kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Menopoz tedavisine gitti bebekleri oldu
40 yaş annelerinin sayısı Türkiye'de de artıyor
Menopozda doğum kontrolü
Menopoz tedavisine gitti bebekleri oldu

Menopozda gelen ikizler

Ergül Hanım 47'sinde anneliği tattı...

SABAH, her yönüyle menopoz dosyasını açıyor. Kadınlarda menopoz yaşı yükseliyor mu? Menopoz sınırında sağlıklı doğum mümkün mü?

TIP NE DİYOR
BU
döneme girerken doğum kontrolü şart mı? Menopoza nasıl hazırlanmalı? Hormon tedavisi riskli mi? Tıptaki son yenilikler ve örnekler...


***

Menopoz tedavisine gitti bebekleri oldu

Ergül Kıran 47, eşi Mustafa Bey ise 52 yaşında. Anne Kıran 18 yıl boyunca özlemini çektikleri minik bebeklere tam menopoza girdim derken sahip oldu.

KISA bir süre öncesine kadar en yakın arkadaşlarıyla bile konuşmaya çekindikleri menopoz hakkında artık kadınlar çok daha fazla şey bilmek istiyorlar. "Menopoz nedir, beni bu dönemde neler bekliyor, hormon tedavisinin ne tip riskleri var, menopozun etkilerinden hasar görmemek mümkün mü" gibi yüzlerce soruna tıp dünyası yanıt veriyor. Bütün kadınların yaşamlarının bir döneminde karşılaşacakları bu yeni başlangıç dönemi artık surprizlerle dolu olmaktan çıkıyor. Uzmanlara göre menopoza hazırlanmak gerekiyor. Yaşam tarzında yapılacak küçük değişiklikler menopozu çok daha rahat geçirmeyi ve sonrasında sağlıklı bir yaşam sürmeyi kolaylaştırıyor. Kalsiyum desteği, spor, sigarasız bir yaşam alınacak ilk önlemler ancak dahası da var. Yeme içme alışkanlığınızda küçük değişiklikler yapmanın sırası belki de geldi, artık soya yağına mutlaka yer verin mesela. Her gün binlerce kadın menopoza giriyor ancak anti aging kavramıyla birlikte 50 yaş üzerindeki kadınların artması menopoza daha da önem kazandırıyor. Menopozdan sonra kaliteli bir yaşamın sırlarını sizler için Türkiye'nin en iyi uzmanlarına sorduk. Menopoz döneminin en mutlu şekilde atlatılmasının formüllerini öğrettiler. Bu yazı dizisinde menopoz sonrası fiziksel değişikliklerden korunma yolları, osteroporoz adı verilen kemik erimesini azaltma yönletmeleri, idrar yollarındaki sorunlar, cinsel yaşam, doğum kontrolü gibi doktorunuza bile sormakta zorlandığınız pekçok sorunun yanıtını bulacaksınız.

MENOPOZ
tedavisi için jinekologa giden Ergül Kıran 47 yaşında anne oldu. 25 yıl boyunca çocuk sahibi olmayı hayal eden Ergül Hanım, tam da her şeyden ümidi kesip evlat edinmeyi planlarken, hamile kaldı. 50'lerine birkaç yıl kala hayatına giren minik bebeklerini "Onlar bana hayatın sürprizi!" diye seviyor. Çünkü yedi sekiz yıl önce doktorlardan "Artık çocuk sahibi olmak için geciktin" yanıtını aldığını söylüyor ve gülüyor, "Sabredin, tıp her gün ilerliyor." Onlar, herkesin torunlarını kucakladığı yaşlarda anne baba oldular. Ergül Hanım 47, eşi Mustafa Bey ise 52 yaşında. 18 yıldır evliler. İş hayatı, yaşamın koşturmacası derken 40'lı yaşlarına yakın çocuk sahibi olmaya karar veriyorlar. 38 yaşında düşükle sonuçlanan bir hamileliğin ardından altı ay beklemesi gerektiği söylenen Kıral, "Halbuki o dönem benim için çok önemliydi. Testlerim yapıldı, yumurta sayım düşük olduğu için hamilelik için geciktiğimi söylediler" diyor.

ÇOCUK ÇOK ÖNEMLİYMİŞ
Bu yanıt onun için büyük bir yıkım olmuş. Zaten çocuk sahibi olmayı pek istemeyen eşi Mustafa Bey ise "Çocuğun bir evlilik için mutlaka olması gerektiğini düşünmüyordum" diyor. Sonra da, "Tabii Alp'le Doruk'u kucağıma alana kadar" diye ekliyor. Sonraki dönemde koşturmacalar, hormon tedavileri derken çocuk sahibi olma isteği, olamama korkusu nedeniyle artık unutulmaya başlanmış. Ergül Kıran, "Bütün hayatımı iş ve spor kaplıyordu. Gece yarılarına kadar çalışıyordum. İnsanın içindeki boşluğu doldurmasının başka yolu yoktu" diye açıklıyor. Günde iki üç saatini de spora ayırdığını söylerken "Tabii bu spor hamilelik döneminde benim en büyük avantajım oldu" diye ekliyor.

