kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yaşamları kömür karasına bulandı
Yaşamları kömür karasına bulandı
Bu karar örnek olacak

Yüzleri kömürün karasıyla karardı

Soğuktan donmamak için kömür "çalarken" yakalanan iki çocuğa 2 yıl hapis istemli dava açıldı. Utançtan okula gidemedikleri için okuldan atılan çocuklara çareyi yargıç buldu.

***

Yaşamları kömür karasına bulandı

Isınabilmek için okullarından bir torba kömür çalan iki çocuk için mahkemeden "koruma" kararı çıktı ama çocuklardan biri ortada yok..

İstanbul Burhaniye Mahallesi'nde ısınmak amacıyla, öğrenim gördükleri okuldan bir poşet kömür almaya çalışırken yakalanan iki çocuk bunun bedelini çok ağır ödedi. Kömürün karası yüzlerine yapışan ve yargılama sürecinde utançlarından okula gidemeyen E.T. ile E.S.T.'nin aldığı son darbe de devamsızlık nedeniyle okullarından kayıtlarının silinmesi oldu. Çocukların iki yıl hapis cezası istemiyle yargılandıkları dava ise yaklaşık bir yıl süren duruşmaların ardından sonuçlandı. Mahkeme örnek bir kararla çocukları hapse göndermek yerine koruma altına aldı.

2002'nin Ocak ayında meydana gelmişti olay. Çocukların ifadesine göre E.S.T.'nin evinde oturuyorlardı. Annesi evi terk etmişti bir süre önce. Babası da kırk yılda uğruyor, çocukları görüp yine ortadan kayboluyordu. O evde iki kardeşi ile birlikte kalıyordu.

ÇOK ÜŞÜMÜŞLERDİ ÇOK
O gün soğuktu. Hem de çok soğuk. İki arkadaş yakacak hiçbir şey olmayan kulübede titreyerek birbirlerine sokuldukları sırada okullarındaki kömürler geldi akıllarına. Kimse görmeden bir torba kömür kapabilirlerdi.

Ellerine bir poşet alıp okulun yolunu tuttular. Bahçe duvarını kolaylıkla aşıp doğruca kömürlüğe gittiler. O sırada okul bahçesindeki gölgeleri fark eden bir vatandaş polisi aradı. Polis okulun kapısına dikildi ve bir süre sonra içeriden ellerinde bir torba kömürle bir kız ve bir erkek çocuğu çıktı.

Karakola götürüldüler. Tutanak tutuldu, ifadeler alındı. Her aşamada biraz daha ezildi onları yakalayan, sorgulayan, parmak izini alan büyüklerinin içi ama yapacak bir şey yoktu. Kanuna göre "çalmak" suçtu. Gözaltına alınan E.T. ile E.S.T. çıkarıldıkları mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldılar. Arkadaşlarının, öğretmenlerinin yüzüne bakamayacaklarını düşünerek okula gidemediler bir daha. Sonra da devamsızlık yüzünden atıldılar okuldan. E.T.'ye annesi sahip çıktı. Annesinin verdiği destekle hayata kaldığı yerden devam eden genç kız şimdi evde kardeşlerine bakıyor.

O ARTIK SOKAKLARDA
Fakat E.S.T. onun kadar şanslı değildi. Ağabeyi ve kardeşi ile birlikte o derme çatma kulübede oturmaya devam eden E.S.T.'nin, "kırk yılda bir eve uğrayan" babası da, eve dönmeye ikna edemediği eşini bıçaklayınca tutuklanıp cezaevine gönderildi. Artık hiç gelmez olmuştu. E.S.T. de kendini sokaklara vurdu. Zaman zaman kardeşleri ikna edip eve döndürüyorlardı. Birkaç gün onlarla birlikte kağıt helva satıyor sonra yine ortadan kayboluyordu. Kardeşlerinin ifadesine göre son kayboluşunun üzerinden tam altı ay geçti. Kardeşlerinin de, sosyal hizmet görevlilerinin aramaları da bir sonuç vermedi. Şimdi 17 yaşında E.S.T. ve kendisine yepyeni bir yaşama başlama şansı verildiğinden, yani sosyal hizmetler tarafından korunmaya alındığından da habersiz.


ERCAN SARIKAYA

DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Kayıp müdürün cesedi gölde çıktı
 Beyaz melekler kızakta kurtardı
 Koğuş halıları şimdi mescitte
 Rizeli aile: Oğlumuz ölmedi, ölen Çeçen'miş
 Kurtarma soruşturması
 Bu heykeli istemiyoruz
 Popstar'da birinci Abidin
ERDAL ŞAFAK
Bizim Yorgo'nun günü
Yıldızının parlamasında Türkiye'nin...
AHMET HAKAN COŞKUN
Acımak
Malzeme ortada: Hepsini alabildiğine snobe...
ÖMER ÇELİK
Kıbrıs, iç siyaset, muhalefet
Adı "milli dava"...
ALİ SAYDAM
'Ben markayım' deyince marka olunmuyor
İki hafta önce bu...
HINCAL ULUÇ
Kül tablası suç aleti.. Dolu silah yasal!..
Gazete...
6 Ay yattı 20 günde coştu
6 Ay yattı 20 günde coştu
Fenerbahçe'nin 2004'teki müthiş serisi dün de Elazığ'da devam etti ve...
Evinde kral
Evinde kral
UEFA Kupası'nda yola devam eden iki ekibin mücadelesinde evsahibi...
New York'a buruk uçuş
New York'a buruk uçuş
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan'ın davet...
Erdoğan'dan vefa
Erdoğan'dan vefa
Erdoğan'a başbakanlık yolunu açmak için milletvekili adaylığından...
Türkiye'ye Çeçen uyarısı
Türkiye'ye Çeçen uyarısı
Metro saldırısı sonrası konuşan Rusya Savunma Bakanı Sergey Ivanov,...
Ölüme birbirlerinin kollarında gittiler
Ölüme birbirlerinin kollarında gittiler
Sanatçı Ebru Gündeş'in akrabaları olan anne ile çocuklarının enkazdan...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.