kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Altan @ SABAH
 

Alo...

CUMA günkü Sabah gazetesinin manşetinde "Kara Kış Kabusu" cümlesi vardı. Hemen altındaki ilk spotta da "Fırtına, tipi ve don kentlerde hayatı felç etti" deniyordu.. Benim ilgimi çeken anlatım ise bundan sonra geliyordu: "Doğa, elektrik uygarlığını anında teslim aldı." Fırtına savurdukça teller birbirine sürtünmüş ve elektrikler de gitmişti. Bizdeki "elektrik uygarlığı" da fırtınaya teslim olmuştu. Geçen yılın son günlerinde okuduğum bir yabancı gazete ise çağın artık "cep telefonu uygarlığına" geçtiğini anlatmaktaydı.. Çünkü sanayi devriminden beri hiçbir teknolojik yenilik, cep telefonu kadar hızlı bir yaygınlaşma eğilimi göstermemişti... Elektrik, televizyon, sabit telefon ve hatta bilgisayar, cep telefonunun hızına erişememişti. Gezegenimizde yaşayan insanların her beşinden birinde cep telefonu vardı ve bu Çin'le Hindistan gibi çok kalabalık ülkelerde yayılmaya devam ediyordu. Doyum noktasına varılmamıştı. Nitekim, İstanbul'da umacı yüzünü gösteren kış, "elektrik uygarlığını" anında hezimete uğratıvermişti ama "cep telefonları" egemenliğine dokunamamıştı. Cep telefonları çalışmaya devam etmişti.

***

"Elektrik uygarlığı"ndan "cep telefonları uygarlığı"na mı? İnsanlık tarihine bakınca, her son yeniliğin bir öncekinden çok daha hızlı insanlığın malı olduğunu görüyoruz. Cep telefonlarının başarısı için ise on yıl yetti de arttı bile... Batı Avrupa'da nüfusun yüzde 82'sinin cep telefonu var... Ardından Kuzey Amerika geliyor... Oran yüzde 51... Doğu Avrupa'da cep telefonu olanların oranı yüzde 31, Latin Amerika'da ise yüzde 23... Asya-Pasifik'te yüzde 15... En son sırada bulunan orta Afrika'da da yüzde 14... Gelişme hızına gelince... 2003 yılında Batı Avrupa'daki 324 milyon kullanıcı 2007 yılında 351 milyona yükselecek... Kuzey Amerika'daki 158 milyon kullanıcı ise 174 milyona... Doğu Avrupa'da şu anda 102 milyon cep telefonu kullanıcısı var, 2007 yılında 130 milyon olacak. Latin Amerika'daki mevcut 124 milyon ise 174 milyona yükselecek... Asya-Pasifik, oran olarak bakıldığında son sıralarda yer alıyor ama nüfus olarak bakıldığında, geri kalan tüm dünyayı katlıyor. Bugün bu bölgede cep telefonundan "alo" diyen 519 milyon kişi, 2007 yılında 741 milyon olacak, Afrika'nın ortasında cep telefonu sahibi insan sayısı da önümüzdeki üç yılda 108 milyondan 180'e çıkacak. Cep telefonu uygarlığı parasal boyutlarını da geliştirip duruyor... Cep telefonu sanayisinin yıllık cirosu 550 milyar dolar... Batı Avrupa'da cep telefonu kullanan bir kişinin aylık harcaması yirmi dolar... Kuzey Amerika'da 50 dolar... Doğu Avrupa'da cep telefonu sahibi ortalama ayda 31 dolar harcıyor, Latin Amerika'da 25, Asya Pasifik'te 27, Afrika'da ise 17 dolar. Cep telefonu uygarlığının en kazançlı iki yeni mesleği ise cep telefonu işleticiliği ve cep telefonu donanımları satıcılığı. Geçtiğimiz yılbaşının en çok alınan hediyesi de cep telefonu olmuş... Çin'de her ay beş milyon kişi, Rusya'da ise bir milyon insan cep telefonu sahibi oluyor... Bütün istatistikler çıkarılmış... Bir İtalyan kaç kez telefon eder, bir Amerikalı ortalama kaç dakika cep telefonu ile konuşur, bir İtalyan kaç kez mesaj çeker, bir Japon ne kadar cep telefonundan resim çeker gönderir, hepsi biliniyor... Yeni uygarlık, bir firmalar savaşı da... Finlandiya'nın Nokia'sı, İsveç'in Ericsson'u, Amerikalılar'ın Motorola'sı ve Lucent'i, Kanadalılar'ın Nortel'i, Fransızlar'ın Alcatel'i pazar payını artırmak için yarışıp durmakta...

***

Yeni uygarlığın yeni hedefi ise bilgisayarların kablosuz olarak cep telefonları ile internete bağlanması... Cep telefonu çalışıyorsa internet de başka hiçbir şeye ihtiyaç duymadan çalışacak... İnsanoğlu, sürekli olarak dünya ile, bilgi ile, birbiriyle irtibatta kalacak... Küreselleşme kendi iletişim mantığını da yenileyerek oluşturmakta... Yüksek gerilim hatları, fırtına yüzünden birbirine değdi ve perişan olduk... Ama "elektrik uygarlığı" geçici olarak çökmüş olsa da, çağ yeni bir uygarlığa geçti bile... Su akmıyor, kalorifer yanmıyor, asansör çalışmıyor ama siz cepten konuşabiliyorsunuz... Buna, hızlı uygarlık değişimlerinin garip cilveleri de diyebilirsiniz... Türkiye'de Göztepe'ye 1934 yılında gelen elektrik, Erzurum'un köylerine ancak 1985'te ulaştı.. Böylesine yavaş yayılan bir önceki uygarlık, bazen hızlıca çöküveriyor... Hızlıca yayılan cep telefonu uygarlığı ise şimdilik dokunulmaz gözüküyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Muhabbet...   / 24-01-2004
 Özgür Üniversite için öneri yenilemesi...   / 19-01-2004
 Yargıyı yargıladıkça...   / 17-01-2004
 Sahaya çıkma zamanı...   / 12-01-2004
 Böylesini hiç görmemiştik...   / 10-01-2004
 Akıl ile ruh bölünebilir mi?   / 05-01-2004
 Medyaya bir öneri...   / 03-01-2004
 On yıl önce, on yıl sonra...   / 29-12-2003
 Avanta, beleş, üç kağıt...   / 27-12-2003
 CHP, AB ve İkinci Cumhuriyet   / 22-12-2003
MEHMET BARLAS
Vuslatın başka alem, sen bir ömre bedelsin...
Önceki...
ÖMER ÇELİK
Trans-Atlantik'teki çatlak, Pasifik ve küresel...
SAVAŞ AY
Popstar üzerine tezler!
GELEN okur ve seyirci...
REFİK DURBAŞ
21. yüzyılda tarımsal öğretim
Nitelikli insan gücü,...
ÖMER LÜTFİ METE
Türk'ün Türk'e -aleyhte- propagandası
Türkiye'nin...
EMRE AKÖZ
Sevgili Doğan Hızlan
Dünkü yazınızda, özetle, "Sanatın...
MEHMET ALTAN
Alo...
CUMA günkü Sabah gazetesinin manşetinde "Kara...
İyi olan kazansın!
Araştırmalara göre Amerika'da seçmen, her zaman saçı bol ve tıraşı...
İkizi de Mars'ta
NASA, 3 Ocak'ta gönderdiği Spirit'in ikizi Opportunity uzay aracını...
Hiç şık olmadı
Hiç şık olmadı
Zago, İbrahim, A.Yıldırım, Pancu ve İlhan atılınca lig tarihinde ilk...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.