kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
TV'deki büyük tehlike
TV'deki büyük tehlike
Yüz ifadesi donuk olur
Zihinsel gelişimi için

TV'deki büyük tehlike

Televizyonlardaki kliplerin 0-3 yaş arasındaki bebeklerin gelişimlerini olumsuz yönde etkilediği ortaya çıktı. "Klip sendromu" olarak adlandırılan rahatsızlık, çocukların konuşmalarına mani oluyor ve otizme yol açıyor.

Anne veya bakıcıların, özellikle 0-3 yaş arasındaki bebeklerin oyalanması için izlettirdiği televizyonlardaki müzik kliplerinin bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkilediği, bu yüzden son yıllarda adı "klip sendromu" olarak adlandırılan rahatsızlığa yakalanmış çocuk sayısında büyük artış olduğu belirtildi. Psikolog Dr. Mesut Yalçın Güzel, klip izlettirilen çocukların anne veya babalarının seslerini algılayamadıklarını söyledi.

DUDAK HAREKETİNİ GÖREMİYOR
Seda Özürlü Çocuklar Eğitim Merkezi'nde görev yapan Psikolog Dr. Mesut Yalçın Güzel, 0-3 yaşın çocukların konuşmayı öğrendiği dönem olduğunu belirterek "Çocuklar bu dönemde anne ve baba sesinden çok, televizyonlardaki kliplerin bağımlısı. Son yıllarda klip sendromuna yakalanan çocuk sayısında büyük artış var. Bu duruma gelen çocukların gelişimleri zarar görüyor. Çocuk anne ve baba sesi yerine kliplerdeki sesleri beynine kaydettiği için söylenilenleri büyük oranda algılayamıyor ve konuşamıyor" dedi. Çocukların en ufak şeyi bile hafızalarına alarak taklit ettiklerini söyleyen Dr. Güzel, klip izlettirilen çocukların dudak hareketlerini göremedikleri için sesleri çıkartmayı öğrenemediklerini belirtti. Güzel, "Çocuk bakıcıları klipleri kurtuluş olarak görüyor ve genellikle çocuklara klip izlettiriyor. Çocuklar böylelikle doğal ortamdan uzaklaşıyor ve dudak hareketlerini göremedikleri için sesleri duymuyor ve beyinlerine kaydedemiyor. Sesler ve cümleler arasında bağlantı kurulması gerekir. TV, çocukların bu bağlantıyı kurmasına mani oluyor. Kliplerdeki yüksek düzeydeki seslerin beyine kaydedilmesi, anne-baba seslerinin kaydedilememesine neden oluyor" dedi.

OTİSTİK OLABİLİRLER
4 yaşına kadar konuşma öğrenemeyen çocuğun konuşabilmesinin çok zor, hatta imkansız hale geldiğine dikkat çeken Psikolog Dr. Güzel, "Böylece bu çocuklar otistik çocuklar grubuna girerler. Konuşmama, içe kapanma, ilgisizlik, tepkisizlik ve konsantrasyon bozuklukları gösterirler. Yani artık bu tip çocukların otistik olmaları kaçınılmaz" diye konuştu. 2 yaşına kadar hâlâ konuşamayan ve devamlı müzik klipleri izleyen çocuk için tek tedavi yönteminin TV'den uzaklaştırma olduğunu belirten Dr. Güzel, "2 yaşına kadar konuşma belirtisi göstermeyen çocuklar ekran karşısından uzaklaştırılarak tedaviye başlanmalı. Bir uzmana müracaat ederek gerekli özel eğitimi alması sağlanmalı. 4 yaşından sonra tedavi çok zor oluyor. Ayrıca televizyon bu minik beyinlerde tamiri mümkün olmayan hasarlar oluşturuyor. Çocuğun dudaklarla göz göze gelerek sesleri tanıması lazımdır" dedi. 0-3 yaşındaki çocukların çevre ve anne-baba ile yakın iletişim içinde olmaları gerektiğini ifade eden Psikolog Dr. Güzel, "Konuşma becerileri için televizyonlar bir ifade aracı olmamalıdır" dedi.
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 2.5 milyar nafaka kuaförüme yetmiyor
 Korsancılara büyük darbe
 Davala stüdyoya giriyor
 Akademi'ye okullu akını
 Adaylığı bile yetti
 Temel ne yaptı etti Laz kuşunu üretti
 Oynadığım 4 oyun benim için bir rekor
 2003'ün en çok okunanları
 TAC, 116 yıldır lider yetiştiriyor
 Kültür-sanat Ajandası
 Türk usulü evlilikler
 Sevgi Sözcükleri
HAKAN & UTKU
Kırmızı kart yağınca...
Beşiktaşlılar arasında 5 kırmızı...
AYŞE TÜTER
Pazılı palamut
DİLİMLENMİŞ palamut balığını yıkayıp...
Jeneratör çalıştı ve öldüler..
Bursa'da bir çiftlikte besicilik yaparak geçimlerini sağlayan İsmail...
İki çocuğunu bırakıp kaçtı
İZMİR Karşıyaka'da 2 ve 5 yaşındaki iki kardeş anneleri...
Robertli gençlerin hayali gerçekleşiyor
Robert Koleji'nin 24 öğrencisi daha diplomalarını almadan dünyanın...
Avşar'a lüks pick-up
Avşar'a lüks pick-up
Hülya Avşar, 70 bin dolara bir Chevrolet Avalanche aldı.
Stil farklı çizmeler aynı
Stil farklı çizmeler aynı
Geçtiğimiz hafta iki kere karşılaştığım Arte Çelik'in...
Kedi Kadın yaralandı
Kedi Kadın yaralandı
OSCAR ödüllü ünlü oyuncu Halle Berry, yeni filmi 'Kedi Kadın'ın...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.