kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kredi vermeyenin işi zor
Kredi vermeyenin işi zor
'Uzan'ın varlıklarını korumaya çalışıyoruz

Kredi satmak için Anadolu yoluna düşün

BDDK'nın yeni başkanı Bilgin, bankaların 2004'te ancak kredi satarak para kazanabileceğini söylüyor.



***

Kredi vermeyenin işi zor

Bankaların 2004'te, 2003'teki gibi kâr edemeyeceğini belirten BDDK Başkanı Bilgin, Anadolu'ya açılmayan, kredi pazarlamayan bankaların işinin zor olduğunu söyledi BDDK'nın, eski yöntemlerle şubelere baskınla kasa sayımı yapacağını belirten Bilgin "Atatürk Bulvarı 191'de bir otorite var. Herkes BDDK'nın ağırlığını hissetmeli" dedi.

BDDK BAŞKANI TEVFİK BİLGİN İLK DEFA SABAH'A KONUŞTU

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, 2004'te Anadolu'ya açılmayan, kredi pazarlamayan bankaların işinin zor olduğunu söyledi. Sektörde yeni dönemde, göreve başladıktan sora ilk kez SABAH'a konuşan Bilgin, bankacılık sisteminin denetiminden risk yönetimine, Fon bankalarıyla ilgili yargı kararlarından İmar Bankası olayına, Bankalar Kanunu değişikliğinden mali sektörün geleceğine kadar oldukça geniş bir yelpazede önemli mesajlar verdi. "Bankacılık risk yönetim işi, ama riski abartmamak lazım" diyen Bilgin, bankaların 2004 yılında, 2003'teki gibi kâr edemeyebileceğine dikkati çekti. Bilgin, şunları söyledi:

KARLILIK UYARISI:
Bankalar 2004 yılında, 2003 yılındaki gibi kar edemeyebilirler. Devlet tahvili ve hazine bonosu faizleri düşüyor. Önümüzdeki dönemde reel sektör ve KOBİ'ler ağırlık kazanacak. Bankalar, Anadolu'ya, KOBİ'lerin ayağına gitmeye başladı. Anadolu'ya açılmayan, kredi pazarlamayan bankaların işi zor. Bireysel kredilere yönelen bankaların riski iyi analiz etmeleri lazım. Mevduat, sabit maliyet dikkate alınarak kredi verilmeli. Faizde aşağıya doğru rekabet sonsuz değil. Bankacılık risk yönetimi işi, ama riski de abartmamak gerekir.

YENİ DENETİM MODELİ:
Bankacılık sektörü için bilgi teknolojilerini esas alan denetim önlemleri alıyoruz. Şube denetimleri de ağırlık kazanacak. Baskın şeklinde kasa sayımları yapılacak. Eskimiş bir yöntem olduğu söyleniyor ama etkili bir yöntem. Öyle bir denetim ve uzaktan gözetim sistemi olmalı ki, bütün risk ihtimallerini en aza indirmeli.

YENİ KANUN YOLDA:
Bankalar Kanunu'nda çerçeve değişiklik planlıyoruz. Mevcut uygulamanın gerisinde kalan, sayfalarca uzayan maddeler değiştirilecek. AB uygulamaları ve Basel kriterleri esas alınacak. Medya sahipliği-bankacılık ilişkileri, kredi limitleri, iştirak sınırları bu kapsamda ele alınabilir. Henüz nihai görüşümüz oluşmuş değil. Sektörün değerlendirmelerini alıyoruz. Kanunu, Meclis tatile girmeden önce Haziran 2004'e kadar çıkarmayı amaçlıyoruz.

BİLGİ PAYLAŞIMI:
Kamuda koordinasyon eksikliği var. BDDK olarak SPK, Hazine, Merkez Bankası ile protokoller yaparak düzenli aralıklarla biraraya gelmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca BDDK içinde kurumsal bilgi paylaşımını geliştireceğiz. Bir birimin işine yarayacak, erken uyarıya katkı sağlayacak rapor, o birime 6 ay sonra gidebiliyor. Birimlerin yücelmesi değil, BDDK'nın başarısı ve prestiji ön planda olacak.

