kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İngiliz atlarının babası Türk
İngiliz atlarının babası Türk
Diğer İki Aygır da Türk mü?..

İngiliz yarış atının atası Türk çıktı!

İngiliz Sunday Times gazetesinin araştırmasına göre, en değerli yarış atlarının atası üç aygır. Bunlardan biri de, 1600'lerin sonunda yaşayan bir Türk askere ait olan 'Byerley Turk' adlı siyah at.

***

İngiliz atlarının babası Türk

Safkan olarak bilinen İngiliz yarış atlarının, kökeni farklı üç aygırdan ürediği belirlendi. Bunlardan biri de sonradan 'Byerley Turk' adı verilen bir Türk atı Yüzbaşı Robert Byerley, bir Osmanlı askerinden savaş ganimeti olarak ele geçirilen siyah ata, kendi adını verip yarışlara katılıyor. Sonra da damızlık yapıyor ve ....

Yarış pistlerinin gözdesi olan ve "safkan" lıklarıyla nam salan ünlü İngiliz atlarına meğer Türk kanı karışmış. İddiayı ortaya atan İngiliz Sunday Times gazetesinin araştırmasına göre, yeryüzündeki en değerli bütün yarış atlarının atası üç aygır. Bunlardan biri de bir Türk askere ait olan ve sonradan 'Byerley Turk' adı verilen siyah at...

'Darley Arabian' ve 'Godolphin Arabian' adlı aygırlarla birlikte "yaşayan bütün safkan İngiliz atlarının atası" olarak gösterilen Byerley Turk'ün öyküsü, 1688 yılında Macaristan'daki Buda kuşatmasıyla başlıyor. Görenleri kendisine hayran bırakan bu at, kuşatmada İngilizler tarafından ele geçirilen bir Türk askere ait. Türkmen kanı taşıdığı da söylenen at, 'Byerley" adını da onu sahiplenen İngiliz askerden alıyor.

SAVAŞTAN YARIŞLARA
Altıncı Muhafız Alayı'nda görevli Yüzbaşı Robert Byerley, o dönemde sekiz yaşında olduğu sanılan savaş ganimeti atı çok beğeniyor ve sahiplenerek ülkesine götürüyor. İki yıl boyunca savaş ve çatışmalara da bu atla katılıyor. İngiltere'deki en eski resmi kayıtlara göre Byerley Turk, 1690 yılında yarışlara katılmaya başlıyor.

Kuzey İrlanda'daki kraliyet yarışında altın madalya kazandıktan sonra bütün yarışçılar, at meraklıları ve yetiştiricilerin ilgi odağı haline geliyor. Gücü, hızı ve fiziğiyle dikkatleri toplayan Byerley Turk, damızlık aygır olarak sayısız talep alıyor. İşte yarış atlarının tarihi de bu dönemde başlıyor. 1701'de ilk "oğlu", erkek tay Basto dünyaya geliyor.

ARAP ATINA BENZETİLİYOR
Dönemin ressamlarından Wootton tarafından resmedilen Byerley Turk, hiç beyaz lekesi olmayan simsiyah bir aygır olarak görülüyor. Görünüm ve fizik olarak Arap atlarına benzetilen Byerley Turk'ün yavrularının çoğunun da kendisi gibi siyah olduğu ifade ediliyor. İnternetteki tarih sitelerinde anlatılanlara göre de, yarışlarda en başarılı olan yavrularının başında Basto geliyor.

Sir William Ramsden'in sahibi olduğu bu at, efsane Byerley Turk'ün soyağacını da başlatan ilk yavrusu (kayıtlarda birinci aile olarak geçiyor). Yarış severleri en çok etkileyen yavrusu ise Jigg. Bir diğer yavrusu Partner'in ise 6 yaşına geldiğinde ülkedeki bütün yarışları silip süpürdüğü, aynı zamanda çok başarılı bir damızlık aygır olduğu ifade ediliyor. İngiltere'de 1700'lü yılların en başarılı yarış atlarından biri olarak kabul edilen Bonny Black de yine Byerley Turk'ün soyundan.

HIZIN SİMGESİYDİ
Onun soyundan gelen diğer başarılı yarış atları arasında Sprite, Archer, Lord Godolphin's Byerley, Jigg, Mare gösteriliyor. Byerley Turk'ün kızlarından" biri de üçüncü aile olarak kayıtlara geçen diğer soyağacını başlatmış. 35'ten fazla kuşak ortaya çıkardığı belirtilen Byerley Turk için internetteki yarış ve at siteleri, "elegans, cesaret ve hızın simgesiydi" ifadesini kullanıyor.

Byerley Turk'ün soyağacı hakkındaki tartışma ve bulgulara, onunla ilgili ayrıntılı bilgilere aşağıdaki internet adreslerinden ulaşabilirsiniz: www.tbheritage.com/HistoricSires/SireLineschts/ SireLineBT.htm www.tbheritage.com/Portraits/Byerley- Turk.html.

DIŞ HABERLER

DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 İranlı kadın Beckham
 Vali yardımcısının kimliği militanda çıktı
 Eşşira gazetesi: Irak 5 vilayete ayrılacak
 Türkiye, Kabil dışına yayılan ekipte olacak
 İkinci başı ameliyatla alındı ama kurtulamadı
 Prenses'e Müslüman vaftiz babası
 Yeni hedef: Beyaz Yakalılar
 37 ABD'li kadın askere tecavüz
 Bush, bebek bezi markası oluyor!
 "Kombine kartı" alana ektsra seks!
 Kitle imha raporu seçim sonuna
 Nokta atışında 11 yaşında çocuk öldü
 İkinci 'başı' alındı ama kurtulamadı
 Endonezya'yı karıştıran Türk
6 Ay yattı 20 günde coştu
6 Ay yattı 20 günde coştu
Fenerbahçe'nin 2004'teki müthiş serisi dün de Elazığ'da devam etti ve...
Evinde kral
Evinde kral
UEFA Kupası'nda yola devam eden iki ekibin mücadelesinde evsahibi...
New York'a buruk uçuş
New York'a buruk uçuş
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan'ın davet...
Erdoğan'dan vefa
Erdoğan'dan vefa
Erdoğan'a başbakanlık yolunu açmak için milletvekili adaylığından...
Türkiye'ye Çeçen uyarısı
Türkiye'ye Çeçen uyarısı
Metro saldırısı sonrası konuşan Rusya Savunma Bakanı Sergey Ivanov,...
Ölüme birbirlerinin kollarında gittiler
Ölüme birbirlerinin kollarında gittiler
Sanatçı Ebru Gündeş'in akrabaları olan anne ile çocuklarının enkazdan...
Yaşamları kömür karasına bulandı
Isınabilmek için okullarından bir torba kömür çalan iki çocuk için...
Kayıp müdürün cesedi gölde çıktı
Tatil için geldiği İstanbul'da esrarengiz bir biçimde ortadan...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.