kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
 

Erdoğan'ı beklerken

2003baş döndürücüydü. Yıl sonu değerlendirmeleri yapan birçok gazete ve dergi, yılın en önemli olayı deyince Irak savaşı ve Saddam rejiminin devrilmesinden söz ediyor. Kuşkusuz Irak'ta yaşananlar, Orta Doğu'da siyasi dengeleri ve genel psikolojik yapıyı değiştirmeye gebe olduğundan son derece kritik adımlar. Ama 2003'ü tarih yapan eşit derecede önemli bir diğer gelişme, ABD ve Avrupa arasında beliren "Transatlantik Uçurum." İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana dünya dengelerini belirleyen en önemli eksen, bir anda çöküverdi. Son aylarda yaşanan cilveleşmelere rağmen uçurum kolay kapanacak gibi değil. Öyle görünüyor ki, Avrupa Birliği'nde de çatırdamalar olacak. İlginçtir ki Başbakan Tayyip Erdoğan 2004'e Ocak ayındaki Washington gezisiyle ABD'den başlayıp, yılı Türkiye'nin adaylığıyla ilgili nihai kararın verileceği Avrupa zirvesinde noktalayacak.

Kürtler, Bremer'i kızdırdı
Erdoğan'ın Ocak sonu Washington gezisi şu aşamada henüz tam anlamıyla "içi dolu" değil. ABD yönetimi açıkça Erdoğan gelene kadar Kıbrıs'ta bir şeyler başlasın istiyor: bir plan masaya konsun, görüşme niyeti ifade edilsin vs. Ama bunların olup olmayacağı kesin değil. Erdoğan, Kıbrıs'ta bir süreç başlattıktan sonra ABD'ye gelirse, kuşkusuz Beyaz Saray'da Bush'dan hem Kıbrıs hem de AB konusunda bol övgü ve yardım teklifi işitecek. Başlamamışsa iki konuda da ABD tarafından cılız temenni lafları çıkacak. Zirvede Erdoğan muhtemelen Kuzey Iraklı grupların federalizm teklifini de eleştirerek bunun Irak'ın bölünmesine yol açacağını belirtecek. Burada kendini dikkatle dinleyen bir başkent bulacaktır. Kürt grupların teklifi, Bremer dahil ABD'li yetkilileri çileden çıkardı. Irak'ın federasyon olmasına kimsenin itirazı yok; muhtemelen sonuçta öyle olacak. Ama Ahmet Çelebi'nin bu hafta Sabah'a yakındığı gibi "Federasyon kisvesi altında Irak'ın pratikte bölünmesi," ne Iraklılar, ne de seçim yılında Washington'un istediği şey.

Kongre'ye davet edilsin...
Amerikalılar her fırsatta Haziran'daki NATO zirvesini Türkiye'nin AB üyeliği ve "İslam dünyasında model ülke" konumu için reklam kampanyasına dönüştürmek istediklerini söylüyor. Hazırlıklar şimdiden başladı. Seminerler, özel programlar, muhtemelen ardından gelecek kuvvetli demeçler. Bu tabii Türkiye için iyi bir tanıtım şansı. Ama Türk yetkililer ve iş dünyası da şimdiden kolları sıvayıp bu zirveden ne istedikleri, bu "modelsiniz" sırt sıvazlamalarını alıp tekstilde, uluslararası ticarette, dış politikada nasıl artıya dönüştürebileceklerini düşünmeleri lazım. Son dakikaya kalmasın. Bence Washington, "Türkiye modeli" tezinde samimiyse, ay sonu yerine Erdoğan'ı 22 Ocak'ta Başkan Bush'un Kongre salonunda yapacağı geleneksel "State of the Union" konuşmasında ağırlamalı. Geçmiş yıllarda Tony Blair, Nelson Mandela, Hamit Karzai gibi "Bu en desteklediğimiz adam" mesajı verilmek istenen liderler ağırlandı. Bu yıl muhtemelen Irak Hükümet Konseyi'nden iki üç kişi de salonda olacak. Oysa Irak'taki konsey, desteklenmesi gerekse de, henüz seçilmemiş liderlerden oluşuyor. Oysa Bush demokratik Ortadoğu tezinde kararlıysa, Iraklılar'ın yanında asıl anılması gereken Türkiye'de seçimle başa gelen hükümetin temsilcisidir. Çünkü Türkiye, 50 yıldır ABD ve Batı'nın yakın müttefiği, İslam coğrafyasında tek demokrasisi, AB'ye girme şansı olan tek Müslüman ülkedir...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kürtler ve Sistani   / 19-01-2004
 Yeni misyon   / 12-01-2004
 Anlaşma ruhu   / 05-01-2004
 Erdoğan'ı beklerken   / 29-12-2003
 Saddam ne anlatacak?   / 22-12-2003
 Diktatörler titresin   / 15-12-2003
 Kıbrıs paniği   / 08-12-2003
 İslam coğrafyası   / 01-12-2003
Hiç şık olmadı
Hiç şık olmadı
Zago, İbrahim, A.Yıldırım, Pancu ve İlhan atılınca lig tarihinde ilk...
Kale skandalı
Kale skandalı
F.Bahçe'nin Hollandalı yıldızı Van Hooijdonk, maçtan önce kalenin...
Baskentte Denktaş krizi
Baskentte Denktaş krizi
Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Erdoğan’ın arabulucu önerisine de,...
Türkiye, arabulucu
ANKARA'NIN, İsrail ve Suriye arasında arabuluculuk yapma...
'Maviş'in rüyaları hâlâ rengarenk'
'Maviş'in rüyaları hâlâ rengarenk'
İKİ ay önce boncuk mavisi gözleri vardı. İngiliz Konsolosluğu...
Kar gitti izi kaldı
Kar gitti izi kaldı
İSTANBUL'DA hayatı felç eden kar yağışı nedeniyle kapanan...
"Kilitlenen hava" yaşamı da kilitledi!
Meteroloji uzmanları son günlerde yaşanan yoğun kar yağışının anormal...
Kendileri öldü ama Beyza'yı kurtardılar
Çanakkale'de uçuruma yuvarlanan araçta Durak Ailesi'nin beş ferdi...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.