kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Benzine zam göründü
Benzine zam göründü

IMF'nin üzerinde ısrarla durduğu gelir artırıcı önlemler paketi belli oldu. Bu gelişme 'Kıbrıs tedirgini' piyasalara, not artırımı ve Tüpraş'a onayla birlikte doping etkisi yaptı..

IMF ile bu ay içinde yeniden başlaması beklenen 7. gözden geçirmenin ilk bölümünde 2003 bütçe gerçekleşmelerinin hedeflerin altında kalacağı tahmini ile ortaya çıkan önlem paketinin büyüklüğü, bütçe rakamlarındaki olumlu gelişmeler nedeniyle öngörülen 3 katrilyon liranın altında kalacak. Ekonomi yetkililerinin verdiği bilgiye göre, ek önlem paketinin içeriğini ağırlıklı olarak ÖTV'deki artış oluşturacak.

Hükümetin asgari ücret ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılan zamların bütçeye getirdiği 3.5 katrilyon lira tutarındaki yükü karşılamak için bütçedeki bazı harcama kalemlerde yüzde 10'luk kesinti ile karşılamasına rağmen, IMF 2003 yılı bütçe gelirlerinin hedeflerin altında kalacağı varsayımıyla ek önlem alınmasını ve söz konusu önlemlerin de gözden geçirmenin ikinci bölümünün başlayabilmesi için ortaya konulmasını istiyor. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, önlem paketinin içeriğini ağırlıklı olarak Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışı oluştururken, akaryakıtta ÖTV düzenlemesinden 1.5 katrilyon lira gelir sağlanması bekleniyor. Yetkililer, ÖTV'nin dışında küçük çaplı zamlarla açığın kapatılacağını düşünüyor.

2004 gelir tahminlerinde, 2003 bütçe sonuçları doğrultusunda, artış yönünde 300-500 trilyon lira revizyon olabileceği de kaydedildi. Hükümet doğalgaz ve elektriğe zamma sıcak bakmazken, bu alanda bir düzenlemeye gidilmesi beklenmiyor. Uzmanlar yeni paketle açığın kapatılacağı görüşünü savunurken, son gelinen noktada IMF ile sorun yaşanmayacağına dikkat çekiyorlar. IMF ile 12-21 Ocak tarihleri arasında ilk aşaması tamamlanan ve yaklaşık toplam 500 milyon dolarlık kredi dilimini içeren 7. gözden geçirmenin ikinci ayağının, bu ay içinde yapılması öngörülüyor.

PİYASALARA MORAL
Kıbrıs sorununda New York'ta yapılacak görüşmelerden gelecek sonuçları bekleyen piyasalarda yaşanan karamsarlığı dün 3 önemli gelişme tersine çevirdi. Piyasalardaki tedirginlik önce Tüpraş, ardından Fitch'in not arttırımı haberiyle duruldu. Ek önlemler paketinin beklenenin altında olacağı haberi de gerginliğin azaldığı piyasada kara bulutları dağıttı. İMKB-100 endeksi 16 bin 565 puana kadar geriledikten sonra 'Tüpraş'a onay' haberi düşüşü durdurdu. Bu seviyeden gelen alımlarla endeks günü yüzde 4 oranında yükselişle 17 bin 640 puandan tamamladı. Kıbrıs gerginliği nedeniyle işlem hacminin oldukça düştüğü dikkat çekti. Borsada toplam işlem hacmi 331 trilyonda kaldı. Dolar ise 1 milyon 355 binden döndü. Euro-dolar paritesi 1.27'yi kırarken, Euro 1 milyon 725 bine çıktı. Bonoda ise bileşikler 25.5'e kadar çıktı. Türk tahvillerinde ise satışlar hakimdi. 2030 Türk tahvili 135.5 dolara kadar indi.

1 Akaryatta ÖTV zammı içeren önlem paketi bu hafta açık lanacak

2 ÖYK, Tüpraş'ın satışına onay verdi
TÜRKİYE'NİN
en büyük özelleştirmesi niteliğindeki TÜPRAŞ'ın 1.3 milyar dolara Efremov Kautschuk-Zorlu Grubu ortak girişimine satışı gerçekleşti. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, satışla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun TÜPRAŞ'ın satışını onayladığını söyledi. Unakıtan, kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından alıcı firma Efremov Kautschuk GMBH ile sözleşme görüşmelerine başlanacağını da açıklamasına ekledi.

3 Fitch, Türkiye'nin notunu yükseltti
FITCH
, Türkiye'nin "B" olan uzun vadeli yerel para ve döviz cinsinden kredi notunu "B+"ya yükseltti. Fitch, Türkiye'nin görünümünü durağan olarak bırakırken, B düzeyinde bulunan kısa vadeli notta değişikliğe gidilmedi. Türk bankalarının notlarında da arttırım yapan Fitch'in raporunda, not artırımının makroekonomik göstergelerdeki iyileşmenin sonucu bir yapıldığı belirtildi.


DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Bankacılığın dörtte biri Akbank olacak
 ABD'den Türk heyetine, Irak ihalelerinde eşit fırsat sözü
 Bakü-Ceyhan imzası Putin'i harekete geçirdi
 Turkcell, 'sınıf' davasında uzlaşma sağladı
 MB: Enflasyon hedefine ulaşılabilir
 Uzel'e, Ziraat'ten traktör desteği
 Varan, 31 Mayıs'a kadar indirimli
 Petrol ve gaz zirvesi İstanbul'da
 Beyanname verme süresi 1 Mart'ta bitiyor
 Asya'yı vuran kuş gribi Amerika'ya da sıçradı
YAVUZ SEMERCİ
Fener'in hesabı biraz Free olmuş!
Doğan Grubu, Free...
İLKER SARIER
"İnekçilik" için biçilmiş tesisler
Ailelerimiz durmadan,...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Kıbrıs'ta başarısızlığın faturası ekonomiye
Enflasyon...
Kelle koltukta bir hayat...
Bayramın ikinci günü sabah eşi İlkim'e "Hadi" demiş Cem Karaca:...
En küçük şüpheli
Avcılar'da dört yaşındaki ablası tarafından bıçaklandığı öne sürülen...
Yaza düğün var
Yaza düğün var
Nilüfer-Eren Çiftçi'nin kızı Melis Çiftçi ile İgal Erbeş altı...
Kafası karışıkmış!
Kafası karışıkmış!
Üç yıldır New York'ta yaşayan Özlem Önal, ailesi ve...
IMKB
E: 17,419 D:% -1.26
DOLAR
S: 1,351,000 D:% 0.00
EURO
S: 1,720,000 D:% 0.41
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.