Değişime ayak uydurun
Yerel...
EMRE AKÖZ
Paralı üniversite başka özel üniversite başka...
Dünkü...
UMUR TALU
Sahibine göre kişnetmek (2)
Birtakım ilkeler ancak tarih...
MUHARREM SARIKAYA
Kürsüde Kıbrıs, salonda seçim
Meclis'te dün sabahtan...
Türkiye'ye özel statü söz konusu bile değil
Kıbrıs'ta başlatılan müzakerelerle ilgili bir görüşme,...
Kopenhag kriterlerini yerine getiremezsiniz
TÜRKİYE için AB'ye "imtiyazlı üyelik" önerisiyle tepki çeken...
3 Değil 15 Rus farketmez
3 Değil 15 Rus farketmez
SABAH Spor Ödülleri'nde hem Yılın Atleti hem de Yılın Sporcusu...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.