kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Denktaş'ın önerisi Rumları bocalattı
Denktaş'ın sürprizi bir adım öne geçirdi

Zirvenin ikinci gününde Türk heyetinin masaya getirdiği sürpriz öneri Rum tarafını şaşırttı. Görüşme bugüne kaldı

Tarihi zirvenin ikinci gününe, Türk tarafının teklifi damgasını vurdu. Denktaş, Annan'ın hakemliğini şartlı kabul edince, bocalayan Rum tarafı düşünmek için süre istedi. Üçüncü tur bugün.

Öneri şöyle: Görüşmeler nisan ayına kadar önce 2'li sonra Atina ve Ankara'nın da katılacağı 4'lü zirve halinde sürsün, anlaşamazsak, Annan boşlukları doldursun.



***

Denktaş'ın önerisi Rumları bocalattı

Annan'ın boşlukları doldurmasını şartlı olarak kabul eden Denktaş, görüşmelerin ikinci turunda bir adım öne geçti. Şaşkınlık yaşayan Rumlar öneriye bugün yanıt verecek.

New York'ta Kıbrıs konusunda başlayan tarihi zirvenin ikinci tur görüşmelerinde Türk tarafı masaya sürpriz bir öneri getirince Rum tarafı şaşkına döndü. Görüşmeler bugüne ertelendi. Önceki gün BM Genel Sekreteri Annan'ın boşlukları doldurmasına iki tarafın da karşı çıkması üzerine yaşanan tıkanıklığın aşılması için Türk tarafı son anda sürpriz bir öneri getirdi.

Zirveye katılan Türk heyeti görüşmelerin mart ayının sonuna kadar Türkiye ve Yunanistan'ın da katılacağı 4'lü zirve halinde sürmesini istedi. Türk tarafını bir adım öne çıkaran öneride anlaşma olmadığı takdirde Annan'ın hakemliği kabul ediliyor. Dün gece yapılan ikinci tur görüşmeye kadar müthiş bir diplomasi trafiği yaşandı.

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, AB Komiseri Verheugen, Genel Sekreter Annan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Papandreu arasında yaşanan diplomasi trafiğinde bu tıkanıklığın aşılmasına çalışıldı. Tarafların masaya oturmasında özellikle Powell'ın devreye girmesi etkili oldu.

KKTC'den daha uzlaşmaz bir tutum takınan Rum kesiminin ikna edilmesinde Powell büyük çaba gösterdi. Salı gecesi yapılan ilk toplantıda Papadopulos, Annan'ın müzakereleri açmak için koyduğu şartlara 'yüksek sesle' itiraz edince Genel Sekreter'in tepkisiyle karşılaştı. Üçlü görüşmede Rum liderin itirazlarına Denktaş, "Ben de katılıyorum" dedi.

POWELL GÜL'Ü ARADI
Denktaş'ın Papadopulos'un itirazlarına destek vermesi görüşmelerin askıya alınmasına neden oldu. Bunun üzerine BM kaynakları garantör ülkelerden taraflar üzerinde baskı kurmasını istedi. Denktaş'ın da Rum lidere hak veren ifade kullanması hem ABD, hem de Annan tarafından, Başbakan Erdoğan'ın çizdiği yol haritasının dışına çıktığı şeklinde yorumlandı. Görüşmelerin içinde olan bir Amerikalı yetkili "Her ne kadar itirazlar Rum liderden gelse de Denktaş da yapıcı davranmadı" dedi. Powell, Gül'ü arayarak "Hani bir adım ileride olacaktınız. Denktaş öyle gözükmüyor" diye sitemde bulundu.

ŞARTLI KABUL
İkinci tur görüşmeler bu yoğun diplomasi trafiğinin ardından başladı. Türk tarafı boşlukların doldurulmasında yaşanan tıkanıklığın aşılması için son dakikada sürpriz bir öneri getirdi. Genel Sekreter'in hakemliğini şartlı olarak kabul eden bu öneri özetle şöyle: "Taraflar nihai anlaşmaya kendi aralarında varmaya çalışacaklar. Eğer 15 Mart'a kadar anlaşma olmazsa garantör ülke olarak Türkiye ve Yunanistan devreye girecek. Bir hafta da dörtlü toplantı yapılacak. Eğer mart sonuna kadar sonuç çıkmazsa Annan'ın hakemliği kabul edilecek." 1 saat 40 dakika süren toplantıda Türk tarafının sunduğu öneri Rum tarafını bocalattı. Görüşmeler Rum tarafının yanıt vermesi için bugün Türkiye saatiyle 22.00'ye ertelendi.
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan: Demode siyaset prim yapmaz
 AKP ve CHP, ceza kanununda uzlaştı
 Generaller davasında ilginç iddia
 Şişli Belediyesi Başkan Vekili vuruldu
YAVUZ DONAT
Dr. Sadık Ahmet'i anarken..
ATA uçağı Varşova'dan...
 atv 14.10
"Gerçek Aşk"
 atv 15.10
"Sana Mutfağı"
 Star 15.00
"Görevimiz Tehlike"
 Kanal D 13.30
"Kadının Sesi"
 TGRT 14.30
"Türk Sineması"
 Habertürk 14.30
"İş Yemeği"
İtalyan aşıklara Nazım'dan sevgilerle
İtalya'nın ünlü kitabevlerinin raflarını Nazım Hikmet'in 'Aşk...
En zengin koleksiyon Demirören Ailesi'nde
Türkiye'nin en tanınmış müzayede evlerinden biri olan Artı Mezat'ın...
Moda evi açıyor
Moda evi açıyor
Sosyetik güzel Siren Ertan'ın şu sıralar keyfine diyecek yok.
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.