kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yetişkinlere Kürtçe yayın başlıyor
Yetişkinlere Kürtçe yayın başlıyor

'Geleneksel dil ve lehçelerde radyo ve TV yayınına" ilişkin esasları belirleyen yönetmelik yürürlüğe girdi..

ANKARA-Kamu ve özel radyo ve televizyon kuruluşları, bugünden itibaren, RTÜK'ten izin alarak "Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerde yayın" yapabilecekler. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nca (RTÜK) hazırlanan ''Türk Vatandaşlarının Günlük Yaşamlarında Geleneksel Olarak Kullandıkları Farklı Dil ve Lehçelerde Yapılacak Radyo ve Televizyon Yayınları Hakkında Yönetmelik'', Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

MÜNHASIRAN YAYIN
Yönetmelikte, ''Yayınların Dili'' başlığı altında, yayınların Türkçe yapılması esasa bağlanıyor, Türkçe'nin özellikleri ve kuralları bozulmadan konuşma dili olarak kullanılması, çağdaş kültür, eğitim ve bilim dili olarak gelişmesinin sağlanması gerektiği belirtiliyor. Yönetmeliğe göre, "münhasıran Türkçe'den başka bir dil ve lehçede yayın yapılamayacak". Ancak yönetmelik çerçevesinde, Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerde yayın yapılabilecek.

ÇOCUK PROGRAMI YASAK
Yönetmeliğe göre, ''kamu ve özel ulusal radyo ve televizyon kuruluşları'', Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerde RTÜK'ten izin almak suretiyle yönetmelik doğrultusunda yayın yapabilecekler. Bu dil ve lehçelerde sadece "yetişkinler" için haber, müzik ve geleneksel kültürün tanıtımına yönelik yayınlar yapılabilecek. Bu yayınlarda çocuklara dönük program yapılamayacak ve bu dil ve lehçelerin öğretilmesine yönelik yayın yapılamayacak.

TÜRKÇE TERCÜMELİ
Radyolar günde 60 dakikayı aşmamak üzere haftada toplam 5 saat, televizyonlar ise günde 45 dakikayı aşmamak üzere haftada toplam 4 saat yayın yapabilecekler. Ayrıca yeniden iletim konusu yayınlar da dahil olmak üzere, televizyon kuruluşları bu yayınlarını içerik ve süre açısından bire bir olmak kaydıyla Türkçe alt yazıyla vermekle veya hemen akabinde Türkçe tercümesini yayınlamakla, radyo kuruluşları ise programın ardından Türkçe tercümesini yayınlamakla yükümlü olacaklar.

PROGRAM ONAYLANACAK
Yayın kuruluşları, yayın yapmak istedikleri dil veya lehçeyi, yayınlanacak program türlerini, bu programların günlük yayın akışı içindeki yerleşimini, aylık ve yıllık yayın planlarını, kuruluşun yönetim kurulu kararı, bu yayınlarla ilgili denetleme kurulu, sorumlu müdür, haber biriminde çalışanlar ve spikerlerin ilgili kanun ve yönetmeliklerde aranılan nitelikleri taşıdıklarına dair belge ve taahhütnamenin, kuruluşun tüzel kişiliğini temsile yetkili kişi tarafından noter huzurunda imzalanmış örneği ile üst kurula başvuracaklar. RTÜK bu belgeleri inceleyip, yönetmelik hükümlerini yerine getiren kuruluşlara yayın izni verecek. Yayın kuruluşlarının başvurusunun Üst Kurul'ca reddi kararlarına karşı yargı yolu açık olacak.

İZLEYİCİ PROFİLİ
Yönetmeliğe konulan geçici madde, bu yayınların ''izleyici-dinleyici profili belirleninceye kadar sadece kamu ve özel ulusal yayın kuruluşları tarafından yapılabileceğini'' hükme bağlıyor. Üst kurul, ülke çapındaki talepler yanında, gerekli araştırmalar yaptırarak izleyicidinleyici profilini çıkaracak.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'Maviş'in rüyaları hâlâ rengarenk'
 Kar gitti izi kaldı
 Yürütme yargıyı boğdu
 Elektrik yok; ekmek, tüp ve mum karaborsada
 Diğer İllerde Durum
 Rüşvetçi mübaşir yakalandı
 Diri diri yandılar
 Dört minik çocuğuyla ortada kaldı
 Özet Haber
 İstanbul günü eylemli geçirdi
 Samim Değer'i dostları uğurladı
 Aksu: Kusur bir iki kişide
 Su baskınına karşı uyarı
MEHMET BARLAS
Vuslatın başka alem, sen bir ömre bedelsin...
Önceki...
ÖMER ÇELİK
Trans-Atlantik'teki çatlak, Pasifik ve küresel...
SAVAŞ AY
Popstar üzerine tezler!
GELEN okur ve seyirci...
REFİK DURBAŞ
21. yüzyılda tarımsal öğretim
Nitelikli insan gücü,...
ÖMER LÜTFİ METE
Türk'ün Türk'e -aleyhte- propagandası
Türkiye'nin...
EMRE AKÖZ
Sevgili Doğan Hızlan
Dünkü yazınızda, özetle, "Sanatın...
MEHMET ALTAN
Alo...
CUMA günkü Sabah gazetesinin manşetinde "Kara...
İyi olan kazansın!
Araştırmalara göre Amerika'da seçmen, her zaman saçı bol ve tıraşı...
İkizi de Mars'ta
NASA, 3 Ocak'ta gönderdiği Spirit'in ikizi Opportunity uzay aracını...
Hiç şık olmadı
Hiç şık olmadı
Zago, İbrahim, A.Yıldırım, Pancu ve İlhan atılınca lig tarihinde ilk...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.