kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ada'da iki taraf da alış-veriş yapacak
Ada'da iki taraf da alış-veriş yapacak
Bayrak ve marşa "Bosna Modeli"

Ada'da iki taraf da alış-veriş yapacak

Annan'ın özel temsilcisi Alvaro De Soto, Perşembe günü başlayacak müzakerelerin iki taraf için de "alış-veriş" şeklinde geçmesini önerdi.

DE SOTO, KRİTİK MÜZAKERE SÜRECİNİ ANLATTI

BM'NİN Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto, New York'ta nefes kesen görüşmelerin detaylarını ve Perşembe günü Ada'da başlayacak müzakerelerin kritik noktalarını gazeteci Mehmet Ali Birand'a anlattı. Bugün saat 17.00'de CNN Türk'te yayınlanacak Manşet programında, Birand'la de Soto'nun söyleşisinden satırbaşları şöyle:

* TÜRKLER BENİ ŞAŞIRTTI
-
Türkler planlarını siyasi açıdan değiştirdiler. Son dönemde Türkiye'nin performansı gerçekten çok şaşırtıcı oldu. Çok cesurca bir atılım gerçekleştirildi. Çok ciddi bir devlet adamlığı gösterildi. Tabii bu, diğer taraf cesur değildi, demek değil. Ama, açıkca söylemek gerekirse, çok etkileyici bir değişiklik söz konusu oldu. Bu da, müzakerelerin enerjisini arttırdı.

* ŞİMDİ NE OLACAK?
-
Pekçok şey aynı anda yürütülüyor. Çok ağır bir gündem var. Tarafların önünde yapılması gereken işler ve ne zaman yapılması gerektiğine ilişkin, bizim tarafımızdan hazırlanmış bir liste duruyor. Bir nevi yol haritası. İki taraf da iki komite ile bu işleri yürütecek. Bir de, Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti'nin milli marşı ve milli bayrağı için komiteler kurulacak. Bu komiteler, yarışmaları değerlendirecekler.

* YARIŞMA YAPILACAK
-
Bayrak ve marş için yarışma yapılması konusunda anlaşmaya vardık liderlerle. Bütün dünyadan, aşağı yukarı 2 bin kadar başvuru var bayrak tasarımı konusunda. Milli marş için de yaklaşık 200 öneri var. Bunların bazıları iki dilde oluşturulmuş. Gerçekten çok etkileyici. Her iki tarafta da temsilci belirleyip, komiteler oluşturup başvuruları inceleyecek: Ümit ederiz anlaşırlar. Anlaşma olmazsa, Sayın Genel Sekreter Annan bu konuda bir karar almak zorunda kalacak.

* İKİ TARAF DA BİLİYOR
-
Geçen yılın Mart ayından bu yana ilk kez taraflar, birbirlerine neyi değiştirmek istediklerini söylediler. Bunu kamuoyuna söylemedik. Dolayısıyla artık taraflar neyin hedeflendiğini biliyorlar. Taraflar kendi aralarında müzakere yapacaklar şimdi. Her iki tarafın da bir alışveriş içine girmeleri tercih edilir.

ASKER PAZARLIĞI ÖRNEĞİ BİRAND:
Bir örnek verelim, diyelim ki, Türk tarafı "Ben 6 bin asker yerine, 10 bin asker istiyorum" diyebilir. Karşı taraf da, "Ben bu konuda anlaşmaya varırsam, sen de başka bir konuda taviz ver" diyebilecek. Evet. Ya da mesela zamanlamayla ilgili konuşabilirler. "Tamam, biraz daha asker kalsın, ama biraz daha çabuk geri çekilsin" diyebilirler. Bir başka olasılık da, örneğin, insanların evlerine dönmeleri konusunda kısıtlamalar gelebilir. Ve bunları telafi etmek için de toprak üzerinde farklı düzenlemeler sunulabilir. Yani farklı alışverişler, takaslar gelişebilir. Aslında nispeten kısa bir liste var. Spesifik olarak "şu maddeyi, şu şekilde somut bir şekilde değiştirmek istiyoruz" denmiyor. Daha genel ifadeler kullanılıyor ama hedefi belli. Elbette anlaşmazlıklar olacak. Ama genel olarak Annan Planı zemini üzerinden hareket edilecek. Anlaşmazlıklar konusunda da yardımcı olacağız. BİRAND: 3 temel konuda Türkler ısrar ediyor, adadaki asker sayısı, egemenlik konusu ve kuzey kesimine dönecek olan Rumlar.

*
3 TEMEL SORUN
-
Sizin bunlar Türk tarafının en önemli konularıdır, dediğiniz konuları teyid etmek istemiyorum. Ama, sizi temin ederim, işler bu noktaya gelirse, Genel Sekreter çok dikkatli ve hassas olacaktır.

* AB YASALARININ PARÇASI
-
Anlaşmada birhüküm var, bu anlaşmanın temelde AB yasalarının bir parçası olması isteniyor. Yani anlaşmanın kendisi, bilfiil, AB müktesebatının bir parçası haline gelecek. Planda öngörülen bazı şeyler var. Bunlar, Türkiye AB'ye üye olunca değişecek. Mesela, hem Kıbrıs, hem Yunanistan, hem de Türkiye birliğin üyesi olunca, o zaman hiçbir tarafın askerlerini adada bulundurmasına gerek kalmayacak.

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Yine Türk işi facia ama yer Moskova!
 Dernek ve vakıf sorunu çözülemiyor
 Kar giderken lodos geldi
 Beyaz felaket göz açtırmıyor...
 Denktaş: Plan Allah'ın emri değildi
 New York için 6 senaryo vardı
UMUR TALU
Kamunun kamulaştırılması
Devletin manası, devletin...
EMRE AKÖZ
'Biz Evlenmiyoruz'
Show TV'de yayınlanan 'Biz...
MEHMET ALTAN
Milliyetçilik, patent sayısı ile ölçülür...
Türkiye'de...
'Ortaklık teklifi' ile geliyor
Ankara'nın bugün önemli bir konuğu var: Alman Hıristiyan...
İngiliz devleti de BBC'ye el koyuyor
SUNDAY Times gazetesine göre, Türkiye'de 2 gün önce...
Ahmed'den önce Ahmed'den sonra 3-1
Ahmed'den önce Ahmed'den sonra 3-1
Beşiktaş, Denizli karşısında 1-0 geri düştü. A.Hassan'ın girmesiyle...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.