kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türk usulü evlilikler
Türk usulü evlilikler

Bir araştırmaya göre ülkemizde, çeşit çeşit evlilik var. Kültürler arasında değişen evlilik biçimlerinin çoğu da kadına söz hakkı tanımıyor.

Türkiye genelini kapsayan bir araştırma yapan Doç. Dr. Lütfi Sezen'in 'Türkiye'de Evlenme Biçimi' konulu çalışmasında, birbirinden ilginç evlenme yöntemleri şöyle sıralanıyor:

* Görücü usulü: Gelenekselliğin ağır bastığı yörelerde görülen evlenme biçimidir. Bunda kız seçme girişimi, doğrudan doğruya evlenecek gencin annesi, babası veya yakınları tarafından başlatılır. Gencin kızı beğenmesi yeterli değildir.

* Kız kaçırma: Ailelerin evliliğe kesin karşı çıkması durumunda kız kaçırma olayı gündeme gelir. Bu durum, sosyo-ekonomik ve diğer sebeplerle, en çok kız tarafının engellemesiyle ortaya çıkar. Bu engeller arasında kız tarafının başlık parası istemesi önemli bir yer tutuyor.

* Başlık parası: Başlık, evlenecek gencin kız tarafına ödediği paraya denir. Bu nakit para yanında; altın, ev, bahçe, tarla veya hayvan olarak da gerçekleşebilir.

* Oturak alma: Erkeğin kızı zorla kaçırması yanında, kızın bohçasını alarak oğlan evine gidip oturması durumu vardır ki buna bazı yörelerde, 'oturak alma' denilir.

* Baş örtüsü kaçırma: Hakkâri, Van, Ağrı ve Erzurum'un ilçelerinde rastlanılan bu evliliğin gerçekleştirilmesinde; kıza ait bir eşyanın kaçırılması, kızı kaçırmakla eş tutulmaktadır. Erkeğin ailesi, kız tarafıyla anlaşmak zorundadır.

* Beşik kertmesi: Birbirini çok seven eşdost, komşu veya yakınlar, çocukları beşikteyken, beşiklerine birer kertme vurarak nişanı gerçekleştirir.

* Tay geldi: Dul bir kadının, eski kocasından olan çocuklarını da alarak dul bir erkekle ya da dul bir erkeğin eski karısından olan çocuklarını alarak dul bir kadınla yaşamasından doğan evliliğe denir. Kadın veya kocanın yanında getirdiği çocuklar, 'tay geldi' diye adlandırılır.

* Kuma getirme: Cumhuriyetten önce, karısı kısır olan veya erkek çocuk doğuramayan erkek, yeniden evlenirdi. Günümüzde Doğu ve Güneydoğu'nun kırsal kesimlerinde hâlâ devam etmektedir. Bu gibi evlenmelerde ilk kadın, ikinci plana düşer.

* Berdel: Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da uygulanır. Başlık sorununu ortadan kaldıran bu tür evlilik; hem kızı hem de oğlu bulunan iki ailenin, karşılıklı olarak hem kızlarını hem de oğullarını evlendirmeleriyle gerçekleştirilir.

* İçgüveyi evliliği: Erkek çocuğu olmayan, ekonomik durumu iyi bazı aileler, kızı dışarı verme yerine, damadı 'içgüveyi' olarak eve almaktadır. Özellikle tek kızı olan bazı aileler bu yola başvurmaktadır.

* Yetim evliliği: Anne ve babası ölmüş, kardeşleri olmayan bir delikanlı veya kızın, ileride kimsesiz kalmaması için yakın akrabalarından biriyle evlendirilmesidir. Bu evliliğin temelinde yardımseverlik ve sosyal dayanışma arzusu yatmaktadır.

* Oldu bitti evlilik: Bir oldu bitti sonucu, bir kişinin diğerini evliliğe zorladığı evliliktir. Kızın erkeğin zayıf tarafını yakalayıp onunla ilişkiye girmesi veya erkeğin kızın zayıf tarafını yakalayıp iğfal etmesi sonucunda bu yola başvurulmaktadır. (mikser.com)

SEMA KUMBARACI

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 2.5 milyar nafaka kuaförüme yetmiyor
 Korsancılara büyük darbe
 Davala stüdyoya giriyor
 Akademi'ye okullu akını
 Adaylığı bile yetti
 Temel ne yaptı etti Laz kuşunu üretti
 Oynadığım 4 oyun benim için bir rekor
 2003'ün en çok okunanları
 TAC, 116 yıldır lider yetiştiriyor
 TV'deki büyük tehlike
 Kültür-sanat Ajandası
 Sevgi Sözcükleri
HAKAN & UTKU
Kırmızı kart yağınca...
Beşiktaşlılar arasında 5 kırmızı...
AYŞE TÜTER
Pazılı palamut
DİLİMLENMİŞ palamut balığını yıkayıp...
Jeneratör çalıştı ve öldüler..
Bursa'da bir çiftlikte besicilik yaparak geçimlerini sağlayan İsmail...
İki çocuğunu bırakıp kaçtı
İZMİR Karşıyaka'da 2 ve 5 yaşındaki iki kardeş anneleri...
Robertli gençlerin hayali gerçekleşiyor
Robert Koleji'nin 24 öğrencisi daha diplomalarını almadan dünyanın...
Avşar'a lüks pick-up
Avşar'a lüks pick-up
Hülya Avşar, 70 bin dolara bir Chevrolet Avalanche aldı.
Stil farklı çizmeler aynı
Stil farklı çizmeler aynı
Geçtiğimiz hafta iki kere karşılaştığım Arte Çelik'in...
Kedi Kadın yaralandı
Kedi Kadın yaralandı
OSCAR ödüllü ünlü oyuncu Halle Berry, yeni filmi 'Kedi Kadın'ın...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.