kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye'ye Çeçen uyarısı
Çeçen sancısı

Ruslar'ın "Metro Katliamı" öfkesi: Türkiye ile ilişkiler bozulabilir çünkü Çeçen kamplarında en çok Türk militan yakalıyoruz.

Yıllardır komşularının hasmane tutumunda yakınan Ankara, bu kez kendisi böyle bir yakınmanın muhatabı oldu. Rus Savunma Bakanı İvanov, 40 kişinin ölümüne yol açan "Moskova Metrosu Katliamı"nın ardından oklarını Ankara'ya yöneltti.

ÇEÇEN KAMPLARINDA ÇOK SAYIDA TÜRK VAR
İVANOV, Çeçen kamplarında on ayrı ülkeden yabancı militan yakalandığını, en yüksek sayının ise Türkler'de olduğunu söyledi. Son olarak yüklü miktarda patlayıcı taşıyan bir Türk'ün öldürüldüğünü hatırlatan İvanov şöyle dedi:

ÖLEN MİLİTANDA VALİ YARDIMCISININ KİMLİĞİ
"BÜTÜN
bunlar ister istemez Türkiye ile ilişkilerimizi olumsuz etkileyecek." Öte yandan Rusya'yı kızdıran nedenlerin başında çatışmada ölen militanlardan çıkan kimliklerin geldiği, bu kimliklerden birinin Kırıkkale Vali Yardımcısı adına düzenlendiği öğrenildi.


***

Türkiye'ye Çeçen uyarısı

Metro saldırısı sonrası konuşan Rusya Savunma Bakanı Sergey Ivanov, "Çeçenistan'da aktif militanların başını Türkler çekiyor. Bu durum, Türkiye'yle ilişkilerimizi olumsuz etkileyecek" dedi..

Rusya'nın başkenti Moskova'da önceki gün düzenlenen bombalı saldırı sonrası Türkiye'yle ikili ilişkiler de gerildi. Çeçen militanların düzenlediği sanılan ve 40 kişinin öldüğü metro saldırısı sonrası harekete geçen Rusya ordusu, Çeçenistan'da çok sayıda operasyon düzenledi. İşte bu operasyonlardan sonra bir açıklama yapan Rus Savunma Bakanı Sergey Ivanov, Türk ve Araplar'ın başını çektiği yabancı "savaşçıların" bölgede aktif olduğunu söyledi.

Çeçenistan'daki "bütün büyük terörist oluşumların" yok edildiğini belirten Bakan Ivanov, Almanya'daki NATO zirvesi sonrasında yaptığı açıklamada şunları söyledi: Harekete geçtik ve siyasi bir süreç başlattık. Buna rağmen Araplar, Türkler ve hatta bazı Batı Avrupa ülkesi vatandaşı saldırganlar, dağınık halde Rusya Federasyonu, Çeçenistan Cumhuriyeti ve Gürcistan'da halen aktif halde. Bu Salı günü Rus özel birliklerimiz Çeçenistan'da yüklü miktarda patlayıcı madde ve silah taşıyan bir Türk vatandaşını daha öldürdü... Ülkenin resmi haber ajansına göre Bakan Ivanov, Çeçenistan'da yakalanan ya da öldürülen paralı askerlerin 10 farklı ülkeden olduğunu, ancak çoğunu Türkler'in oluşturduğunu söyledi. Uluslararası güvenlik konferansı için bulunduğu Münih kentinde konuşan Rus Bakan, "Bu koşullar kaçınılmaz olarak Türkiye'yle gelişen ilişkilerimizde olumsuz bir etki yaratacak" dedi.

"MÜZAKERE ETMEYİZ"
Bazı paralı askerlerin pasaportlarında Suudi Arabistan, Pakistan ya da Gürcistan giriş vizesi olduğunu söyleyen Ivanov, ülkesinin Çeçen "isyancılarla" görüşmeyi kabul etmeyeceğini de yineledi: Rus yetkililer böyle baskılara boyun eğmeyecek ve teröristlerle müzakere etmeyecektir... Eski Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasından sonra Rusya, Çeçenistan'ın bağımsızlığını ilan etmesini engellemek için iki kez savaşa girdi. Gürcistan yönetimine de Pankisi Vadisi'nde gizlendiğini söylediği Çeçen militanlara yönelik operasyon için baskı yapıyor. Gürcistan yönetimi bölgede Çeçen militanların varlığını kabul etmedi.

İLK KINAYAN TÜRKİYE OLDU
Metro saldırılarıyla ilgili en ilginç gelişmelerden biri de saldırıyı kınayan ilk ülkenin Türkiye olmasıydı. Daha önce "Çeçen bağlantılı" saldırıları kınamadığı için eleştirilen Ankara dün hemen bir basın toplantısı yaptı. Kıbrıs konusunda konuşan Hükümet sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Türkiye'nin metro saldırısını şiddetle kınadığına dikkat çekti. Uluslararası ajanslar da Türkiye'nin yayınladığı kınama mesajını "Flaş" diye dünyaya sundu.

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Ölüme birbirlerinin kollarında gittiler
 Küçük Selin'i kumlar boğdu
 Dereye dökülen sütler fabrika kurdurttu
 Ölü sayısı 64 oldu
 Demirel, 40 yıllık dostu için hasta yatağından çıktı
 Zihinsel engellilere 'yaşamevi'
SAVAŞ AY
Şenol Birol gol ve ölüm(süzlük)
Nasıl da çarpardı...
REFİK DURBAŞ
Nereye gidiyoruz?
Yaşadığımız bu kötü günleri dahi,...
NEBİL ÖZGENTÜRK
Malta'daki İstanbul!
Bu sütunda sıklıkla "insan" ve...
UMUR TALU
Bu malzemeden ne çıkar?
Eldeki malzemeyi Akdeniz'in...
MUHARREM SARIKAYA
Kıbrıs sarmalı
Ankara'da dün yaşananlar tam anlamıyla...
İngiliz atlarının babası Türk
Safkan olarak bilinen İngiliz yarış atlarının, kökeni farklı üç...
İranlı kadın Beckham
İran değişiyor. Bu değişimin son görüntülerini ise New York...
6 Ay yattı 20 günde coştu
6 Ay yattı 20 günde coştu
Fenerbahçe'nin 2004'teki müthiş serisi dün de Elazığ'da devam etti ve...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.