ÜMİDİMİZ YOKTU
Sonra 46 yaşında, menopoz döneminin dezavantajlarından etkilenmemek için jinekoloğa gitmeye karar verdiğini anlatıyor Ergül Kıran. Yapılan testlerde hala canlı ve sağlıklı yumurtaları bulunduğunun öğrenildiğini ve doktoru Doç. Dr.Yücel Karaman kendisine "neden çocuk sahibi olmayı düşünmediniz" diye sorduğunda şaşırdığını söylüyor. Ergül Hanım "Bu yaşta mı?" diyor. "O dönemde eşimi evlat edinme konusunda ikna etmeye çalışıyordum. Üstelik ikiz bebek sahibi olmak istiyordum. Ama o da bizim çocuklarımız olmadığı sürece kabul edemem diyordu"diye anlatıyor içinde bulundukları durumu. İnsanın 40'lı yaşlarından sonra hayatının oturduğunu ve elde ettiği tecrübeyi artık kendinden bir parça ile paylaşmak istediğini anlatıyor. Sonra bir heves olarak başlamış herşey. İlk denemeler Ergül Hanım'ı da Mustafa Bey'i heyecanlandırmamış bile. "Buna son şans, belki macera diye bakıyorduk ve aslında ümidimiz gerçekten yoktu" diye anlatıyorlar. Ergül Hanım'ın yumurtalarından en iyi durumda olanları seçilmiş, laboratuvarda mikroenjeksiyon yöntemi ile elde edilen embriyolar anne karnına yerleştirilmiş. Aradan iki hafta geçtikten sonra testlerden olumlu sonuç gelmiş. "Şaşırdık" diyorlar. Önce dördüzleri olacağını öğrenmişler. Sonra yeterli gelişim olmadığı için ikisi alınmış. Hamilelik döneminin çoğunu yatakta ve lavoba arasında geçirdiğini söylüyor Ergül Kıran bunun en çok da eşini üzdüğünü anlatırken, "Bir anda hayatımız değişti. Tüm yaşamımı kaplayan işi unuttum, sonra evde sürekli yatan ve lavobaya taşınan bir kadına dönüştüm. Mustafa'nın huzursuzluğunu hissediyordum" diyor.

MUCİZE GERÇEKLEŞTİ
Ancak her kontrolde bebek sahibi olacaklarına yönelik inançları daha da artmış. Ultrosonda ilk görüntüler ise onlara mucize gibi gelmiş. Mustafa Kıran, "Ancak onları gördüğüm an herşey hayal olmaktan çıktı. Parmağımı tuttular" diye anlatıyor ilk tepkilerini sonrada "Hiç baba olmaya hazır değilim zannediyordum, dünyam durdu" diyor. Ergül ve Mustafa Kıral çifti geç buldukları bebeklerinin adını onlara yaşattığı zirve duygular nedeniyle Doruk ve Alp adını vermişler. Ergül hanım, "Annelik bana müthiş bir enerji verdi, hayata yeniden bağlanmamı sağladı, gözlerimde genç kızlık dönemimde olan ışıltının geri geldiğini söylüyorlar" diye açıklıyor kendinde yarattığı duyguları. Mustafa Kıran ise erkeklere babalık için 40'lı yaşları öneriyor. "Erkekler bir çocuğu yetiştirmek için maksimum 35 yaşına kadar en azından beklemeli" diyor.



Esra TÜZÜN

DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Altın Ayı Fatih Akın'ın
 Kaçak mazot için istasyon kurdular
 Gençliğin sırrı kulakta
 'Zihni Sinir'lere iki milyon euro
 Tecavüze uğrayan kızını boğazını keserek öldürdü
 Müdür ve öğretmen 'taciz'den tutuklandı
 Düzenli uyuyarak kanserle savaşın
 Arkadaş kalp krizi riskini azaltıyor
 Keşif duygusu geliştirilmeli...
 Adana'da fidye oyunu sonunda gerçek oldu
ERDAL ŞAFAK
Emirle zayıflamak
Kıbrıs, yerel seçimler, eli...
AHMET HAKAN COŞKUN
Alttan alıyorum
"Kitapçıda Kolpa" başlıklı yazıma Müjdat...
ÖMER ÇELİK
BM'nin siyasi reenkarnasyonu
Kıbrıs müzakerelerinde...
NEBİL ÖZGENTÜRK
Söz Memduh Ün'de!
Nİhayet, Memduh Abi'yle "hayat...
REFİK DURBAŞ
Suç, korsan kitapçıda mı?
SABAH Posta Kutusu'nda...
SAVAŞ AY
Manşetlerde Teke Zortlatması!..
Askerde...
HINCAL ULUÇ
İnsanın içini ısıtan beyaz ayılar..
Dünyanın en güzel...
MEHMET BARLAS
İşbirliği, Türkiye'yi de Kıbrıs'ı da mutlu edecek!
Demek...
Bitsin bu çile
Bitsin bu çile
Sezonu mayıs ayının başında bitirmek için kış ortasında maç...
Aslan'ın yüzakı
Aslan'ın yüzakı
Danimarka maçı kadrosuna çağırılan tek G.Saraylı olan Orhan Ak,...
AKP'de 621 aday tamam
AKP'de 621 aday tamam
Erdoğan, partisinin Diyarbakır, Gaziantep ve Samsun büyükşehir...
Yolun sonu göründü
Yolun sonu göründü
Başbakan Erdoğan "Tüm mücadelemiz aynı istikamette sürecek" dedi,...
İstanbul'da normale dönüş
İstanbul'da normale dönüş
İstanbul'da iki gündür etkili olan kar yağışı hızını keserken kentte...
Doğa'nın sessiz dramı
Doğa'nın sessiz dramı
Doğa Toksoy henüz 8 yaşında. İşitme ve konuşma engelli. Geçtiğimiz...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.