PATRONUN ROLÜ:
Banka sahipliği çok önemli. Lisans verirken ne kadar itinalı davranırsanız sonradan sorun doğma ihtimali o kadar azalır. "Bir bankayı soymanın en kolay yolu o bankaya sahip olmaktır" diye bir söz vardır. 1990-2000 dönemindeki gelişmelerin ve krizlerin gerisinde banka sahipliği sorununun payı büyük.

FON BANKALARI VE YARGI:
Demirbank ve Kentbank için verilen yargı kararları söz konusu. "Tashihi karar" talebinde bulunacağız. Bu konuyu IMF de soruyor. Kendilerine, yargının bağımsız olduğunu hatırlatıyoruz. Danıştay'a, söz konusu bankalara neden el konulduğunu daha güçlendirilmiş bir biçimde anlatacağız.

SINIRLI GÜVENCE DÖNEMİ:
Bankalardaki mevduatın yüzde 95'i 50 milyar liranın altında. 5 Temmuz 2004'te güvence sınırı 50 milyar liraya inecek. Bu karar, bir yıl öncesinden ilan edildi. Bir sorun olacağını düşünmüyoruz.

PAMUKBANK VE YAPI KREDİ:
Pamukbank gerçeğinin çözülmesi lazım. Şu anda bir kamu bankası ile birleştirme seçeneği işliyor. Ancak müşteri çıkması halinde alternatifler değerlendirilir. Pamukbank gerek insan kalitesi gerekse teknolojik altyapısı ile iyi bir banka. Yapı Kredi için sahiplik boyutu önemli. Daha önce yapılan protokole göre, ödeme planı işliyor. Yeni bir ödeme planı için baktığımız en önemli unsur sermayenin sahipliği.

e-MAİL PLATFORMU:
BDDK 320 personelle çalışıyor. Bunların yüzde 80'i üniversite mezunu. Yüzde 20'si master ve doktoralı. Kamuda, bu kadar kaliteli personeli olan kurum yok denecek kadar az. Personeli motive etmek için elimden geleni yapacağım. Kurum içi iletişim için özel bir bilgi kanalı kurduk.

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Erdoğan yeni modelle döndü
 Beko, Grundig markasıyla beyaz eşya da üretecek
 'Tekel'i parçalayıp, satabiliriz'
 Sabancı, bisküvi pazarının % 40'ına talip
 "Tüpraş'ı bu fiyata güle oynaya alırdım"
 İlk sekize girdik, şimdi bireyselle öne çıkacağız
 TEB: Kârımız bono kârı değil
 İhracatı katlayacak
 Walt Disney'e 65 milyar dolarlık teklif
 Kredi borcunu ödemeyen Arjantin'e haciz
 Boat Show 14 Şubat'ta başlıyor
 Piyasa, Kıbrıs'ta görüşmeleri olumlu algıladı
 FB'de talep toplama süresi 3 güne çıkarıldı
YAVUZ SEMERCİ
Mal ayıplı olabilir sorumluluk almam
Özelleştirme...
İLKER SARIER
'Ölme Hürriyeti' de mi kalmadı?
Bizim medyanın berber...
SERVET YILDIRIM
Verimlilik artıkça kur sorun olmaz
Türk Lirası son iki...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Cimbom ve BJK'ya bak Fenerbahçe'yi anlarsın
İstanbul...
İtalyan aşıklara Nazım'dan sevgilerle
İtalya'nın ünlü kitabevlerinin raflarını Nazım Hikmet'in 'Aşk...
En zengin koleksiyon Demirören Ailesi'nde
Türkiye'nin en tanınmış müzayede evlerinden biri olan Artı Mezat'ın...
Moda evi açıyor
Moda evi açıyor
Sosyetik güzel Siren Ertan'ın şu sıralar keyfine diyecek yok.
Hakan'ı terk etti
Hakan'ı terk etti
Kosifler Otomotiv'in veliahtlarından Hakan Kosif, sandığımdan...
IMKB
E: 18,886 D:% 4.92
DOLAR
S: 1,323,000 D:% -1.12
EURO
S: 1,693,000 D:% -0.24
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.